Παρεμβάσεις
Οικόπεδο ΑΒΕΑ: Μετά από 27 χρόνια στα χέρια των δημοτών
Του Γιάννη Σαρρή
Στο δημοτικό συμβούλιο της 24ης Μαρτίου, αποφασίστηκε ομόφωνα η έγκριση της συμφωνίας με την ιδιοκτήτρια εταιρεία για το ποσόν της αποζημίωσης που θα πληρώσει ο Δήμος για το οικόπεδο της ΑΒΕΑ, το οποίο είναι 4.940.000 ευρώ, καθώς και η αποδοχή δωρεάς ύψους 400.000, από την εταιρεία που έχει στην ιδιοκτησία της το παρακείμενο οικόπεδο που βρίσκεται δυτικά εκείνου της ΑΒΕΑ. Συνεπώς, το ποσό με το οποίο θα επιβαρυνθούν οι δημότες για την αγορά του οικοπέδου είναι 4.540.000 δηλαδή είναι η τιμή της αντικειμενικής αξίας του οικοπέδου, όπως αυτή έχει θεσμικά προσδιορισθεί, και κάτω από την εμπορική του αξία, που είναι περίπου 5.500.000 ευρώ. Η συνεδρίαση αυτή θα έπρεπε να έχει ένα πανηγυρικό χαρακτήρα, να συνοδεύεται από ένα κλίμα αισιοδοξίας και ικανοποίησης, αφού μετά από 27 χρόνια αναμονής και πολιτικά απαράδεκτης αδιαφορίας (το οικόπεδο από το 1994 στο σχέδιο πόλης είχε αποφασιστεί να έχει κοινωφελή χρήση), το οικόπεδο αποδίδεται στην κοινωνία, σε μια περιοχή ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένη και υποβαθμισμένη, με τεράστιες ελλείψεις σε ανοικτούς κοινόχρηστους χώρους, όπως είναι η Νέα Χώρα.
Εντούτοις, στη συνεδρίαση του ΔΣ υπήρξε κλίμα έντασης, προσπάθεια να δημιουργηθεί αίσθημα καχυποψίας και απαξίωσης με προμετωπίδα τρία κρίσιμα ζητήματα. Το πρώτο με την υψηλή τιμή του οικοπέδου. Η απάντηση στο ερώτημα αυτό όμως κυρίαρχα δεν είναι οικονομική αλλά πάνω από όλα είναι πολιτική. Με ποια κριτήρια δηλαδή ο Δήμος ιεραρχεί τα προβλήματα των δημοτών και θέτει προτεραιότητες για τον σχεδιασμό της επίλυσης τους. Στο παραλιακό μέτωπο της ακτής Κανάρη στο οποίο βρίσκεται το οικόπεδο της ΑΒΕΑ έχουν ήδη ανεγερθεί πολυώροφα ξενοδοχεία, ενώ σύντομα πρόκειται να χτιστούν και άλλα, με αποτέλεσμα η μόνη έκταση που αφήνει ανοικτό ένα παράθυρο προς τη θάλασσα και μια διέξοδο αναψυχής στα παιδιά των σχολείων και τους κατοίκους της περιοχής, να είναι η κοινωφελής χρήση του εν λόγω οικοπέδου. Από πότε λοιπόν μια δημοτική αρχή για να καλύψει τις καθημερινές ανάγκες των δημοτών αξιολογεί τις επιλογές της μόνο με οικονομικά κριτήρια; Για τον κ. Βάμβουκα, το οικόπεδο είναι φιλέτο και ως τέτοιο τού αρμόζει μόνο εμπορική χρήση, δηλαδή το επιχειρηματικό κέρδος. Αυτό σημαίνει πως ένας δήμαρχος πρέπει να επιλέγει για τους απλούς δημότες μόνο οικόπεδα κόκκαλα για να τα βράζουν οι δημότες και να πίνουν το ζουμί τους; Αυτή η άποψη είναι μια ελιτίστικη και καθαρά ταξική αντίληψη για το ρόλο του Δήμου. Τα χρήματα τα πληρώνουν οι δημότες για να καλύπτονται οι ανάγκες τους.
