top of page
ΣΑΡΡΗΣ_ΦΩΤΟ_2.jpg

Η πολιτική απαιτεί μεγαλύτερη εξωστρέφεια και προσδίδει λιγότερη αυτογνωσία σε σχέση με τον αθλητισμό, αλλά και τα δύο για να βάλουν γκολ θέλουν ομαδικό πνεύμα και τέχνη στη συνεργασία, αλλά και σκληρή δουλειά.

Στον αθλητισμό συμπαίκτες και αντίπαλοι γνωρίζουν τα βασικά στοιχεία του χαρακτήρα και της προσωπικότητάς σου, δίχως φτιασίδια και επικοινωνιακά τρικ, επειδή βιώνοντας το παιχνίδι εκδηλώνονται γυμνές αλήθειες του χαρακτήρα σου. Αντίθετα, στην πολιτική έχει επικρατήσει η επικοινωνιακή τακτική, που επιχειρεί να αποκρύψει τις πράξεις πίσω από λέξεις.

[απάντηση του Γ. Σαρρή στην ερώτηση: Ποιες ομοιότητες και διαφορές εντοπίζεις ανάμεσα στον αθλητισμό και την πολιτική;]

Συνέντευξη του Γιάννη Σαρρή
στο CretanLeft

Saris_1.jpg

Πριν μία εβδομάδα, το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων πήρε μια απόφαση, στο πλαίσιο της αναθεώρησης του ΓΠΣ, που μεταξύ άλλων εισηγείται ο Λόφος Καστέλλι να έχει χρήση κοινωφελών λειτουργιών δημόσιου χαρακτήρα. Η απόφαση αυτή από άλλους καλωσορίστηκε, από άλλους επιχειρήθηκε να αποδυναμωθεί και σίγουρα για κάποιους έθεσε σοβαρά εμπόδια. Το CretanLeft μίλησε με τον δημοτικό σύμβουλο και επικεφαλής της δημοτικής κίνησης Πρωτοβουλία Πολιτών - Πρώτα ο Άνθρωπος, Γιάννη Σαρρή, έναν άνθρωπο που επί χρόνια επιχειρεί κινηματικά αλλά και με τον θεσμικό του ρόλο να προωθήσει το στόχο της μη ξενοδοχοποίησης των κτιρίων - μνημείων του Λόφου Καστέλλι, μέσα από τη συμμετοχή του σε συλλογικότητες και με πρόταγμα το διάλογο. Ο Γιάννης Σαρρής μας εξηγεί γιατί η απόφαση αυτή του ΔΣ αποτελεί ένα σημαντικό πολιτικό βήμα και γιατί ο τρόπος με τον οποίο το ΔΣ Χανίων έφτασε σε αυτή ανοίγει ένα δρόμο λειτουργίας για όποιον μπορεί να τον δει.

Ας δούμε με μεγαλύτερη σαφήνεια τι ακριβώς αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων την περασμένη Παρασκευή σχετικά με την Παλιά Πόλη και το Λόφο Καστέλλι.

Στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ), ο Δήμος Χανίων προτείνει χρήσεις γης συνολικά για την Παλιά Πόλη των Χανίων. Μέχρι σήμερα, αυτό που ίσχυε ήταν μια γενικευμένη ασάφεια, που προσδιοριζόταν από ένα πολύ παλιό Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο και από δύο Κανονιστικές του ΔΣ. Επανειλημμένα στο Δημοτικό Συμβούλιο έρχονται εισηγήσεις για κατ’ εξαίρεση αδειοδοτήσεις που εκμεταλλεύονται το θολό τοπίο. Καρπός αυτής της κατάστασης είναι μια Παλιά Πόλη μονοχρηστική, με κύριο άξονα τον τουρισμό, με συνέπειες στην ποιότητα ζωής των μόνιμων κατοίκων, οι οποίοι πλέον δεν μπορούν να κοιμηθούν, να παρκάρουν, να ασκήσουν τις κοινωνικές λειτουργίες της καθημερινότητας, με αποτέλεσμα να εγκαταλείπουν την Παλιά Πόλη και αυτή να κινδυνεύει να μείνει ένα αδειανό κέλυφος. Η τωρινή εισήγηση είναι ξεκάθαρη κα προτείνει συγκεκριμένες χρήσεις συνολικά στην Παλιά Πόλη, με βάση το πόρισμα της επιτροπής που κατατέθηκε στον πρώην δήμαρχο, τον Δεκέμβρη του 2017, και που θεώρησε καλό να απαξιώσει την προσπάθεια των μελών της, καταχωνιάζοντας την στα συρτάρια του.

Όσον αφορά ειδικότερα την ιδιοκτησία του Πολυτεχνείου στο Λόφο Καστέλλι με τα κτίρια των κηρυγμένων Μνημείων, ως τμήμα της Παλιάς Πόλης, η πρόταση της δημοτικής αρχής, η οποία ψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία από το ΔΣ, προβλέπει Κοινωφελείς Λειτουργίες, δηλαδή μόνο λειτουργίες που είναι δημόσιου χαρακτήρα και κατά συνέπεια δεν επιτρέπει τη δημιουργία ξενοδοχείου έστω και μίας κλίνης. Αυτή η εισήγηση κατοχυρώνει την άποψη της τοπικής κοινωνίας, όπως εκφράζεται πλέον και μέσω του ΔΣ Χανίων, ότι τα κτίρια που βρίσκονται στο Λόφο Καστέλλι θα έχουν δημόσιο χαρακτήρα. Για την υπόλοιπη περιοχή πέριξ του Λόφου Καστέλλι προτείνεται χρήση Αμιγούς Κατοικίας, χρήση ήπια και συμβατή με τα δεδομένα της γειτονιάς, που ακόμα κατοικείται από μόνιμους κατοίκους. Ωστόσο, για τον ίδιο τον Λόφο και τα κτίρια - μνημεία που βρίσκονται εκεί, δεν θα μπορούσε να προκριθεί η Αμιγής Κατοικία, διότι δεν περιλαμβάνει δομές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και άρα τα κτίρια θα ήταν άχρηστα για το Πολυτεχνείο Κρήτης. Τα ίδια τα κτίρια, η ιστορία τους και η σημασία τους ως τοπόσημο για την πόλη υπαγορεύουν τον ειδικό χαρακτηρισμό της χρήσης και δεν υπάρχει καμία νομοθεσία που να μην το επιτρέπει αυτό.

Ποια είναι η σημασία και η ισχύς αυτής της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων; Κάποιοι προσπάθησαν να την αποδυναμώσουν δημόσια λέγοντας ότι πρόκειται απλώς για μια γνωμοδότηση που μπορεί να παρακαμφθεί.

Οι φωνές που υποβαθμίζουν τη σημασία της απόφασης αυτή του ΔΣ στην ουσία απαξιώνουν τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας και του Δήμου Χανίων στην αναθεώρηση του ΓΠΣ και ουσιαστικά παραχωρούν το δικαίωμα της διαβούλευσης και της απόφασης για τα ζητήματα των χρήσεων γης στην κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι εκείνοι θα πρέπει να αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς. Παρότι πρόκειται για εισηγητική απόφαση, αφού βάσει νομοθεσίας αυτή ήταν και είναι η φύση της, και η τελική απόφαση παίρνεται κατά ένα τμήμα από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και κατά ένα τμήμα από το αρμόδιο υπουργείο, αποτελεί πολύ σημαντική νίκη. Γιατί παρέχει μια απαραίτητη θεσμική βάση σε έναν ευρύ και διαρκή αγώνα, κινηματικό και θεσμικό, για μια οριστική ξεκάθαρη λύση, που δεν είναι μια τυχαία λύση αλλά αυτή που επιδιώκαμε. Από εκεί και πέρα, το ζήτημα είναι πολιτικό: όποιος τολμήσει να αγνοήσει και να παρακάμψει τη γνώμη της τοπικής κοινωνίας, η οποία ρητά εκφράστηκε με το δημοκρατικά εκλεγμένο όργανό της, το ΔΣ, θα χρειαστεί να κάνει ένα μικρό πραξικόπημα. Και θα χρεωθεί πολιτικά αυτήν την επιλογή.

Είναι γεγονός ότι η υπεράσπιση των μνημείων στο Λόφο Καστέλλι ενάντια στην ξενοδοχοποίηση συσπείρωσε πολύ και ετερόκλητο κόσμο.

Από το 2017, ο πρώην πρύτανης επιχείρησε να πολώσει την τοπική κοινωνία εισάγοντας το αποπροσανατολιστικό δίλημμα «κατάληψη ή ξενοδοχείο» για να προωθήσει τα σχέδια του για πολιτική καριέρα με την εμπορευματοποίηση των κτιρίων – μνημείων στο Λόφο Καστέλλι, ιδιοκτησίας του Πολυτεχνείου. Ως δημοτική κίνηση έχουμε την αρχή να μην λέμε «μόνο εμείς». Εν προκειμένω ήμασταν όμως από τους πρώτους που σηκώσαμε εξ αρχής αυτό το ζήτημα. Με ανακοινώσεις, εκδηλώσεις και τοποθετήσεις προσπαθήσαμε να ανοίξουμε το δημόσιο διάλογο στην ουσία του ζητήματος που είναι «ξενοδοχείο ή δημόσιος χώρος, προσβάσιμος σε όλους, συμβατός με την ιστορία των κτιρίων». Συμμετείχαμε στις μαζικές και αγωνιστικές κινητοποιήσεις που συνέβαλαν καθοριστικά στην κοινή προσπάθεια. Κομβικό ρόλο έπαιξε η δημιουργία της «Πρωτοβουλίας Πολιτών Ενάντια στην Ξενοδοχοποίηση των Μνημείων στο Λόφο Καστέλλι», στην οποία συμμετείχαν πολίτες από ένα μεγάλο φάσμα κοινωνικών και πολιτικών χώρων. Μεταξύ μας υπήρχαν και υπάρχουν διαφορές πολιτικές, ακόμα και στο πώς εννοούμε την ανάπτυξη, αλλά όλοι θεωρούμε ότι αποτελεί προσβολή και ύβρη η ξενοδοχοποίηση του μνημείου. Στο πλαίσιο αυτής της Πρωτοβουλίας έγιναν κινήσεις με σημαντική συμβολή στην επίτευξη του κοινού στόχου. Όπως το γεγονός ότι επιστημονικοί σύλλογοι (τοπογράφων, πολιτικών μηχανικών, αρχιτεκτόνων, ΤΕΕ τΔΚ) αλλά και 33 καθηγητές του Πολυτεχνείου δημοσίευσαν ανακοινώσεις με τις οποίες δήλωσαν την αντίθεσή τους στο σχέδιο ιδιωτικοποίησης του Λόφου Καστέλλι και δημιουργήθηκε ένα ισχυρό μέτωπο.

Ο ρόλος της δημοτικής αρχής και ειδικότερα των δημοτικών παρατάξεων που συμμετέχουν στο ΔΣ, ποιος ήταν σε όλη αυτήν την περίοδο;