Ένα δεύτερο ερώτημα έχει να κάνει με το αν η διαδικασία που ακολουθήθηκε και οι επιλογές που έγιναν ήταν αναγκαίες και σωστές. Αφού λοιπόν μιλάμε για επιλογές, περιοριζόμαστε μόνο στους πρόσφατους χειρισμούς ή και σε αυτούς που προηγήθηκαν; Διότι από το 1994 μέχρι και τον Ιούλιο του 2019, οι χειρισμοί είχαν ως αποκλειστικό χαρακτηριστικό την ηθελημένη αδιαφορία. Από το 2010 που ξεκίνησαν οι δικαστικές προσφυγές για την άρση της απαλλοτρίωσης του οικοπέδου, ώστε η εταιρεία να μπορεί να το οικοδομήσει, και από το 2015 που το δικαστήριο αποφασίζει οριστικά την άρση της απαλλοτρίωσης, γιατί ο κ. Βάμβουκας δεν ενημέρωσε το ΔΣ και κυρίως τους δημότες ώστε να αποφασίσουμε τι θα κάνουμε; Γιατί το έφερε προς συζήτηση στο ΔΣ τελευταία στιγμή, ένα μήνα πριν λήξει η θητεία του, και έτσι στις 24 Ιουλίου του 2019 λαμβάνεται μία από τις πιο ντροπιαστικές αποφάσεις στο Δήμο μας: Να ελευθερώσει το οικόπεδο από το ρυμοτομικό βάρος, δηλαδή να μη χρησιμοποιηθεί ως κοινωφελής χώρος, ώστε να μπορεί να οικοδομηθεί από την ιδιοκτήτρια εταιρεία, και μάλιστα να το περάσει με 14 ψήφους υπέρ, 5 κατά, 3 αποχές και 27 απόντες! Παρομοίως, για τον κ. Αρχοντάκη το κυρίαρχο ζήτημα ήταν οι επιλογές που έγιναν για την απόκτηση του οικοπέδου. Δηλαδή, από το 1994 μέχρι το 2019, οι δημοτικές αρχές που μεσολάβησαν και αυτή στην οποία υπηρέτησε, γιατί δεν έκαναν τίποτα για την απόκτηση του οικοπέδου; Το ερώτημα που αφορά το γιατί ο Δήμος δεν διεκδίκησε δικαστικά τη μείωση της αντικειμενικής αξίας του οικοπέδου, όπως αρχικά το Σεπτέμβρη του 2019 αποφασίσαμε, έχει κι αυτό την απάντησή του. Με την απόφαση του 2010, το ΔΣ στην ουσία παραχωρεί την πρασιά στο ρυμοτομούμενο ακίνητο της εταιρείας, ανεβάζοντας την αξία του, άρα και την τιμή που έπρεπε να καταβάλλουν οι δημότες για να το απαλλοτριώσουν! Μετά το δεδομένο αυτό, η δημοτική αρχή ορθώς αποφάσισε να αποσύρει την αγωγή, αφού οι πιθανότητες να δικαιωθεί η προσφυγή για τη διεκδίκηση της πρασιάς είχαν ουσιαστικά εκμηδενιστεί, επιλέγοντας μια συναινετική λύση με την εταιρεία Κρητικά Ακίνητα, ώστε το οικόπεδο να παραχωρηθεί στους δημότες. Τα Κρητικά Ακίνητα, προς τιμήν τους, συναίνεσαν στην προσπάθεια εύρεσης κοινά αποδεκτής λύσης και αυτήν τη συμφωνία ψηφίσαμε στο δημοτικό συμβούλιο της Τετάρτης.