Στις πρώτες τοποθετήσεις της για το Λόφο Καστέλλι, η δημοτική αρχή επικαλέστηκε το αυτοδιοίκητο του Πολυτεχνείου, το οποίο κανείς δεν αμφισβήτησε εν γένει. Έκτοτε η πρακτική αρκετών παρατάξεων, και από τον λεγόμενο προοδευτικό χώρο, ήταν να τοποθετούν τη δημοτική αρχή απέναντί τους. Πρακτική που συνδέεται με παθογένειες παλιές που ταλανίζουν τον προοδευτικό χώρο. Είναι η πρακτική εκείνη που θέλει όποιον διαφωνεί έστω και ελάχιστα με τη δική τους άποψη, να τον χαρακτηρίζουν αντίπαλο και να τον αναγκάζουν να αποδεικνύει ότι δεν είναι ελέφαντας. Είναι η πρακτική που στοχεύει στην κομματική προβολή και την αναγωγή της δικής τους προσπάθειας ως της μόνης επαναστατικής. Από το 2017 που τέθηκε το ζήτημα των κτιρίων - μνημείων του Λόφου Καστέλλι μέχρι το 2020, το ΔΣ Χανίων δεν κατάφερε να βγάλει ούτε μία απόφαση σχετική. Τον Σεπτέμβριο του 2020 καταθέσαμε ένα ψήφισμα, το οποίο έλεγε ρητά ότι θέλουμε η περιοχή να έχει δημόσιο χαρακτήρα και να μην γίνει ξενοδοχείο. Χαρακτηριστικό της κατάστασης και των διαθέσεων είναι το πνεύμα εκείνης της συνεδρίασης. Ενώ η διαδικασία προχωρούσε κανονικά, μετά από ώρες συζήτησης και με τα νεύρα τεντωμένα, με διαδικαστικά κόλπα επιχειρήθηκε από κάποιες παρατάξεις να δυναμιτιστεί το ψήφισμα, άλλοι ζητώντας να φύγει η διατύπωση για το ξενοδοχείο και να μείνει εκείνη που ζητά αξιοποίηση με δημόσιο χαρακτήρα και άλλοι απαιτώντας να μείνει, διαφορετικά δεν θα το συνυπέγραφαν. Εμείς κρίναμε ότι ήταν πρώτιστο συμφέρον για την επίτευξη του στόχου να βγει για πρώτη φορά ένα κοινό ψήφισμα, έστω κι αν δεν ήταν επακριβώς διατυπωμένο όπως το καταθέσαμε, αλλά ωστόσο θα εξέφρασε τη βούληση του ΔΣ να υπερασπιστεί το δημόσιο χαρακτήρα του Λόφου Καστέλλι. Και ήταν ακριβώς έτσι, διότι και όταν η εταιρεία, που θέλει να χτίσει ξενοδοχείο στο Λόφο, έστειλε στους δημοτικούς συμβούλους εκβιαστική επιστολή, αλλά και όταν θέλαμε να αποκρούσουμε την εκδοχή της χρήσης Γενικής Κατοικίας για την αναθεώρηση του ΓΠΣ (που προβλέπει κοινωφελείς λειτουργίες αλλά και από ιδιωτικό φορέα), σταθήκαμε σε εκείνη τη διατύπωση για το δημόσιο χαρακτήρα, που ήταν ψηφισμένη και αποτελούσε τετελεσμένα διατυπωμένη βούληση, για να υπερασπιστούμε τον κοινό στόχο. Κάποιοι μάλιστα έφτασαν να μας κατηγορήσουν δημόσια ότι με αυτήν την, πλέον αποδεδειγμένα επωφελή, στάση μας στην περίπτωση του ψηφίσματος απεμπολήσαμε το στόχο της υπεράσπισης των μνημείων…

Φτάνοντας στην παρούσα συζήτηση που αφορούσε την εισήγηση για τις χρήσεις γης στην Παλιά Πόλη, εμείς δεν θεωρήσαμε ότι η δημοτική αρχή είναι απέναντι στη θέση μας και το συμφέρον της κοινωνίας. Επρόκειτο εξαρχής για ένα πολιτικό ζήτημα για το οποίο η κυβερνητική Νέα Δημοκρατία είχε πάρει θέση υπέρ της ιδιωτικοποίησης, υπέρ της εκποίησης του Λόφου Καστέλλι. Ξέραμε λοιπόν ότι εάν δεν επιχειρούσαμε να πείσουμε με επιχειρήματα και διάλογο τη δημοτική αρχή για τους λόγους για τους οποίους χρειάζεται να προταχθεί η Αμιγής Κατοικία και οι Κοινωφελείς Λειτουργίες, δεν θα καταφέρναμε να έχουμε μια ευρεία πλειοψηφία. Συζητήσαμε με όλες τις παρατάξεις, αρχής γενομένης με την παράταξη του δημάρχου. Οι πλειοψηφίες απαιτούν διάλογο, πειθώ, προσήλωση και ανοιχτό νου, και το γεγονός ότι για πρώτη φορά μετά από 4 χρόνια το ΔΣ πήρε ξεκάθαρα θετική θέση για το θέμα αποτελεί σημαντική νίκη και θεωρούμε ότι η στάση της δημοτικής αρχής έχει θετικότατο πρόσημο.

Η Πρωτοβουλία Πολιτών – Πρώτα ο Άνθρωπος έχει κατηγορηθεί κάποιες φορές ότι στηρίζει τη δημοτική αρχή, αν και μη συνεργαζόμενη. Πώς απαντάς σε τέτοιες μομφές, αν τις θεωρείς τέτοιες;

Ως δημοτική παράταξη ψηφιστήκαμε να συμμετέχουμε στο ΔΣ Χανίων από το 2014, για να συμβάλλουμε στη λύση προβλημάτων και όχι να κάνουμε αντιπολίτευση χωρίς αρχές, ιεραρχώντας ως κυρίαρχη την επικοινωνιακή προπαγάνδα, αδιαφορώντας για τα προβλήματα, με στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων για να φθείρουμε τον εκάστοτε δήμαρχο και να πάρουμε τη θέση του. Πάντα είχαμε και έχουμε μία βασική αρχή: να μπορούμε να εκπληρώνουμε και να πραγματώνουμε τον λόγο για τον οποίο βρισκόμαστε εκεί, όταν γίνεται μια προσπάθεια για την προώθηση κάποιας θέσης με την οποία συμφωνούμε, να την στηρίζουμε και να την υπερψηφίζουμε. Ο στόχος ήταν και είναι για κάθε κρίσιμο ζήτημα που αφορά την τοπική κοινωνία να συμβάλουμε στη λύση του. Για την επίτευξη αυτού του στόχου χρειάζεται να ανιχνεύεις κάθε φορά ποιοι μπορεί να είναι οι εν δυνάμει σύμμαχοι και όχι να βαφτίζεις τον διαφορετικό, εχθρό. Η υπόθεση του Λόφου Καστέλλι τελικά ανοίγει ένα δρόμο λειτουργίας στο ΔΣ Χανίων για όποιον μπορεί να τον δει.

Όπως σωστά ανέφερες, αρχικά ο πρώην πρύτανης χρησιμοποίησε την κατάληψη που υπήρχε στο κτίριο της πρώην Μεραρχίας ως εργαλείο αποπροσανατολισμού. Η κατάληψη εκκενώθηκε βιαίως στο πλαίσιο του γενικότερου δόγματος «νόμος και τάξη». Τα κτίρια παρέμειναν για 9 μήνες εγκαταλελειμμένα με αστυνομική φύλαξη, συρματοπλέγματα και κάμερες να τα «φυλούν». Σήμερα έχει γίνει ειρηνική ανακατάληψη του κτιρίου. Θα ήθελες να κάνεις ένα σχόλιο για αυτό το χρονικό;

Καταρχήν ως δημοτική κίνηση θεωρούμε ότι οι καταλήψεις είναι μια μορφή πάλης. Ως μορφή αγώνα έχουν αρχή, μέση και τέλος και δεν περιορίζονται ή ταυτίζονται αποκλειστικά με ένα κτίριο ή με μια περιοχή. Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι η κατάληψη Rosa Nera όσα χρόνια λειτούργησε στο Λόφο Καστέλλι, χωρίς να επιχειρώ να κάνω αγιογραφίες ή να κλείσω τα μάτια σε λάθη, ήταν ένας πλούτος για την τοπική κοινωνία. Πραγματοποίησε πλήθος δράσεων πολιτικών, πολιτιστικών, για παιδιά, για νέους. Αποτέλεσε χώρο συμμετοχικής κοινότητας για πολλούς νέους ανθρώπους που αναζητούν τρόπο έκφρασης και δημιουργίας, σε χώρους αυτοοργανωμένους, με αμεσοδημοκρατική λειτουργία, που νιώθουν να πνίγονται μέσα στην εμπορευματοποιημένη συνθήκη που ζούμε. Όταν μπήκε το ψευδοδίλημμα από τον πρώην πρύτανη έπρεπε, κατά τη γνώμη μου, η ίδια η κατάληψη να βγει και να πει ότι θέλουμε ο Λόφος να παραμείνει με δημόσιο χαρακτήρα και ελεύθερη πρόσβαση και ότι το μέλλον του δεν είναι ταυτισμένο με την κατάληψη αλλά με τα συμφέροντα της πλειοψηφίας της τοπικής κοινωνίας. Να αποδυναμώσει από την πλευρά της το ψευδοδίλημμα του πρώην πρύτανη. Η ειρηνική επανακατάληψη των κτιρίων μετά τη βίαιη εκκένωση και αστυνόμευση του χώρου, βεβαίως και δεν αποτελεί λύση, αλλά υπογραμμίζει ένα σημαντικό γεγονός: την ανάγκη κυρίως νέων ανθρώπων να βρουν ένα χώρο έκφρασης και δημιουργίας. Ο Δήμος Χανίων χρειάζεται να συμβάλει στη εξεύρεση λύσης που να καλύπτει αυτήν την ανάγκη.
Τα μνημεία η ιστορία και η πολιτιστική κληρονομιά δεν αποτελούν λάφυρο κανενός και δεν εγκαταλείπονται στο έλεος των φθορών που προκαλεί ο χρόνος. Η οριστική απάντηση για τη χρήση των κτιρίων είναι το επόμενο βήμα και θα είναι καρπός ενός διαλόγου του Πολυτεχνείου με τους φορείς και τους δημότες, ώστε να έχουμε μια σταθερή, αδιαμφισβήτητη και οριστική λύση προς όφελος της κοινωνίας συμβατή με τον χαρακτήρα του Πολυτεχνείου και τα μνημεία.

Συνέντευξη

του Γιάννη Σαρρή

στο zarpanews

με αφορμή την καραντίνα

λόγω του κορονοΐού

SARRIS_2_edited.jpg

Σχολεία κλειστά από 10 Μαρτίου. Καταστήματα εστίασης κλειστά από 14 Μαρτίου. Εμπορικά καταστήματα κλειστά από 18 Μαρτίου. Απαγόρευση κυκλοφορίας από 23 Μαρτίου. Η χώρα σε καραντίνα λόγω του φονικού κορονοϊού και συνεχίζουμε για το καλό όλων μας να "Μένουμε σπίτι" βρίσκοντας ο καθένας διαφορετικές διεξόδους και ασχολίες. Κι επειδή τα μέτρα απαγόρευσης δεν κάνουν εξαιρέσεις, το zarpanews.gr απευθύνθηκε σε γνωστούς Χανιώτες και τους ζήτησε να περιγράψουν πώς περνούν την μέρα τους, ποια είναι τα συναισθήματα και οι ανησυχίες τους. Σήμερα απαντά ο Γιάννης Σαρρής, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Πρωτοβουλία Πολιτών – Πρώτα ο Άνθρωπος" και δημοτικός σύμβουλος.

Πόσες μέρες είσαι στο σπίτι; 

Από την ημέρα που ανακοινώθηκαν τα περιοριστικά μέτρα υπάκουσα στο «μένουμε σπίτι», με την έννοια της συνειδητής πειθαρχίας, αναλαμβάνοντας μαζί με το σύνολο σχεδόν της κοινωνίας τις δικές μας ευθύνες. Το ερώτημα είναι αν η πολιτεία και το κράτος ανέλαβε τις δικές του, όπως στις δημόσιες δομές υγείας, στη φροντίδα των αστέγων, στα κέντρα κράτησης προσφύγων κ.λπ.

Πόσο συχνά και για ποιο λόγο κυρίως βγαίνεις από το σπίτι;
Ελάχιστες φορές για δουλειές που σχετίζονται με το Δήμο και συχνότερα για… Β1, 2, 4 και Β6. Το μέτρο του περιορισμού αποδεικνύεται προς το παρόν αποτελεσματικό κάνοντας βέβαια τη μακάβρια σύγκριση με την εφιαλτικές εικόνες γειτονικών χωρών. Άλλωστε δεν υπήρχε άλλος δρόμος για την κυβέρνηση από το να δεχθεί έγκαιρα τις προτάσεις της επιστημονικής επιτροπής, γνωρίζοντας τα τεράστια προβλήματα του δημόσιου συστήματος υγείας, που σε μεγάλο βαθμό ήταν αποτέλεσμα πολιτικής επιλογής και ιδεολογικής άποψης κορυφαίων στελεχών της.

Τι γίνεται με τη δουλειά;

Οι συνέπειες της υγειονομικής κρίσης προκαλούν τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις. Το γεγονός πως είμαι συνταξιούχος δεν σημαίνει ότι αδιαφορώ για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σε αυτές τις συνθήκες ο κόσμος της εργασίας. Αντίθετα, θεωρώ πως ειδικά τώρα επιβάλλεται ως κοινωνία να ενωθούμε και να βρεθούμε μαζί σε κοινούς αγώνες ώστε να αποκλείσουμε κάθε προσπάθεια να ακολουθήσουν πολιτικές μείωσης των μισθών και των συντάξεων, πολιτικές αύξησης της ανεργίας, πρακτικές που θα χρεοκοπήσουν τις χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις, που αφήνουν απροστάτευτους τους εργαζόμενους στον πρωτογενή τομέα. Για να μιλήσουμε με όρους του μικρόκοσμου μας, η μίζερη εικόνα των συγκεντρώσεων, με κάποιους στα Νέα Καταστήματα, άλλους στη Δημοτική Αγορά και τους πολλούς απογοητευμένους στα σπίτια τους, κάθε άλλο παρά εξυπηρετεί την κοινή ανάγκη. Το αόρατο χέρι της αγοράς, που κινείται από ανθρώπους καθόλα ορατούς, βρίσκεται απέναντι για να αρπάζει από τους πολλούς και να τα δίνει στους λίγους.

Πώς περνάει μια μέρα στο σπίτι;

Συντροφιά με την οικογένεια, τηλέφωνα με συναγωνιστές της δημοτικής κίνησης για τα θέματα που αφορούν τις διάφορες επιτροπές του Δήμου. Επίσης διεξοδική ενημέρωση για τις γενικότερες εξελίξεις, κυρίως από τις ηλεκτρονικές εφημερίδες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μιας και οι αποκλεισμοί και η λογοκρισία στα κυρίαρχα ΜΜΕ δεν εμπνέουν αξιοπιστία, έχοντας υιοθετήσει μια πολιτική καραντίνας στην κριτική, ιδιαίτερα στους εκπρόσωπους των εργαζόμενων στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Αγαπημένη ασχολία; 

Έχω δει κάποιες ταινίες, όπως το «Εγώ, ο Ντάνιελ Μπλέικ» του Κεν Λόουτς, την τηλεοπτική μεταφορά του επίκαιρου μυθιστορήματος του Καζαντζάκη «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται», ταινίες από το Χανιώτικο Φεστιβάλ κινηματογράφου, προβολές θεατρικών παραστάσεων μέσω live streaming και κάποιους ποδοσφαιρικούς αγώνες από το τελευταίο μουντιάλ. Επίσης παρακολουθώ αρκετά άρθρα και μελέτες για τις αιτίες πανδημίας, αλλά και προβληματισμούς για τον κόσμο που θα προκύψει την επόμενη μέρα.

Τι βρήκες χρόνο να κάνεις που δεν προλάβαινες πριν;
Η ατέλειωτη κλεισούρα οδηγεί σε πολύ αργούς ρυθμούς, αφού περιορίζεται σημαντικά η πίεση από το κυνήγι του χρόνου. Έτσι η καθημερινότητα διέπεται από μια βραδύτητα, που μου επιτρέπει να αφιερώσω περισσότερο χρόνο σε σκέψεις και αναζητήσεις υπαρξιακού αλλά και πολιτικού χαρακτήρα. Η απειλή του θανάτου μας δημιουργεί μια αίσθηση μετεωρισμού, με πολλά ερωτηματικά και ελάχιστες βεβαιότητες, με αποτέλεσμα να καταργούνται ακόμα και τα σχέδια της επόμενης μέρας.

Ποια ασχολία σου, σού στέρησε η καραντίνα;

Τη δυνατότητα της ανεκτίμητης παρέας με τους φίλους, τη συνεύρεση και την επικοινωνία με τους συνανθρώπους, τον αυθορμητισμό μιας συμπεριφοράς χωρίς περιορισμούς και φοβίες. Διαπιστώνουμε ότι τώρα που απαγορεύεται η προσέγγιση με τους άλλους, γίνεται πολύ πιο έντονη η ανάγκη να έρχονται κοντά οι άνθρωποι.

Ποια σχέδιά σου αναβάλλει / καθυστερεί η καραντίνα; 

Δεν υπάρχουν σχέδια και όνειρα για τη ζωή χωρίς δημοκρατία και ελευθερία. Αυτό που βιώνουμε είναι ένα κακό όνειρο ένας εφιάλτης που πέρα από την απειλή του θανάτου καταργεί και τα σχέδια της επόμενης μέρας. Χρειάζεται να παλέψουμε για να κτίσουμε τον κόσμο της επόμενης μέρας στον οποίο θα έχουν δικαίωμα ύπαρξης τα όνειρά μας. Το πόσο θα κρατήσει αυτή η καραντίνα είναι ένα παγκόσμιο πολυπαραμετρικό πρόβλημα, του οποίου η λύση θα δοθεί κυρίως από τη δυνατότητα φαρμακευτικής αντιμετώπισης της ασθένειας που προκαλεί ο ιός και από την παρασκευή του κατάλληλου εμβολίου, και δεν θα καθοριστεί από πολιτικές σκοπιμότητες.

Πιστεύεις ότι θα μάθουμε κάτι από αυτό ή θα το αφήσουμε πίσω μας σαν να μη συνέβη τίποτα;
Οφείλουμε να μάθουμε αλλά και να δράσουμε για να επιβιώσουμε. Τα ερείπια που αφήνει αυτός ο δολοφονικός πόλεμος με ένα εχθρό που ακόμα δεν γνωρίζουμε, που αιωρείται σαν μια διαρκής θανατηφόρα απειλή πάνω από όλους μας, δεν αφήνει κανένα περιθώριο να συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο που βαδίζαμε. Εδώ και χρόνια αγνοούμε τις φωνές της επιστημονικής κοινότητας αλλά και των κινημάτων που προειδοποιούν πως η καταστροφή των οικοσυστημάτων, η μαζική εξαφάνιση των βιότοπων, τα μεγάλα τεχνικά έργα που έφεραν τον άνθρωπο στη καρδιά των δασών και υγροτόπων που μέχρι τώρα κατοικούσαν μόνο ζώα, οδήγησαν εκτός από την κλιματική αλλαγή, στη μετάδοση ιών από τα ζώα στον άνθρωπο. Δηλαδή δεν ήρθαν οι ιοί σε μας αλλά εμείς πήγαμε σε αυτούς. Η αλόγιστη και εγωιστική επέκταση της κυριαρχίας πάνω στη φύση ξεσπιτώνει ιούς που ψάχνουν να βρουν νέους ξενιστές και συμβάλλει στη βίαιη κλιματική αλλαγή. Σήμερα λοιπόν μαθαίνουμε και –ελπίζω να– συνειδητοποιούμε ότι δεν είμαστε οι αποκλειστικοί ιδιοκτήτες του πλανήτη.

Σε προσωπικό επίπεδο, τι σε έμαθε αυτή η περίοδος / τι συνειδητοποίησες;
Οι συνέπειες της πανδημίας αφορούν την κοινότητα συνεπώς χρειάζεται να τις αντιμετωπίσουμε ενωμένοι ως κοινότητα. Εκατό χρόνια μετά την ισπανική γρίπη που άφησε εκατομμύρια νεκρούς, ο παραγόμενος πλούτος έχει αυξηθεί δεκάδες φορές, αλλά την ίδια στιγμή εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από πείνα, βρίσκονται σε κατάσταση ακραίας φτώχειας ενώ οι πόλεμοι και η κλιματική αλλαγή αναγκάζουν ολόκληρους πληθυσμούς να εγκαταλείψουν τις χώρες τους για να επιβιώσουν. Είναι λοιπόν απάνθρωπο και εγκληματικό ο πλούτος αυτός να συσσωρεύεται σε μια ελάχιστη ομάδα ανθρώπων για να καλύψουν την ακόρεστη πλεονεξία για πλούτο, δύναμη και εξουσία. Συνειδητοποιώ, λοιπόν, ότι το κυρίαρχο ζήτημα στο παγκόσμιο σπίτι μας πρέπει να είναι η δίκαιη ανακατανομή του πλούτου. Αυτό το αίτημα χρειάζεται να μας βρει ενωμένους.

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνεις μόλις τελειώσει η καραντίνα;
Να επισκεφθώ το μέρος που γεννήθηκα, και αγαπημένους τόπους στον Αποκόρωνα. Οι οικονομικές συνέπειες από την τουριστική κρίση αγγίζουν σχεδόν κάθε σπίτι της χώρας και του Δήμου μας, γι’ αυτό συμμεριζόμαστε την αγωνία τους. Είναι καιρός όμως να προκαλέσουμε ως δημοτική κίνηση ένα διάλογο και να αναπτυχθεί ένας προβληματισμός για το πού οδηγεί η μονοκαλλιέργεια της τουριστικής ανάπτυξης. Να επαναφέρουμε στο τραπέζι τη συζήτηση για το αν το στρατόπεδο Μαρκοπούλου θα έχει χρήση αστικού πρασίνου ή μήπως έχουμε χρήσεις που θα προβλέπουν τη δημιουργία συνεδριακού κέντρου και εγκαταστάσεις εμπορικών εκθέσεων. Να συζητήσουμε αν μετά την οδυνηρή αυτή εμπειρία κάποιοι επιμένουν στο να μετατρέψουν το μνημείο και την ιστορία του τόπου στο λόφο Καστέλι, σε ξενοδοχείο πολυτελείας. Να αποφασίσουμε αν το οικόπεδο της ΑΒΕΑ θα τσιμεντοποιηθεί ή αν θα παραμείνει κοινωφελής χώρος – ανάσα σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή.

Σκεπτόμενος την επόμενη μέρα, τι σε προβληματίζει / ανησυχεί περισσότερο;
Το πώς θα μπορέσει ο κόσμος να διακρίνει τη διαφορά ανάμεσα στο φυσικό φόβο που προκαλεί η πανδημία και στο φόβο που καλλιεργεί η κάθε εξουσία και η καταστολή που χρησιμοποιεί. Η επιβολή των μνημονίων στηρίχθηκε στο φόβο και σήμερα αποδεικνύεται πως δεν ήταν η μοναδική λύση. Στην ίδια λογική στηρίχθηκε και η υστερία που στοχοποιούσε τα κινήματα διεκδίκησης, κάθε αυτοοργανωμένο χώρο αλληλεγγύης και αντίστασης, κάθε φωνή που αμφισβητούσε τη νομιμότητα της υποταγής. Σήμερα όμως διακρίνεται ένας υπαρκτός κίνδυνος που αφορά το ίδιο το αγαθό της ζωής.

Αλίμονο όμως αν τα αντανακλαστικά της κοινωνίας μπουν στην εντατική, αποδεχόμενα το έκτακτο και περιστασιακό ως την επόμενη κανονικότητα. Να μην αποδεχτούμε πως η ύπαρξη μας πλέον θα εκχωρηθεί και θα ελέγχεται από εξωτερικούς κυριαρχικούς παράγοντες. Η ίδια η πανδημία ανέδειξε πόσο πολύτιμη για τη συνέχεια της ζωής μας είναι η αλληλεγγύη, η δημοκρατία, η ελευθερία, τα δημόσια αγαθά και ιδιαίτερα αυτά της υγείας και της παιδείας.

Συνέντευξη του Γιάννη Σαρρή στα "Χανιώτικα νέα"

(ολόκληρη η συνέντευξη μαγνητοσκοπημένη ζωντανά εδώ)
 

Ποια θέματα του δήμου Χανίων βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα του συνδυασμού σας;
Χρόνια τώρα εκείνο το οποίο κυριαρχεί ως μεθοδολογία και αντιμετώπιση των μεγάλων ζητημάτων της πόλης είναι ότι δεν παίρνουμε υπόψιν μας το συμφέρον των πολλών, δηλαδή το συμφέρον της πλειοψηφίας των πολιτών. Συνήθως έχουμε σχέδια, μελέτες, αποφάσεις που είναι καταχωνιασμένες στα συρτάρια χρόνια τώρα, όπως οι μελέτες για την παλιά πόλη, για το συγκοινωνιακό, για τα σκιάδια, για τους κοινόχρηστους χώρους που ποτέ δεν εφαρμόστηκε. Συνεπώς ενώ παίρνονται αποφάσεις, ενώ δημιουργούνται κανονιστικά πλαίσια, το ζήτημα είναι ότι δεν εφαρμόζονται. Και περνάνε τα χρόνια τα προβλήματα οξύνονται με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα τεράστιο ερωτηματικό: χρειαζόμαστε καινούργιες μελέτες, κανονιστικές ή μήπως χρειάζεται να εφαρμόζουμε στην πράξη αυτά που ήδη έχουμε αποφασίσει.
Κάτι άλλο που θεωρούμε προϋπόθεση για να λειτουργήσει κάτι σωστά στον Δήμο, είναι το θέμα της Δημοκρατίας, του τρόπου λειτουργίας του Δήμου. Σε πάρα πολλά ζητήματα τόσο οι νυν όσο και οι παλιότερες δημοτικές αρχές δεν έκαναν διάλογο και δεν άφησαν περιθώρια συμμετοχής, ούτε στις υπόλοιπες παρατάξεις, ούτε στα ίδια τα μέλη της δημοτικής αρχής και κυρίως δεν έκαναν διάλογο με τις υπηρεσίες, π.χ για το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου. Η τεχνική υπηρεσία και οι υπηρεσίες δόμησης ενημερώνονταν από τα δελτία Τύπου του δήμου… Δεν έγινε καμία συζήτηση όσον αφορά τις συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα και τις επιλογές που έκανε ο δήμαρχος για να φτιάξει τα σχολεία, πάλι από τα δελτία Τύπου ενημερώνονταν υπηρεσίες. Συνεπώς έχουμε εδώ ένα ανοικτό ζήτημα Δημοκρατίας […].Επίσης ένα πολύ βασικό πρόβλημα του δήμου είναι η καθημερινότητα των ανθρώπων – και στους περιαστικούς δήμους – που αισθάνονται ολότελα εγκαταλελειμμένοι για πάρα πολλά χρόνια και σαν δημότες δεύτερης κατηγορίας. Και για αυτό το θέμα έχουμε προτάσεις να κάνουμε όπως να υιοθετήσουμε πολιτικές γειτονιές σε αυτές τις περιοχές και στις συνοικίες της πόλης, αντιδημαρχίες με καθήκοντα για τους περιαστικούς δήμους, γενικές συνελεύσεις, πολιτιστικές δραστηριότητες κ.α […]