Το τρίτο ζήτημα που χρειάζεται απάντηση είναι το κατά πόσο θα έπρεπε να αποδεχθούμε τη δωρεά των 400.000 της εταιρείας που έχει το όμορο οικόπεδο, δυτικά εκείνου της ΑΒΕΑ, μετά από πρόταση του δημάρχου. Το αντισταθμιστικό όφελος για την εταιρεία είναι προφανές, αφού αντί για εξαώροφο ξενοδοχείο στην όμορη ανατολική πλευρά της ιδιοκτησίας της, θα υπάρχει ένας ελεύθερος χώρος που σε συνδυασμό με το χώρο γύρω από τις καμινάδες, που εκ του νόμου θα μείνει ακάλυπτος, αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής των δημοτών αλλά και την αξία της ιδιοκτησίας της. Γιατί λοιπόν αυτή η καχυποψία για δήθεν συναλλαγή; Ο Δήμος δεν ωφελείται από το γεγονός πως από τα ταμεία του θα ξοδευτούν 400.000 λιγότερα για την αγορά του οικοπέδου; Τα χρήματα που εξοικονομεί θα τα βάλει κάποιος στη τσέπη του ή θα ξοδευτούν για τις ανάγκες των δημοτών; Η αποχή του κ. Βάμβουκα και η αποχώρηση του κ. Αρχοντάκη θα στοχεύουν στη δημιουργία εντυπώσεων και καχυποψίας αν δεν μας πουν τι υποψιάζονται. Δεν αποτελεί συναλλαγή και δεν ενοχλεί το γεγονός πως εδώ και πολλά χρόνια δεκάδες χώροι, που στο σχέδιο πόλης προβλέπονταν να δοθούν για χρήση πάρκων, παιδικών χαρών, σχολείων, εγκαταλείφτηκαν και στις θέσεις τους κτίσθηκαν ιδιωτικά κτίρια, δημιουργώντας στους πολίτες ένα ασφυκτικό περιβάλλον;
Η απόκτηση του συγκεκριμένου οικοπέδου προς όφελος των δημοτών αποτελεί μια μεγάλη νίκη όλων όσοι αγωνιούν, αγωνίζονται και διεκδικούν την προάσπιση των δημόσιων χώρων. Η εμπειρία διδάσκει πως όσες φορές οι δημότες διεκδικούν να βελτιώσουν την καθημερινότητά τους προασπίζοντας το κοινό συμφέρον, αυξάνουν τις πιθανότητες να πετύχουν τους στόχους τους. Το πάρκο των Αγίων Αποστόλων, το πάρκο της Αμπεριάς, οι εξελίξεις για τα μνημεία στο λόφο Καστέλι και τώρα το οικόπεδο της ΑΒΕΑ, δείχνουν το δρόμο· αυτόν που σηματοδοτεί ελπιδοφόρα τη συνέχεια για τη διεκδίκηση του στρατοπέδου Μαρκοπούλου για χρήση ελεύθερου χώρου - αστικού πράσινου, τη δημιουργία πάρκου στο χώρο ανατολικά της Ευαγγελίστριας στη περιοχή της Χαλέπας, στους δημόσιους χώρους που διεκδικούν οι κάτοικοι των περιαστικών περιοχών. Ας μην επιτρέψουμε στα πολιτικά τζάκια και στη μονοδιάστατη ανάπτυξη της τουριστικής μονοκαλλιέργειας να υποτιμούν και να υποβαθμίζουν τις ζωές μας!