Για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου, για χρόνια με άλλα μέλη της παράταξης σας αγωνιζόσασταν διεκδικώντας ολόκληρο το στρατόπεδο υπερ των πολιτών ενώ τελικά ψηφίσατε την πρόταση που περιλαμβάνει παραχώρηση μεν αλλά με κάποιο ενοίκιο, φιλοξενία υπηρεσίων του δήμου, άλλες δραστηριότητες κτλ.Τι συνέβαλε στην αλλαγή της στάσης σας;
Εμείς όλα αυτά τα χρόνια συμμετείχαμε στις κινητοποιήσεις που έκανε η κοινωνία και διεκδικούσε το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου. Υπήρχαν τέσσερις ομόφωνες αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου που έλεγαν να μας παραχωρηθεί το στρατόπεδο και η χρήση να είναι ελεύθερος χώρος αστικό πράσινο. Όμως στην ζωή όταν διεκδικείς κάτι και υπάρχουν δύο αντικρουόμενα συμφέροντα, έρχεται πολλές φορές και μια λύση- τα προηγούμενα 40 χρόνια ουδεμία λύση δεν είχαμε που να συνάδει με το αίτημα της κοινωνίας- που έχει δύο σκέλη: “σας δίνουμε το στρατόπεδο για να μπείτε σήμερα και δίνετε ένα ενοίκιο περίπου 90.000 ευρώ για 99 χρόνια”, κάτι που σημαίνει ότι στην ουσία παραχωρείται στην κοινωνία των Χανίων, διότι αν ανοίξουν οι πόρτες και μπεις μέσα εννοείται ότι δεν ξανά βγαίνεις. Κάποιοι είπαν: “μα δεν ήταν αυτό το αίτημα μας. Εμείς θέλουμε να δοθεί με δωρεάν παραχώρηση στο δήμο”. Και σου λέει η Πολιτεία, το Υπ. Άμυνας: “δεν στο δίνω δωρεάν”. Πρέπει λοιπόν να επιλέξεις: η λύση που προτείνεται – που όντως δεν ήταν η αρχική μας θέση- είναι προς την κατεύθυνση, προς το συμφέρον της κοινωνίας; Μήπως με αυτή την λύση, στην ουσία απεμπολούμε το γενικότερο αίτημα να πάρουμε το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου; Πρέπει να σας πω στο σημείο αυτό ότι για το κτήριο της Τεχνικής υπηρεσίας του δήμου στην Γρηγορίου Ε’ πριν από λίγα χρόνια επί της προηγούμενης δημοτικής αρχής, το ενοίκιο ήταν 145.000 ευρώ το χρόνο και τώρα 90.000 ευρώ περίπου ενώ υπάρχουν άδειοι χώροι που θα μπορούσε να στεγαστεί δωρεάν η υπηρεσία αυτή. Συνεπώς δεν θεωρούμε ότι αυτό το ενοίκιο (για το Μαρκοπούλου) είναι κάτι το οποίο θα επιβαρύνει το δήμο με τέτοιο τρόπο που δεν θα μπορούμε να διαχειριστούμε οικονομικά τα 90.000 ευρώ (για το ενοίκιο). Στην ζωή μας, πρέπει να διακρίνουμε το κύριο από το δευτερεύον. Και το κύριο, στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι ο δήμος βάζει “πόδι” μέσα στο Στρατόπεδο, για πάντα. Κύριο όμως είναι και αυτό που γίνεται τώρα από την δημοτική αρχή: […] αυτή τη στιγμή κανείς μας δεν γνωρίζει ποιο είναι ακριβώς το μάστερ πλαν που έχει καταθέσει ο κ. Δήμαρχος στην Αθήνα. […] Και πρέπει να απαιτήσουμε να γνωρίζουμε τι πραγματικά θέλει ο Δήμαρχος και η Δημοτική αρχή για την χρήση του Στρατοπέδου Μαρκοπούλου.

Ποια είναι η θέση σας πολιτικά για τα ΣΔΙΤ. Διότι ψηφίσατε υπέρ της κατασκευής σχολείων στο δήμο Χανίων με αυτή τη μέθοδο. Νόμιζα ότι ιδεολογικά προσωπικά εσείς ήσασταν κατά των ΣΔΙΤ. Τελικά είστε υπέρ ή κατά;
[…] Τα διλήμματα δεν μπαίνουν στην ζωή έτσι. […] Ζούμε μια πάρα πολύ έντονη και δύσκολη περίοδο από το 2011 μέχρι σήμερα. Υπήρξαν λάθη όσον αφορά την διαχείριση του ζητήματος σχολικής στέγης από την προηγούμενη δημοτική αρχή, επέλεξε να πάει με ΣΔΙΤ ο κ. Σκουλάκης τη στιγμή που και στο Ηράκλειο έφτιαξαν σχολεία με διαφορετικό τρόπο. Όμως ξέρετε ότι τα προγράμματα που χρηματοδοτούσαν δημιουργία σχολεία με τρόπο που δεν έχει καμία σχέση με ΣΔΙΤ τέλειωσαν. Δεν υπήρχαν πλέον χρηματοδοτήσεις. Άρα υπήρχε το δίλημμα: ή κάνουμε 1-2 σχολεία με ιδίους πόρους, με δάνειο, για να καλύψουμε τις αυξημένες ανάγκες ή κάνουμε ένα πρόγραμμα με ΣΔΙΤ. Εμείς η αλήθεια είναι ότι προβληματιστήκαμε πάρα πολύ – γιατί έχετε δίκιο σε αυτό που λέτε, άποψη μας είναι ότι δεν είμαστε ιδεολογικά με τα ΣΔΙΤ – όμως εκείνη τη φορά πριν γίνει το δημοτικό συμβούλιο ήμασταν πάρα πολλοί στην συνέλευσή μας και είπαμε ότι θα βάλουμε πρώτα και πάνω από όλα την ανάγκη που έχει η τοπική κοινωνία και τα παιδιά. Επειδή είμαι και εκπαιδευτικός, θέλω να σας πω, ότι τα σχολεία έχουν ρημάξει, είναι 156 κτήρια που κάθε χρόνο γερνάνε, σαπίζουν, έχουν φθορές. […] Όμως αυτό που πρέπει να ξέρουν οι Χανιώτες, είναι ότι εμείς ψηφίσαμε να προχωρήσουν οι διαδικασίες αλλά την τελική μας θέση θα την πούμε με δύο κριτήρια: το κόστος των σχολείων ( να μην είναι λεόντειες οι συμβάσεις) και οι όροι χρήσεις να συνάδουν με ένα δημόσιο σχολείο. […]

 

Το σχέδιο για τα σκιάδια του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου φαίνεται ότι έχει παγώσει μετά από προσφυγές επιχειρηματιών. Στο Ενετικό λιμάνι 20 χρόνια έχουν παρουσιαστεί 3 διαφορετικές μελέτες αλλά δεν έχει αλλάξει κάτι λόγω προσφυγών και έλλειψης πολιτικης βούλησης στο παρελθόν. Ο πρώην Υπ. κ. Κουρουμπλής “πάγωσε” τις παρεμβασεις στις λιμενικες ζωνες για δυο χρόνια. Εσείς έχετε συγκεκριμένο σχεδιο για να προχωρήσει το θέμα;
Εγώ δεν νομίζω ότι είναι ένα ζήτημα γραφειοκρατίας ή ότι απόφαση Κουρουμπλή έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να μην προχωρήσει η μελέτη Καλογήρου. Τον Σεπτέμβρη του 2017 είχαμε βρεθεί στο ΚΑΜ μας παρουσιάστηκε το σχέδιο για τα σκιάδια και ενώ περιμέναμε μέχρι την αρχή του χρόνου να έρθει η μελέτη Καλογήρου η μελέτη αυτή δεν έφτασε ποτέ. Πέρασε το Καλοκαίρι, φτάσαμε στο ‘19 και η μελέτη αυτή ποτέ δεν ήρθε. Και εάν αυτό που λέγαμε τον Σεπτέμβρη γίνονταν πράξη, εάν η μελέτη είχε φτάσει προς το τέλος του χρόνου υπήρχε το χρονικό περιθώριο να περάσει όλα τα διαδικαστικά βήματα τα οποία χρειαζόντουσαν ώστε να προχωρήσει και να αρχίσει να εφαρμόζεται. Δεν έγινε τίποτε από αυτά και μετά ο κ. Δήμαρχος στην ουσία κρύφτηκε πίσω από την απόφαση Κουρουμπλή και βρήκαν μια δικαιολογία για να πουν: “δεν μας αφήνει ο Κουρουμπλής”, ενώ στην ουσία δεν έχει προχωρήσει τίποτα από αυτά που είχε επιλέξει. Για μας πρώτα και κύρια, το ζήτημα είναι πολιτικό, δεν είναι τεχνικό. […]

 

Ποια η πρόταση σας για την επίλυση του συγκοινωνιακού- κυκλοφοριακού;
Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα κι αυτό που γίνεται είναι πια αδιανόητο με το κυκλοφοριακό που έχουμε στην πόλη. Αν δεν κάνουμε τολμηρές παρεμβάσεις όσον αφορά πεζοδρομήσεις και θέματα κυκλοφορίας μέσα στο κέντρο, δεν πρόκειται να λυθεί το πρόβλημα. Θα μου πείτε: “γιατί δεν μας λες μερικές;”. Θα ήταν λίγο υπερφίαλο από την μεριά μας να πούμε ότι ξέρουμε όλες τις λεπτομέρειες μιας τέτοιας πρότασης. Θέλουμε να γίνει μια ουσιαστική μελέτη για να δούμε πώς μπορούμε να πεζοδρομήσουμε, πώς θα πάει η κυκλοφορία, τι επιπτώσεις θα έχει η πρώτη ή η δεύτερη λύση κτλ Το ζήτημα της θαρραλέας πεζοδρόμησης ενός σημαντικού τμήματος πρέπει να είναι “εκ των ουκ άνευ”, της επόμενης δημοτικής αρχής. Έπειτα πρέπει να έχουμε περιαστικά πάρκινγκ στις τρεις εισόδους της πόλης, όμως δεν έχουν βρεθεί ακόμα τα οικόπεδα για να τα αγοράσει ο δήμος. Η κίνηση θα μπορούσε να γίνεται με μικρά, εναλλακτικά λεωφορεία. Ο πρώτος στόχος για το κυκλοφοριακό είναι να δώσουμε κίνητρα στον κόσμο για να ελαφρύνουμε την πόλη από το αυτοκίνητο. Και ο Δήμος πρέπει να προχωρήσει σε δημοτική συγκοινωνία. […] Επίσης το ζήτημα των ποδηλατοδρόμων είναι πάρα πολύ σημαντικό και ταιριάζει με το ύφος της πόλης, δίνοντας μια άλλη ποιότητα στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Το θέμα των πεζοδρομίων… και στους περιαστικούς δήμους, που δεν έχει επιλυθεί.

 

Ποια είναι η θέση σας για τις συνεργασίες με άλλη δημοτική παράταξη, καθώς υπήρξε μια έντονη φημολογία ότι γίνονταν συζητήσεις για ενδεχόμενη συνεργασία με την παράταξη Βάμβουκα.
[…] Όλοι μιλάνε τώρα για συνεργασία, για συνεννόηση, για πολιτισμένες σχέσεις. Εμείς αυτό κάναμε επί 4,5 χρόνια στο δημοτικό συμβούλιο, δηλαδή όταν έλεγε ο δήμαρχος ότι θέλει να κάνει μια κανονιστική ρύθμιση για την χρήση των κοινόχρηστων το ψηφίζαμε κι ας μας έλεγαν ότι είμαστε “ουρά”, “δεκανίκι”. […] Αυτοί οι άνθρωποι που είχανε την στάση “ ο θάνατος σου δήμαρχε, η ζωή μου’’, είναι οι ίδιοι οι άνθρωποι που αρχίσανε όλες αυτές τις θεωρίες ότι εμείς θα συνεργαστούμε με τον κ. Βάμβουκα. Καταρχάς δεν έχουμε καμία σχέση. Ο κ. Βάμβουκας, ιδρύθηκε όπως ιδρύθηκε, επέλεξε κάποιους ανθρώπους, από τα πιο ακραία, αντιφατικά μετερίζια της πόλης, τον ακραίο παραγοντισμό, πάρα πολλά άτομα που μεταπήδησαν στην παράταξή του το 2014 και κέρδισε τις εκλογές.
Όμως αυτό δεν κράτησε πολύ και άρχισαν οι κόντρες, γιατί όποιος ανταλλάσσει την καρέκλα του με τους ψήφους του, δεν θέλει να του πειράξεις και το οικοδόμημα που αναπαράγει τους ψήφους του. Εμείς δεν έχουμε καμία διάθεση να κάνουμε συμπράξεις χωρίς “σπονδυλική στήλη”, ασπόνδυλες δηλαδή. Καλούμε κάθε άνθρωπο να συνεργαστεί μαζί μας, μαζί ενωμένοι, συλλογικά, χωρίς να έχουμε ιδεολογικούς αποκλεισμούς με μοναδικό κριτήριο, τη δημοκρατία και την ανοχή στο διαφορετικό. Όμως δεν έχουμε κομματική γραμμή. Ο καθένας έχει την ιδεολογία του, την γενικότερη πολιτική του θέση αλλά μας ενώνει η κοινή θέση, δράση στα προβλήματα της κοινωνίας. Οπότε αποδείξαμε στην πράξη ότι (η φημολογία) ήταν ένα παραμύθι της Χαλιμάς. Καμία σχέση με την πραγματικότητα. Καμία τέτοια συζήτηση δεν έγινε από την παράταξη.

 

Δηλώνετε ανεξάρτητη παράταξη, όμως ήσασταν και στη προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ και ο ΣΥΡΙΖΑ σας στηρίζει. Πώς είστε ανεξάρτητος όταν έχετε τέτοια ξεκάθαρη στήριξη;
Εάν συμπαθείς κάποιον, δεν σημαίνει ότι είσαι και κηδεμόνας του. Άλλο η κηδεμονία - που έχει έναν πολιτικό χαρακτηρισμό πάρα πολύ βαρύ - και άλλο η συμπάθεια ή φιλία ή η στήριξη. Να σας πω τι γίνεται - καθόλου απολογητικά - γιατί θεωρώ ότι είναι ξεκάθαρη η θέση μας. Καταρχάς η δημοτική κίνηση, ιδρύθηκε από μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, από μέλη των Οικολόγων και από άτομα που ήμασταν ανένταχτοι στα κινήματα της πόλης, για πολλά χρόνια και είπαμε να κάνουμε μια δημοτική κίνηση που με γενική συνέλευση επέλεξε εμένα ως επικεφαλής. Εμείς όλα αυτά τα χρόνια διατρανώνουμε ότι έχουμε πολιτική και οργανωτική αυτονομία. Έχουμε το συντονιστικό μας, τη γενική μας συνέλευση και πολιτικά δρούμε ανεξάρτητα από κάθε άλλο φορέα. Εμείς αποφασίζουμε. Όμως ποια είναι η διαφορά; Εμείς ποτέ δεν στηρίξαμε το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων των αεροδρομίων, ποτέ δεν στηρίξαμε την παρουσία των αμερικάνικων βάσεων εδώ, ποτέ δεν στηρίξαμε τις πολιτικές λιτότητας εις βάρος των μισθών, των συντάξεων… Αυτό δείχνει ότι διαφωνήσαμε και επισήμως με θέσεις της κυβέρνησης. […] Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ Χανίων είναι και μέλη της δημοτικής κίνησης αλλά υπάρχει διακριτή σχέση και αυτονομία στον χώρο που λέγεται δημοτική κίνηση “Πρωτοβουλία πολιτών Πρώτα ο Άνθρωπος” και στο πολιτικό κόμμα. […]

 

Γιατί να δώσουν ψήφο στην παράταξη σας οι Χανιώτες;
Οι Χανιώτες μπορούν να μας κρίνουν όχι μόνο για αυτά που λέμε αλλά και για αυτά που κάναμε μέσα σε αυτά 4,5 χρόνια. Αναδείξαμε πάρα πολλά ζητήματα που έχουν να κάνουν με πελατειακές σχέσεις, με διαπλοκή, με ψηφοθηρία, με “ημετεροκρατία”. Πιστεύουμε ότι όλα αυτά είναι η κύρια αιτία των δεινών που επί τόσα χρόνια αντιμετωπίζουμε ως Δήμος Χανίων. Κι αυτό είναι θέμα πολιτικό. Εμείς θέτουμε πρώτα από όλα το συμφέρον των πολλών και όχι το συμφέρον κάποιων ομάδων, κάποιων ατόμων.[…]

Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗΣ

υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος
με την Πρωτοβουλία Πολιτών-Πρώτα ο Άνθρωπος, σε μια δίωρη συζήτηση απαντά ζωντανά
στην εκπομπή Ανάκριση.

Παρακολουθήστε τη συζήτηση εδώ

Xaralampakis_2.jpg
Kourousis_2.jpg

Ο ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΟΥΡΟΥΣΗΣ

νυν και εκ νέου υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος
με την Πρωτοβουλία Πολιτών-Πρώτα ο Άνθρωπος,
σε μια δίωρη συζήτηση απαντά ζωντανά

στην εκπομπή Ανάκριση.
Παρακολουθήστε τη συζήτηση εδώ

Συνέντευξη του Γιάννη Σαρρή στην εφημερίδα "Η Εποχή"

Με ποιο τρόπο σκοπεύετε να θέσετε «Πρώτα τον άνθρωπο», όπως λέει το σύνθημα της παράταξής σας;
Δεν είναι μόνο ένα σύνθημα, αλλά μια βασική προτεραιότητα: να στηρίξουμε, δηλαδή, τους ανθρώπους, τις ανάγκες τους, το κοινό συμφέρον, τα δημόσια αγαθά, με πολιτικές αντιμετώπισης της φτώχειας και της περιθωριοποίησης, εξασφαλίζοντας ελεύθερη μετακίνηση για όλους, προστατεύοντας το δημόσιο χώρο κ.ά.

Από την εμπειρία σας ως δημοτικός σύμβουλος, ποια είναι τα βασικά προβλήματα της πόλης και πώς τα πήγε η δημοτική αρχή στην επίλυσή τους;
Ως δήμος αντιμετωπίζουμε διάφορα προβλήματα, για τα οποία δεν λείπουν οι απόψεις και οι προγραμματικές θέσεις. Εκείνο που λείπει είναι η πολιτική βούληση, ώστε να σταματήσουν να προτάσσονται πάνω από το κοινό συμφέρον των δημοτών, μικρά ή μεγαλύτερα συμφέροντα, ο παραγοντισμός και οι πελατειακές σχέσεις. Αποτέλεσμα αυτής της ιεράρχησης είναι η πρωτοφανής καταπάτηση του δημόσιου και κοινόχρηστου χώρου, η διαφυγή εσόδων, η προβληματική κυκλοφορία στην πόλη, όπως και η έντονη εγκατάλειψη των περιαστικών δημοτικών ενοτήτων. Εμείς, ως δημοτική ομάδα, έχουμε αναδείξει πολλά τέτοια ζητήματα, όπως, για να σας δώσω ένα παράδειγμα, τις εργολαβίες στην καθαριότητα, όπου παρά το γεγονός ότι από το 2017 δόθηκε η δυνατότητα στο δήμο Χανίων να προσλάβει εργαζόμενους με τους οποίους θα κάλυπτε πάγιες και διαρκείς ανάγκες για την καθαριότητα, τελικά η δημοτική αρχή προτίμησε να έχει 210 άτομα σε καθεστώς εργολαβίας. Αντιλαμβάνεται, δηλαδή, το ζήτημα των εργασιακών δικαιωμάτων ως υποδεέστερο και βέβαια με αυτό τον τρόπο ο δήμος σπαταλά πολύ περισσότερα χρήματα απ’ ό,τι αν καλύπτονταν αυτές οι ανάγκες από μόνιμο προσωπικό. Το ίδιο πράγμα συμβαίνει και με τα έσοδα του δήμου. Υπάρχει πρωτοφανής διαφυγή εσόδων εδώ και δεκαετίες, που σχετίζεται με τα δημοτικά τέλη που αντιστοιχούν στα ξενοδοχεία και τις μεγάλες επιχειρήσεις και δεν πληρώνονται, γιατί δεν δηλώνονται όλα τα τετραγωνικά. Είχε ξεκινήσει μια διαδικασία ελέγχου, η οποία όμως σταμάτησε πολύ γρήγορα. Εμείς πιστεύουμε ότι ο δήμος έχει δικαίωμα να γνωρίζει από τα Ε9 των επιχειρήσεων ποιος είναι ο χώρος που καλύπτουν, ώστε να σταματήσει αυτή η τεράστια διαφυγή εσόδων, που ανέρχεται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ.


Ο τουρισμός για το δήμο είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο. Προκαλεί, όμως, παράλληλα προβλήματα όσον αφορά τους δημόσιους χώρους και τη στέγαση. Με ποιο τρόπο θα μπορούσε να επιτευχθεί μια ισορροπία στο ζήτημα;
Η ιδιαίτερη ομορφιά των Χανίων είναι δεδομένη. Πιστεύουμε ότι η προβολή της πόλης και του δήμου μας δεν πρέπει να περιορίζεται σε ωραίες φωτογραφίες και καλοστημένες ιστοσελίδες. Δεν τα υποτιμώ, αλλά ο επισκέπτης, όταν έρθει εδώ και δει τις υποδομές της πόλης, τα κακοφτιαγμένα πεζοδρόμια, την εγκατάλειψη και καταπάτηση του δημόσιου χώρου, τις παραλίες γεμάτες ομπρελοκαθίσματα, την έλλειψη καλής συγκοινωνίας και τη μη ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των υπόλοιπων περιοχών, βρίσκεται ξαφνικά σε μια διαφορετική πραγματικότητα. Πιστεύουμε, λοιπόν, πως η τουριστική πολιτική πρέπει να έχει ως βασικό άξονα να σέβεται και να αναδεικνύει τα ιδιαίτερα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής, της παράδοσης, της διατροφής, των μνημείων και της φύσης που έχουμε. Να αναδείξουμε, δηλαδή, όλα αυτά που είναι η Κρήτη. Στη μονόπλευρη και χωρίς κανόνες και περιορισμούς προσέγγιση του τουρισμού οφείλεται και το πρόβλημα στέγασης που έχει οξυνθεί στην πόλη, λόγω της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Φαινόμενο το οποίο έχει οδηγήσει σε ένα οξύτατο πρόβλημα εύρεσης στέγης, και επιφέρει μακροχρόνιες και έντονες αλλοιώσεις στον κοινωνικό ιστό, και στην αρχιτεκτονική της πόλης μας.


Τον προηγούμενο μήνα ο δήμος Χανίων επλήγη κι αυτός από φυσικές καταστροφές. Ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος του δήμου για την επούλωση των πληγών αυτών, αλλά, κυρίως, για την πρόληψή τους;
Τα φαινόμενα ήταν έντονα και αυτό δεν οφείλεται απλώς σε αστάθμητους παράγοντες. Οφείλεται στην κλιματική αλλαγή, για την οποία όλοι πρέπει να αναπτύξουμε συντονισμένη δράση, να σεβαστούμε το περιβάλλον και να αλλάξουμε τον τρόπο που κάνουμε χρήση των πόρων, ώστε να μη γίνεται κατασπατάλησή τους. Στο δήμο Χανίων οι καταστροφές δεν ήταν τόσο μεγάλες σε σχέση με τους όμορους δήμους, αλλά εν γένει αναδείχθηκε η έλλειψη υποδομών για την απορροή των όμβριων υδάτων, τη συντήρηση των γεφυριών και κυρίως το, εδώ και πολλές δεκαετίες, απροκάλυπτο και ανεξέλεγκτο μπάζωμα των ρεμάτων και όλων των οδών φυσικής ροής των υδάτων προς τη θάλασσα. Κανονικά είχαμε πάνω από 200 ρέματα στην περιοχή των Χανίων και τώρα έχουν μείνει 50-60. Πέρα από τα συνήθη μπαζώματα, στη θέση τους βρίσκονται σπίτια, καταστήματα και ξενοδοχειακές μονάδες. Παράλληλα, εδώ και αρκετά χρόνια δεν έχουν γίνει σοβαρά έργα υποδομής σε δρόμους, δίκτυα και αντιπλημμυρικά έργα, αλλά πρόχειρη και αποσπασματική αντιμετώπιση των φθορών και των ζημιών, χωρίς κανένα σχεδιασμό που να έχει βάθος χρόνου και να αγκαλιάζει ενιαία όλη την περιοχή του δήμου.