Ο Γ. Σαρρής είναι δημοτικός σύμβουλος Χανίων, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Πρωτοβουλία Πολιτών - Πρώτα ο Άνθρωπος"
cretanleft.gr/topika/xania-topika/oikopedo-aveameta-apo-27-chronia-sta-cheria-ton-dimoton
Κατά την πρώτη θητεία της δημοτικής κίνησης στο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων
Τέσσερα και μισό χρόνια ως μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων και δημοκρατικά λειτουργούσα παράταξη, αφού πρώτα διερευνήσαμε, μετά δημοσιεύσαμε πλήθος ανακοινώσεων, δώσαμε αρκετές συνεντεύξεις Τύπου και οργανώσαμε εκδηλώσεις για διάφορα ζητήματα. Μεταξύ αυτών να θυμίσουμε:






Για όλες τις παρεμβάσεις μας υπάρχουν αναλυτικά οι θέσεις
και η επιχειρηματολογία μας
στην ενότητα «Δελτία Τύπου»
* ΣΥΓΚΡΟΥΣΤΗΚΑΜΕ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΙΣΜΟ
Δεν περιοριστήκαμε μόνο σε γενικές καταγγελίες, αλλά παρουσιάσαμε συγκεκριμένα στοιχεία για τις μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας και για τις διαπλεκόμενες φωτογραφικές διατάξεις δεκαετιών, που αφορούσαν τη μεγάλη εργολαβία σάρωσης.
Καταγγείλαμε την απώλεια εσόδων για το Δήμο από την απόκρυψη εκατομμυρίων τετραγωνικών, κυρίως από μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και ταυτόχρονα διερευνήσαμε και δημοσιεύσαμε στοιχεία που αφορούν αυθαίρετες εγκαταστάσεις 6.000 m2 καθώς και τη συστηματική μη πληρωμή δημοτικών τελών ακόμα και για νόμιμα κτίρια 5.000m2 από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα όρια του Δήμου.
Αναδείξαμε το ζήτημα της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του κόμβου σύνδεσης της ΠΕΟ με τη ΝΕΟ στη περιοχή πέρα Πλατάνι του κόλπου της Σούδας.
Δημοσιοποιήσαμε τις σοβαρές και επί χρόνια παρατυπίες στη μίσθωση του δημοτικού καφέ Κήπος που στερούν από το Δήμο σημαντικά έσοδα.
Κοινοποιήσαμε τις εδώ και χρόνια απαράδεκτες συνθήκες υπό τις οποίες διεξάγονταν οι πλειστηριασμοί για τις καντίνες και τα ομπρελοκαθίσματα στις παραλίες.
Δημοσιεύσαμε συγκεκριμένα στοιχεία για την απαξίωση σημαντικών επιτροπών του Δήμου, όπως η Οικονομική Επιτροπή και προκλητικές υπερκοστολογήσεις σε συγκεκριμένα έργα.
* ΑΝΤΙΤΑΧΘΗΚΑΜΕ ΣΤΗ ΣΠΑΤΑΛΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΑ
Αναφερθήκαμε επανειλημμένως στην έλλειψη πολιτικών πρωτοβουλιών και πίεσης από το Δήμο, ώστε να αξιοποιηθούν προς όφελος της κοινωνίας τα εγκαταλειμμένα κτίρια του πρώην Ψυχιατρείου, του Ποδηλατοδρόμιου, του Κολυμβητηρίου, του παλιού κτιρίου του ΙΚΑ, του κτιρίου Παπαδόπετρου κ.ά.
Προβάλαμε την απαράδεκτη επιλογή του δημάρχου να μη θέτει σε προτεραιότητα κοινωνικές πολιτικές αλληλεγγύης και στήριξης των ευάλωτων ομάδων της κοινωνίας, και την ίδια στιγμή να ξοδεύει χωρίς λόγο και χωρίς διάλογο 120.000 ευρώ για το πρωτάθλημα Μπάσκετ U-20, να δίνει από τα ταμεία του Δήμου 400.000 ευρώ για την αγορά του ερειπωμένου κτιρίου στην Τζανακάκη, να σπαταλά πάνω από 100.000 για τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις και προκλητικά να ενισχύει με αρκετές δεκάδες χιλιάδες ευρώ επιλεκτικά συγκεκριμένα σωματεία αθλητικά και πολιτιστικά.
* ΠΡΟΤΑΞΑΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προσπαθήσαμε να στηρίξουμε και να συντονίσουμε υπηρεσίες και δομές αλληλεγγύης, για να βελτιώσουμε τις συνθήκες φιλοξενίας των προσφύγων. Αναδείξαμε την πολιτική ευθύνη για τη μη σύσταση και λειτουργία του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών. Διοργανώσαμε εκδήλωση με την παρουσία επιστημόνων με εμπειρία στη διαχείριση της ένταξης των προσφύγων, ώστε να ανταποκριθούμε αρτιότερα και στην πρόταση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για φιλοξενία των προσφύγων και στην εκπαίδευση των προσφυγόπουλων.
Αναδείξαμε την έλλειψη πολιτικής βούλησης για τη δημιουργία δομών στήριξης των αστέγων και την ενίσχυση της προνοιακής πολιτικής, προς όφελος των ανθρώπων που είναι εξαθλιωμένοι οικονομικά και κοινωνικά.
Παρουσιάσαμε συγκεκριμένα στοιχεία για την υποστελέχωση, την έλλειψη χρηματοδότησης από το Δήμο και την περίεργη διαχείριση που επιλέγει τη μετατροπή του Δημοτικού Γηροκομείου σε χώρο όπου η συντριπτική πλειοψηφία των ωφελούμενων είναι χρονίως πάσχοντες.
Πιέσαμε ενάντια στην προκλητική ολιγωρία στην αντιμετώπιση του προβλήματος των αδέσποτων και, σε συνεργασία με φιλοζωικές οργανώσεις, στηρίξαμε τη μετά από τρία χρόνια καθυστέρησης προσπάθεια της δημοτικής αρχής για τη λειτουργία του δημοτικού κτηνιατρείου και τη διενέργεια νόμιμων εθελοντικών στειρώσεων.
Με πολλές επιφυλάξεις ψηφίσαμε κριτικά (η τελική μας θέση θα καθοριστεί από το ποσόν της σύμβασης και τους όρους χρήσης των σχολείων), για την επίλυση του οξύτατου προβλήματος της σχολικής στέγης, την πρόταση για ένταξη στα ΣΔΙΤ.
* ΚΟΝΤΑ ΣΤΑ ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΠΟΛΙΤΩΝ
Συμπορευτήκαμε με τα κινήματα της πόλης για τα μνημεία στο λόφο Καστέλι, την απόδοση του στρατοπέδου Μαρκοπούλου στην τοπική κοινωνία και τη μετατροπή του σε ελεύθερο χώρο - χώρο αστικού πρασίνου και ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου. Πήραμε ξεκάθαρη θέση και οργανώσαμε εκδήλωση για να μη γίνουν τα μνημεία στο λόφο Καστέλι ξενοδοχεία.
Συνεργαστήκαμε με άτομα και συλλογικότητες της Νέας Χώρας, του Κουμ Καπί, με τους καταστηματάρχες και τους μόνιμους κατοίκους της Παλιάς πόλης, της Σούδας, για να αναδείξουμε και να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση των προβλημάτων τους.
Στηρίξαμε τις προσπάθειες για τήρηση του κανονισμού χρήσης του κοινόχρηστου χώρου στην πόλη και το Ενετικό λιμάνι, για προώθηση λύσης του προβλήματος των αυθαίρετων κατασκευών (σκιάδια).
Συνεργαστήκαμε με τους κατοίκους της Αμπεριάς και στηρίξαμε τη δημιουργία του εκεί πάρκου.
* ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΑΜΕ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΜΕ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ, ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΛΟΥΣ
Αναδείξαμε σημαντικά στοιχεία που αφορούσαν την πρωτοφανή προχειρότητα στη διαχείριση του Κέντρου Αρχιτεκτονικής Μεσογείου, γεγονός το οποίο στη συνέχεια αναδείχθηκε και από τις εκθέσεις των ορκωτών λογιστών και συνέβαλε στη μετέπειτα προσπάθεια εξυγίανσης του. Επιχειρήσαμε να δημοσιοποιήσουμε στοιχεία που αφορούσαν τις συνθήκες εργασίας και τον τρόπο λειτουργίας του ΔΗΠΕΘΕΚ.