Συνέντευξη του Γιάννη Σαρρή στο περιοδικό Go Hania

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Γιατί θέλετε να είστε ο επόμενος δήμαρχος;

Ασχολούμαι με τα κοινά από νεαρός, οπότε νομίζω ότι το να φτάσω να διεκδικώ θέσεις ευθύνης, είναι μια φυσιολογική εξέλιξη. Πολύ πιο φυσιολογική πάντως από το να διορίσεις τον εαυτό σου ή να σε διορίσει κάποιο κόμμα. Κι αν μου επιτρέπεται: Δεν είμαι υποψήφιος επειδή «εγώ θέλω», με τη στενή προσωπική έννοια. Είμαι μέλος της προσπάθειας εκατοντάδων δημοτών που δημιούργησαν την Πρωτοβουλία Πολιτών. Αυτή η κίνηση με επέλεξε και το 2014 και τώρα με ανοιχτές εκλογικές διαδικασίες, ως υποψήφιο δήμαρχο. Είμαι λοιπόν υπερήφανος «εντολοδόχος» μιας κοινωνικής συλλογικότητας.

 

Ποια είναι τα τρία στοιχεία του χαρακτήρα σας που πρέπει να αξιολογήσει ο Χανιώτης ώστε να σας ψηφίσει;

Δεν μου είναι εύκολο να μιλάω για τον εαυτό μου. Δεν με θεωρώ τον πιο χαρισματικό τον πιο έξυπνο και γενικά τον πιο… Η μακροχρόνια διαδρομή μου στα κοινωνικά πράγματα, η στάση μας στα προβλήματα του Δήμου ως αντιπολίτευση, αλλά και η αδιάλειπτη λειτουργία της παράταξής μας, ίσως δείχνουν μερικά πράγματα για μένα. Άποψη μου είναι ότι τα προσωπικά χαρακτηριστικά ασφαλώς παίζουν ρόλο, ωστόσο για μια θητεία παίζουν καθοριστικό ρόλο κι άλλα πράγματα. Ιδέες, αξιακό σύστημα, συλλογικότητα κ.λπ.

 

Πώς επιλέξατε τους υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους; Ποια ήταν τα τρία βασικά κριτήρια επιλογής;

Καταρχάς δεν επιλέγω. Επιλέγουμε. Έχω ισχυρό λόγο σε μια ομάδα που εξετάζει, προτείνει, εισηγείται. Τα κριτήρια μας: Η αποδοχή της διακήρυξής μας, η κοινωνική ευαισθησία - δραστηριότητα, η συλλογικότητα και βέβαια φροντίδα για εκπροσώπηση κοινωνικών ομάδων και περιοχών. Η επωνυμία, η αφηρημένα «επιτυχημένη» καριέρα, η ιδεολογική αποστείρωση που δυστυχώς κυριαρχούν, δεν μας αφορά. Γι’ αυτό ακριβώς στην παράταξή μας δεν άνθησε ποτέ το παρακμιακό φρούτο «αλλάζω παρατάξεις σαν τα πουκάμισα» ή το «δώσε καρέκλα να σου δώσω ψήφους».

 

Ποια είναι σήμερα τα τρία σημαντικότερα προβλήματα του Δήμου Χανίων;

Θα σας έλεγα αμέσως τα εξής: το κυκλοφοριακό, η κάκιστη διαχείριση των κοινόχρηστων χώρων και το έλλειμμα κοινωνικής πολιτικής. Ωστόσο σημειώνω με έμφαση πως η «ξερή» παράθεση, δεν δείχνει τη γενική εικόνα που υπάρχει, κυρίως στις περιαστικές περιοχές, εικόνα χρόνιας υποβάθμισης. Και δεν φταίει εδώ η μη ύπαρξη καλών μέτρων. Λείπει η κοινωνικά δίκαιη ματιά, η προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος, η κάθετη άρνηση των κολλητών και εκλεκτών του αφανούς κατεστημένου. Ίσως η κυριαρχία αυτών των αντιλήψεων είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα του Δήμου Χανίων.

 

Ποια είναι τα τρία πρώτα πράγματα που θα κάνετε σε περίπτωση που εκλεγείτε δήμαρχος;

Να «σπουδάσω» την όλη κατάσταση του Δήμου. Η καλή γνώση είναι προϋπόθεση για την καλή πολιτική. Να εφαρμόσω ένα μελετημένο σχέδιο αξιοποίησης των ανθρώπινων πόρων του Δήμου, όχι μόνον στελεχών και υπηρεσιών αλλά και της κοινωνίας. Να προωθήσω νέες μελέτες σε κομβικά θέματα και να δρομολογήσω πεισματικά τις ώριμες σε θέματα καθημερινότητας.

 

Επιγραμματικά ποιοι είναι οι τρεις σημαντικότεροι άξονες στους οποίους θα αναπτυχθεί το πρόγραμμα σας;

* Συνεργασία για αξιοποίηση στο έπακρο του ανθρώπινου δυναμικού.

* Αποφασιστική στροφή στη γειτονιά, τα χωριά, τις περιαστικές ενότητες, με βάση της την ενεργοποίηση των ανθρώπων.

* Αναβάθμιση της κοινωνικής πολιτικής, σε παιδεία, πολιτισμό, αθλητισμό και, επιπλέον, για ευάλωτες ομάδες, άστεγους, ΑΜΕΑ, μετανάστες.

 

Ποιες είναι οι πρώτες τρεις παρεμβάσεις σας για το τουριστικό προϊόν; Τι θα κάνετε για να μειωθεί (αν θέλετε να μειωθεί) το φαινόμενο έλλειψης κατοικιών μακροχρόνιας μίσθωσης λόγω Airbnb;

Συνεργασία με τους φορείς για ιεράρχηση και προγραμματισμό έργων, βελτίωση της κατάστασης τουριστικών προορισμών όπως παραλίες, μουσεία, μνημεία και δημιουργία νέου μοντέλου τουριστικής πολιτικής πέραν του μαζικού που παρουσιάζει στρεβλώσεις. Προσθέτω ότι για μας η ενίσχυση του τουρισμού δεν αφορά μια άλλη δημοτική πολιτική. Ο σεβασμός και η ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του τόπου μας, καθώς και η βελτίωση της ζωής στην πόλη (δημόσιοι χώροι, πεζοδρόμια, κυκλοφοριακό, καθαριότητα κ.λπ.) αναβαθμίζει «αυτόματα» και το τουριστικό προϊόν.

Το θέμα Airbnb είναι καινούριο, εξαιρετικά σύνθετο και θεσμικά ακάλυπτο. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι ο Δήμος θα προχωρήσει άμεσα στην επιστημονική αποτύπωση του προβλήματος για τα Χανιά και θα επεξεργαστεί άμεσα μέτρα για την κάλυψη των αναγκών στέγασης κρίσιμων ομάδων όπως φοιτητές, προσωπικό του ΕΣΥ, εκπαιδευτικοί κ.λπ. Όμως, θεωρούμε σημαντική τομή, στη λογική της αποκέντρωσης και της ουσιαστικής αυτοδιοίκησης, να θεσπιστεί νέος τουριστικός νόμος, που θα δώσει στις τοπικές αρχές την αρμοδιότητα να ρυθμίζουν συγκεκριμένες ζώνες τουριστικής ενοικίασης.

 

Λεφτά υπάρχουν; Ποια είναι η οικονομική κατάσταση του Δήμου μας σήμερα;

Τα Χανιά δεν είναι, γενικά μιλώντας, ένας φτωχός Δήμος. Η κρίση και η μνημονιακή της διαχείριση γονάτισαν και τα οικονομικά των Δήμων, έτσι που τα διαθέσιμα να είναι λιγότερα από τις ανάγκες. Εδώ υπάρχει δυστυχώς και μια άλλη πληγή που έχουμε καταγγείλει: μια τεράστια διαφυγή εσόδων από ανείσπρακτα τέλη και πρόστιμα που δεν ζητήθηκαν ποτέ. Αν αυτά προστεθούν στα διαθέσιμα και έχουμε συστηματική προσπάθεια ένταξης σε χρηματοδοτικά προγράμματα, τότε μπορούν να χρηματοδοτηθούν έργα. Κι επειδή δεν είμαστε λογιστές θεωρούμε ότι κύριο ζητούμενο είναι η κοινωνική ιεράρχηση της διαχείρισης.

 

Και μια τελευταία ερώτηση, και θα επιθυμούσα απάντηση με ονοματεπώνυμο: Αν δεν ήσασταν υποψήφιος, ποιον από τους συνυποψήφιους σας θα ψηφίζατε για δήμαρχο;

Παραμονές εκλογών μου ζητάτε ονοματεπώνυμα; Μου είναι πολύ πιο εύκολο να σας πω ποιόν/ποια δεν θα ψήφιζα. Αυτόκλητους σωτήρες, απόντες της κοινωνικής αγωνίας, αλλαξοπουκαμισάκηδες, ιδεοληπτικούς της κοινωνίας των πελατών, όσους /όσες εξυπηρέτησαν το τοπικό κατεστημένο που πνίγει τα Χανιά. Κατά τα άλλα, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα υποστήριζα τον οποιονδήποτε συλλογικά επιλεγμένο υποψήφιο της Πρωτοβουλίας Πολιτών.

hanialivetv_2.jpg

σε μια δίωρη συνέντευξη απαντά ζωντανά
στις ερωτήσεις τριών δημοσιογράφων,
στην εκπομπή Βήμα Διαλόγου,
στις 10 Απριλίου 2019.

Παρακολουθήστε τη συνέντευξη εδώ

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΡΗΣ

Συνέντευξη που δόθηκε στο έντυπο Cretavoice στις 05.02.2019 (μέρος α)

Σε ποιους τομείς πιστεύετε ότι διαφέρετε εσείς προσωπικά και τα υπόλοιπα στελέχη του συνδυασμού σας, από τους συνυποψήφιούς σας, οι οποίοι (τομείς) θα αποτελέσουν και λόγο για να σας επιλέξουν οι Χανιώτες στις επικείμενες εκλογές;

Κατά τη γνώμη μας, το κριτήριο για την επιλογή του επόμενου δημάρχου αλλά και της σύνθεσης του επόμενου Δημοτικού Συμβουλίου χρειάζεται να είναι οι έως σήμερα πράξεις όσων, συχνά με ωραία λόγια που κρύβουν την πραγματικότητα, επιχειρούν να κερδίσουν τις ψήφους των πολιτών. Οι δημότες έχουν σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση τη δυνατότητα να ανατρέξουν στις παρεμβάσεις μας τα τεσσεράμιση προηγούμενα χρόνια που συμμετέχουμε στο ΔΣ, στις τοποθετήσεις μας στο πλαίσιο του ΔΣ και εκτός, στις συνεντεύξεις Τύπου, στις εκδηλώσεις μας (στο μπλογκ μας μπορούν να τα βρουν όλα). Υπήρξαμε απαρέγκλιτα πιστοί στις διακηρύξεις μας, πάντα με προσήλωση στο διάλογο και τη συνεργασία όπου είναι εφικτή.

Το ψηφοδέλτιο μας χαρακτηρίζεται από το άνοιγμα σε ανθρώπους που ενώνονται στη βάση ενός κοινού προγράμματος, που δομήθηκε με βάση τις ανάγκες των πολλών και την εμπειρία από τη θητεία μας στα δημοτικά πράγματα. Οι παρεμβάσεις μας, αν και από τη θέση της ελάσσονος αντιπολίτευσης, κατάφεραν να αναδείξουν θέματα, όπως την αδιαφάνεια  και τον παραγοντισμό στην εργολαβία καθαριότητας, στη διαχείριση των κοινόχρηστων χώρων, στη μίσθωση των δημοτικών ακινήτων, όπως το καφέ Κήπος και αναψυκτηρίων στις παραλίες, στις επιλεκτικές χρηματοδοτήσεις και πολιτικές διακρίσεων στους χώρους του πολιτισμού και του αθλητισμού, στην αδράνεια για ισόνομη πρακτική στην πληρωμή δημοτικών τελών.  Επίσης  αναδείξαμε τις ελλειμματικές πολιτικές για τη στήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, όπως η δημιουργία κοινωνικού εστιατορίου, χώρου υποδοχής προσφύγων, χώρου ημερήσιας φροντίδας αστέγων, και την αντιμετώπιση του προβλήματος των αδέσποτων κ.ά.

 

Εκτιμάτε ότι το νέο εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής είναι καλύτερο από το προηγούμενο; Πόσο έτοιμοι θεωρείτε ότι είμαστε ως κοινωνία για να εφαρμοστεί μετεκλογικά με αποδοτικό τρόπο προς όφελος του πολίτη;

Η απλή αναλογική έχει σημαντικά πλεονεκτήματα: περισσότερη και ουσιαστικότερη δημοκρατία στη σύνθεση των οργάνων και στη λήψη των αποφάσεων και καλλιέργεια της υπευθυνότητας στον πολίτη - συμμέτοχο. Πρώτον, στη σύνθεση του ΔΣ και των Επιτροπών θα απηχούνται οι πραγματικές επιλογές των δημοτών, χωρίς μπόνους και στρεβλώσεις. Δεύτερον, η εκλογή του δημάρχου δεν θα συναρτάται αποκλειστικά από το συνδυασμό του οποίου είναι επικεφαλής, με αποτέλεσμα ο δήμαρχος να καλείται να διαχειριστεί και να διοικήσει χωρίς παρασκηνιακά μαγειρέματα αλλά με έκθεση επιχειρημάτων και διάλογο, για να δημιουργήσει αναγκαίες πλειοψηφίες που δεν είναι εκ των προτέρων και σαθρά δομημένες. Τρίτον, ο δημότης ενθαρρύνεται να μην καταφύγει σε εύκολες ψηφοθηρικές λύσεις που βασίζονται σε υπερπολιτικά ή συμφεροντολογικά κριτήρια. Να αποφασίσει με βάση τις θέσεις και όχι τα εύκολα λόγια και έτσι να εκθρονίσει επιτέλους τη λεγόμενη υπερπαράταξη –δηλαδή τους ίδιους ανθρώπους που μεταπηδούν σε άλλες παρατάξεις αλλά υπερασπίζονται τις ίδιες πολιτικές και πάντα τα συμφέροντα των λίγων, προωθώντας από κάθε θέση την αδιαφάνεια και τον παραγοντισμό. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτοί που αντιστρατεύονται την απλή αναλογική, είναι ακριβώς αυτοί που καλλιεργούν τις πελατειακές σχέσεις. Για αυτούς η περισσότερη δημοκρατία και διαφάνεια είναι φόβητρο.

Η ετοιμότητα είναι σε μεγάλο βαθμό ζήτημα πολιτικής βούλησης. Αυτό που είναι χρέος μας είναι να αφουγκραζόμαστε την κοινωνία και να την στηρίζουμε να πραγματώσει βήματα προς τα εμπρός. Όχι να ενθαρρύνουμε το φόβο και την ημιμάθεια για να εξουσιάζουμε αδύναμους πολίτες.

 

Ποιες είναι οι τρεις άμεσες προτεραιότητές σας, τα αποτελέσματα των οποίων θα βελτίωναν την καθημερινότητα του δημότη των Χανίων;

Διαφύλαξη του δημόσιου χαρακτήρα σε χώρους και αγαθά, με σαφείς κανόνες που προκύπτουν από το διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους πολίτες και σύγκρουση με τα συμφέροντα των λίγων. Είτε πρόκειται για τη μίσθωση της δημοτικής περιουσίας είτε για την προστασία ιστορικών χώρων και μνημείων, όπως η Παλιά Πόλη ή τα ιστορικά κτίρια στο Λόφο Καστέλι, είτε για την –επιτέλους– παραχώρηση του Στρατόπεδο Μαρκοπούλου ως ελεύθερου χώρου - αστικό πράσινο, είτε για την ανάδειξη εγκαταλελειμμένων θησαυρών σε όλη την επικράτεια του Δήμου: Κλαδισσός, Μορώνης, μικρή πλατεία Αγοράς, Ταμπακαριά, Σταυρός, Περβολίτσα, Αγ. Βαρβάρα, Μπουτσουνάρια, Μπαρουταποθήκες, Αγ. Απόστολοι, Αγυιά, Ψυχρό πηγάδι, Βίλες Σβαρτς και Πωλογιώργη, Αρχαία Απτέρα, Πρεβαντόριο.

Σχεδιασμένη και συντονισμένη παρέμβαση για τη μείωση της χρήσης αυτοκινήτου, την πύκνωση της ευέλικτης αστικής συγκοινωνίας και την ελεύθερη μετακίνηση. Έτσι ώστε να διευκολύνεται ο δημότης και ο επισκέπτης να κινείται και να απολαμβάνει την πόλη, με έμφαση στη φροντίδα για ίσα δικαιώματα μετακίνησης στους συμπολίτες μας με αναπηρικό αμαξίδιο ή καρότσια μεταφοράς βρεφών και παιδιών, αλλά και στη χρήση ποδηλάτου.

Συνεργασία και ανάδειξη του ανθρώπινου δυναμικού και της πολύτιμης εμπειρίας και γνώσης του. Πριν από κάθε παρέμβαση, για πλήρη έρευνα και σχεδιασμό, προτεραιότητα έχει ο διάλογος με τις δημοτικές υπηρεσίες, η αξιοποίηση του ανθρώπινου πλούτου των εργαζομένων στο και γύρω από το Δήμο. Αλλά και η συμμετοχή και στήριξη των κινημάτων και των ομάδων της πόλης, που επί χρόνια κινούν σημαντικούς τομείς της κοινωνικής πολιτικής και του πολιτισμού στην πόλη μας.

Συνέντευξη του Γιάννη Σαρρή στο έντυπο Cretavoice στις 05.03.2019 (μέρος β)

Με αφορμή τις πρόσφατες καταστροφές από τα ακραία καιρικά φαινόμενα στα Χανιά, πώς κρίνετε τη δυνατότητα παρέμβασης των Δήμων τόσο στην πρόληψη όσο και στην αποκατάσταση των ζημιών; Πού πρέπει να τοποθετηθεί η διαχωριστική γραμμή των ευθυνών ανάμεσα στους Δήμους, τις Περιφέρειες και το κεντρικό κράτος;

Η πρόσφατη ακραία κακοκαιρία πλήγωσε βαριά το νομό μας δημιουργώντας μια τέτοια συνθήκη ώστε να αναφερόμαστε στην κατάσταση πριν και μετά την καταστροφή. Αυτή ακριβώς η κατάσταση δεν επιτρέπει γραφειοκρατικές καθυστερήσεις, ούτε ατέρμονη διελκυστίνδα ανταλλαγής ευθυνών και αντιπαράθεση μεταξύ πολιτείας, Περιφέρειας και Δήμων για το ποιος είναι αρμόδιος να παρέμβει. Επιβάλλεται να υπάρξει κεντρικός σχεδιασμός και καλοπροαίρετη συνεργασία όλων των υπηρεσιών ώστε να αντιμετωπιστεί ταχύτερα και πληρέστερα η κατάσταση.

Προέχει άμεσα η στήριξη και εξασφάλιση των πληγέντων με οργανωμένη και μεθοδική καταγραφή και αποκατάσταση των ζημιών. Είτε είναι ιδιώτες και μικροεπιχειρηματίες, είτε αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, να γίνει πάγωμα των χρεών τους χωρίς προσαυξήσεις, να τους απαλλάξει ο Δήμος από δημοτικά τέλη, να εξασφαλιστεί η ασφαλής μεταφορά μαθητών και εκπαιδευτικών στα σχολεία. Εν συνεχεία απαιτείται από τον Δήμο να διεκδικήσει ακούραστα από την πολιτεία την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, που θα καλύψει τις ανάγκες των δημοτικών υπηρεσιών, σε βάθος χρόνου ικανού να σχεδιασθούν και να δρομολογηθούν έργα αποκατάστασης και συντήρησης σε υποδομές.

Πέρα και πριν, όμως, από τον Δήμο που διεκδικεί, συντονίζει, συνεργάζεται, ανακουφίζει, χρειαζόμαστε έναν Δήμο που προλαμβάνει. Με πολιτική και δράσεις που στηρίζουν ένα μοντέλο ευημερίας και προόδου που έχει κέντρο τον άνθρωπο, την πίστη πως το κοινό συμφέρον εμπεριέχει και το ατομικό διότι αφορά το μέλλον, τα παιδιά μας, τη δυνατότητα συνέχειας της ζωής.

Η ακραία κακοκαιρία μπόρεσε να μας τραυματίσει τόσο γιατί της άνοιξε το δρόμο το στρεβλό μοντέλο ανάπτυξης που ως μόνο μέτρο και κριτήριο έχει τα οικονομικά μεγέθη, απογυμνωμένο από ποιότητα κατασκευής, επαρκή συντήρηση και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό των έργων υποδομής. Της άνοιξαν το δρόμο οι πελατειακές πολιτικές. Οι δημοτικοί άρχοντες που επί χρόνια, μεταπηδώντας από παράταξη σε παράταξη, δεν έβλεπαν καταπατήσεις ρεμάτων –υπήρχαν 240 ρέματα περίπου, τώρα έχουν απομείνει περί τα 40, αφού μπαζώθηκαν ή δομήθηκαν. Οι δημοτικοί άρχοντες που επί χρόνια στην πρώτη δυνατή νεροποντή επέτρεπαν περιοχές να πλημμυρίζουν, όπως η Σούδα ή η περιοχή του Κλαδισού. Τη στιγμή που είμαστε ένας Δήμος που τα τελευταία χρόνια έχει μη δεσμευμένα ταμειακά υπόλοιπα  ανά  χρόνο πάνω από 5 εκατομμύρια ευρώ και θα μπορούσαμε να σχεδιάζουμε με σοβαρότητα και επιστημονική επάρκεια αντιπλημμυρικά έργα που θα προλάβουν προβλήματα.

Οι Χανιώτες αντλούν μεγάλο ποσοστό του εισοδήματός τους από τον τουρισμό. Πώς θα μπορούσε η δημοτική αρχή αφενός να συμβάλει στην προβολή του τόπου και στην προσέλκυση επισκεπτών, αφετέρου στην προστασία του κοινωνικού ιστού από τον «υπερτουρισμό»; Ποια είναι η γνώμη σας για το φαινόμενο των βραχυχρόνιων μισθώσεων από ιδιώτες;

Ο τουρισμός δεν είναι απλώς μια οικονομική σχέση του τουρίστα με το ντόπιο. Ο τουρισμός που μας ενδιαφέρει είναι αυτός που βλέπει μακριά για τους Χανιώτες, για τους επισκέπτες του νομού, για το περιβάλλον και τον πολιτισμό, που αποτελούν τον πόλο έλξης. Μας ενδιαφέρει να οικοδομήσουμε μια σχέση που να βασίζεται στις αξίες της ποιότητας ζωής, της προστασίας του περιβάλλοντος, της διαφύλαξης της παράδοσης, της φιλοξενίας, στο σύνολο των αξιών που έχει κάνει την Κρήτη αυτό που είναι. Με αυτές τις αξίες ως γνώμονα μπορούμε με ασφάλεια να εγγυηθούμε μια βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη.

Ναι, λοιπόν, στην τουριστική προβολή με διαδικτυακές πλατφόρμες, διαδραστικές προβολές και ξεναγήσεις, εκθέσεις, πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις, με συνεργασία τοπικής αυτοδιοίκησης και φορέων τουρισμού. Ναι στις ασφαλείς υποδομές, τις αστικές συγκοινωνίες, τους ποδηλατόδρομους, την προστασία των κοινόχρηστων χώρων, τα πάρκα και τους χώρους πρασίνου, στις καθαρές, φροντισμένες και προσβάσιμες από όλους παραλίες και θάλασσα. Ναι στην προστασία και ανάδειξη των ιδιαίτερων ιστορικών κτιρίων και μνημείων του τόπου, ναι στη διατήρηση της γειτονιάς ως πυρήνα του κοινωνικού ιστού. Ναι στη στήριξη και προβολή του πρωτογενούς τομέα, των εργαστηρίων κεραμικής και κοσμήματος, της υφαντουργίας, των επιχειρήσεων τυποποίησης, του αγροτουρισμού.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να ενταχθούν και οι βραχυχρόνιες μισθώσεις. Η τουριστική ενοικίαση ιδιωτικών κατοικιών αρχικά έδωσε μια οικονομική ανάσα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, αλλά η βιομηχανοποίησή της πλέον συμβάλλει στην ανεξέλεγκτη τουριστική εκμετάλλευση, στην εκρηκτική άνοδο των ενοικίων, στην απομάκρυνση μονίμων κατοίκων από την πόλη μας, σε αλλοίωση του κοινωνικού κλίματος και του πολεοδομικού χαρακτήρα και τελικά σε εξαφάνιση του συγκριτικού πλεονεκτήματος της πόλης. Η διαμόρφωση της κατάλληλης ισορροπίας, που προϋποθέτει παιδεία και συνεννοήσεις, θα δώσει τη λύση. Ο Δήμος μπορεί να πάρει την πρωτοβουλία με οικονομικά κίνητρα να προωθήσει τη μακροχρόνια μίσθωση διαμερισμάτων και παράλληλα να χρηματοδοτήσει προγράμματα για την ανακαίνιση και ενοικίαση δημοτικών κτιρίων και εκατοντάδων άδειων ιδιωτικών κατοικιών, ώστε να περιοριστεί η παράλογη κατάσταση να υπάρχουν άνθρωποι δίχως σπίτια την ίδια στιγμή που υπάρχουν σπίτια δίχως ανθρώπους. Μέτρα όπως ο περιορισμός των ημερών μίσθωσης, η δυνατότητα μίσθωσης ενός ή δύο καταλυμάτων ανά ΑΦΜ, η υποχρέωση τα διαμερίσματα να πληρούν αυστηρούς όρους ασφάλειας και υγιεινής, η υπαγωγή τους στο υπουργείο Τουρισμού, ο αυστηρός έλεγχος για τη νομιμότητα των μισθώσεων, μπορούν να βοηθήσουν. Όμως, θεωρούμε σημαντική τομή, στη λογική της αποκέντρωσης και της ουσιαστικής αυτοδιοίκησης, να θεσπιστεί νέος τουριστικός νόμος που θα δώσει στις τοπικές αρχές τη δυνατότητα και την αρμοδιότητα να ρυθμίζουν συγκεκριμένες ζώνες τουριστικής ενοικίασης.

 

Επί δεκαετίες, οι δημοτικές αρχές υποστηρίζουν ότι λαμβάνουν μέτρα για την επίλυση του κυκλοφοριακού προβλήματος της πόλης. Η εικόνα όμως συχνά τους διαψεύδει, ιδιαίτερα μετά την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας. Ποιες είναι οι συγκεκριμένες προτάσεις σας για τη βελτίωση αυτής της εικόνας;

Το κυκλοφοριακό πρόβλημα έχει δυστυχώς οξυνθεί και χρόνο με το χρόνο γίνεται εντονότερο. Για την αντιμετώπισή του χρειάζονται τολμηρά μέτρα με χρονικό ορίζοντα την πενταετία. Βασική επιδίωξή μας είναι η ελάφρυνση της πόλης από τη χρήση αυτοκινήτου. Σε αυτή τη κατεύθυνση θα συμβάλουν:

* Η δημιουργία περιφερειακών χώρων για στάθμευση στις τρεις εισόδους της πόλης, από όπου θα μεταφέρονται οι επιβάτες προς και από την πόλη με ένα πυκνό δημοτικό δίκτυο ηλεκτροκίνητων μικρών λεωφορείων.

* Η κατάργηση αφετηρίας λεωφορείων στο κέντρο της πόλης και η αντικατάστασή τους από απλές στάσεις.

* Ο προορισμός των τουριστικών λεωφορείων  να μεταφερθεί προς το Κουμ Καπί  (Νικηφόρου Φωκά) και την  Ακτή Κανάρη.

* Να αξιοποιηθεί η δυνατότητα δημιουργίας χώρου στάθμευσης στην περιοχή της ΑΒΕΑ καθώς και στη δυτική τάφρο, κατά το πρότυπο του Ντουμπρόβνικ, πόλης που έχει ενταχθεί στη λίστα των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς.

* Να γίνει πράξη η δημιουργία λωρίδων για αποκλειστική χρήση ως ποδηλατόδρομων από τη δυτική έως την ανατολική άκρη της πόλης.

* Να απομακρυνθεί ο χώρος στάθμευσης των υπεραστικών λεωφορείων από το κέντρο της πόλης και να μεταφερθεί σε χώρο κοντά στην εθνική οδό, που θα προβλέπεται από το ΓΠΣ.

* Να εφαρμοστεί αυστηρός έλεγχος για το παράνομο παρκάρισμα σε κεντρικές οδούς όπως η Κυδωνίας, η Αποκορώνου και η Σκαλίδη, αλλά και αξιοποίηση τεχνικών λύσεων (μικροεμπόδια, διαγραμμίσεις κ.λπ.)

* Να διερευνηθεί η δυνατότητα πεζοδρόμησης ενός σημαντικού τμήματος του κέντρου της πόλης από τη Δημοτική Αγορά έως την πλατεία 1866. Αν και φαίνεται τολμηρή και δύσκολα εφαρμόσιμη πρόταση, ας μελετήσουμε αντίστοιχες πρακτικές στο Ηράκλειο και το Ρέθυμνο, αλλά και σε άλλες πόλεις, και την άνοδο της εμπορικής κίνησης που επέφεραν

* Να δημιουργηθούν θέσεις δωρεάν φόρτισης ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων στους δημοτικούς χώρους στάθμευσης (ως μέσον προώθησης της ηλεκτροκίνησης).

Όλα τα παραπάνω προϋποθέτουν αποφασιστικότητα με σοβαρές επίκαιρες μελέτες, αξιοποίηση πιλοτικών λύσεων που έχουν μελετηθεί από το Πολυτεχνείο  και διάλογο με την κοινωνία.

Συνέντευξη του Γιάννη Σαρρή στο έντυπο Cretavoice στις 05.02.2019 (μέρος α)

Σε ποιους τομείς πιστεύετε ότι διαφέρετε εσείς προσωπικά και τα υπόλοιπα στελέχη του συνδυασμού σας, από τους συνυποψήφιούς σας, οι οποίοι (τομείς) θα αποτελέσουν και λόγο για να σας επιλέξουν οι Χανιώτες στις επικείμενες εκλογές;

Κατά τη γνώμη μας, το κριτήριο για την επιλογή του επόμενου δημάρχου αλλά και της σύνθεσης του επόμενου Δημοτικού Συμβουλίου χρειάζεται να είναι οι έως σήμερα πράξεις όσων, συχνά με ωραία λόγια που κρύβουν την πραγματικότητα, επιχειρούν να κερδίσουν τις ψήφους των πολιτών. Οι δημότες έχουν σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση τη δυνατότητα να ανατρέξουν στις παρεμβάσεις μας τα τεσσεράμιση προηγούμενα χρόνια που συμμετέχουμε στο ΔΣ, στις τοποθετήσεις μας στο πλαίσιο του ΔΣ και εκτός, στις συνεντεύξεις Τύπου, στις εκδηλώσεις μας (στο μπλογκ μας μπορούν να τα βρουν όλα). Υπήρξαμε απαρέγκλιτα πιστοί στις διακηρύξεις μας, πάντα με προσήλωση στο διάλογο και τη συνεργασία όπου είναι εφικτή.

Το ψηφοδέλτιο μας χαρακτηρίζεται από το άνοιγμα σε ανθρώπους που ενώνονται στη βάση ενός κοινού προγράμματος, που δομήθηκε με βάση τις ανάγκες των πολλών και την εμπειρία από τη θητεία μας στα δημοτικά πράγματα. Οι παρεμβάσεις μας, αν και από τη θέση της ελάσσονος αντιπολίτευσης, κατάφεραν να αναδείξουν θέματα, όπως την αδιαφάνεια  και τον παραγοντισμό στην εργολαβία καθαριότητας, στη διαχείριση των κοινόχρηστων χώρων, στη μίσθωση των δημοτικών ακινήτων, όπως το καφέ Κήπος και αναψυκτηρίων στις παραλίες, στις επιλεκτικές χρηματοδοτήσεις και πολιτικές διακρίσεων στους χώρους του πολιτισμού και του αθλητισμού, στην αδράνεια για ισόνομη πρακτική στην πληρωμή δημοτικών τελών.  Επίσης  αναδείξαμε τις ελλειμματικές πολιτικές για τη στήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, όπως η δημιουργία κοινωνικού εστιατορίου, χώρου υποδοχής προσφύγων, χώρου ημερήσιας φροντίδας αστέγων, και την αντιμετώπιση του προβλήματος των αδέσποτων κ.ά.

 

Εκτιμάτε ότι το νέο εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής είναι καλύτερο από το προηγούμενο; Πόσο έτοιμοι θεωρείτε ότι είμαστε ως κοινωνία για να εφαρμοστεί μετεκλογικά με αποδοτικό τρόπο προς όφελος του πολίτη;

Η απλή αναλογική έχει σημαντικά πλεονεκτήματα: περισσότερη και ουσιαστικότερη δημοκρατία στη σύνθεση των οργάνων και στη λήψη των αποφάσεων και καλλιέργεια της υπευθυνότητας στον πολίτη - συμμέτοχο. Πρώτον, στη σύνθεση του ΔΣ και των Επιτροπών θα απηχούνται οι πραγματικές επιλογές των δημοτών, χωρίς μπόνους και στρεβλώσεις. Δεύτερον, η εκλογή του δημάρχου δεν θα συναρτάται αποκλειστικά από το συνδυασμό του οποίου είναι επικεφαλής, με αποτέλεσμα ο δήμαρχος να καλείται να διαχειριστεί και να διοικήσει χωρίς παρασκηνιακά μαγειρέματα αλλά με έκθεση επιχειρημάτων και διάλογο, για να δημιουργήσει αναγκαίες πλειοψηφίες που δεν είναι εκ των προτέρων και σαθρά δομημένες. Τρίτον, ο δημότης ενθαρρύνεται να μην καταφύγει σε εύκολες ψηφοθηρικές λύσεις που βασίζονται σε υπερπολιτικά ή συμφεροντολογικά κριτήρια. Να αποφασίσει με βάση τις θέσεις και όχι τα εύκολα λόγια και έτσι να εκθρονίσει επιτέλους τη λεγόμενη υπερπαράταξη –δηλαδή τους ίδιους ανθρώπους που μεταπηδούν σε άλλες παρατάξεις αλλά υπερασπίζονται τις ίδιες πολιτικές και πάντα τα συμφέροντα των λίγων, προωθώντας από κάθε θέση την αδιαφάνεια και τον παραγοντισμό. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτοί που αντιστρατεύονται την απλή αναλογική, είναι ακριβώς αυτοί που καλλιεργούν τις πελατειακές σχέσεις. Για αυτούς η περισσότερη δημοκρατία και διαφάνεια είναι φόβητρο.

Η ετοιμότητα είναι σε μεγάλο βαθμό ζήτημα πολιτικής βούλησης. Αυτό που είναι χρέος μας είναι να αφουγκραζόμαστε την κοινωνία και να την στηρίζουμε να πραγματώσει βήματα προς τα εμπρός. Όχι να ενθαρρύνουμε το φόβο και την ημιμάθεια για να εξουσιάζουμε αδύναμους πολίτες.

 

Ποιες είναι οι τρεις άμεσες προτεραιότητές σας, τα αποτελέσματα των οποίων θα βελτίωναν την καθημερινότητα του δημότη των Χανίων;

Διαφύλαξη του δημόσιου χαρακτήρα σε χώρους και αγαθά, με σαφείς κανόνες που προκύπτουν από το διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους πολίτες και σύγκρουση με τα συμφέροντα των λίγων. Είτε πρόκειται για τη μίσθωση της δημοτικής περιουσίας είτε για την προστασία ιστορικών χώρων και μνημείων, όπως η Παλιά Πόλη ή τα ιστορικά κτίρια στο Λόφο Καστέλι, είτε για την –επιτέλους– παραχώρηση του Στρατόπεδο Μαρκοπούλου ως ελεύθερου χώρου - αστικό πράσινο, είτε για την ανάδειξη εγκαταλελειμμένων θησαυρών σε όλη την επικράτεια του Δήμου: Κλαδισσός, Μορώνης, μικρή πλατεία Αγοράς, Ταμπακαριά, Σταυρός, Περβολίτσα, Αγ. Βαρβάρα, Μπουτσουνάρια, Μπαρουταποθήκες, Αγ. Απόστολοι, Αγυιά, Ψυχρό πηγάδι, Βίλες Σβαρτς και Πωλογιώργη, Αρχαία Απτέρα, Πρεβαντόριο.

Σχεδιασμένη και συντονισμένη παρέμβαση για τη μείωση της χρήσης αυτοκινήτου, την πύκνωση της ευέλικτης αστικής συγκοινωνίας και την ελεύθερη μετακίνηση. Έτσι ώστε να διευκολύνεται ο δημότης και ο επισκέπτης να κινείται και να απολαμβάνει την πόλη, με έμφαση στη φροντίδα για ίσα δικαιώματα μετακίνησης στους συμπολίτες μας με αναπηρικό αμαξίδιο ή καρότσια μεταφοράς βρεφών και παιδιών, αλλά και στη χρήση ποδηλάτου.

Συνεργασία και ανάδειξη του ανθρώπινου δυναμικού και της πολύτιμης εμπειρίας και γνώσης του. Πριν από κάθε παρέμβαση, για πλήρη έρευνα και σχεδιασμό, προτεραιότητα έχει ο διάλογος με τις δημοτικές υπηρεσίες, η αξιοποίηση του ανθρώπινου πλούτου των εργαζομένων στο και γύρω από το Δήμο. Αλλά και η συμμετοχή και στήριξη των κινημάτων και των ομάδων της πόλης, που επί χρόνια κινούν σημαντικούς τομείς της κοινωνικής πολιτικής και του πολιτισμού στην πόλη μας.

bottom of page