top of page

Δελτία Τύπου

Τα δελτία Τύπου, που συντάσσουμε συλλογικά και δημοσιοποιούμε πολύ τακτικά, αποτελούν, ουσιαστικά, το κύριο μέσο που διαθέτουμε για να δημοσιοποιούμε τις θέσεις και τις απόψεις μας επί όλων των ζητημάτων που ανακύπτουν από την επικαιρότητα της λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων.

Πρόκειται για ένα σημαντικό αριθμό τεκμηριωμένων κειμένων, τα παλιότερα εκ των οποίων μπορείτε να βρείτε στο μπλογκ μας
protovouliachania.blogspot.com

23.01.2023

Γενική συνέλευση της δημοτικής κίνησης
Πρωτοβουλία Πολιτών – Πρώτα ο άνθρωπος

 

Καθώς έχουμε εισέλθει στον τελευταίο χρόνο της παρούσας θητείας στο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων, η Πρωτοβουλία Πολιτών - «Πρώτα ο άνθρωπος» καλεί τα μέλη της σε Γενική Συνέλευση το Σάββατο 28 Ιανουαρίου και ώρα 6 μ.μ., στο Μεγάλο Αρσενάλι - Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου.

Το πρόγραμμα εργασιών έχει ως εξής:

1. Εκλογή προεδρείου

2. Εισήγηση για τον απολογισμό δράσης

3. Ενημέρωση για τρέχοντα αυτοδιοικητικά θέματα

4. Εισήγηση για τον εκλογικό σχεδιασμό

5. Ενημέρωση από τους εκλεγμένους συμβούλους

6. Τοποθετήσεις μελών και προτάσεις

7. Ψηφοφορίες

Όλα τα μέλη και οι φίλοι καλούνται να ενεργοποιηθούν ώστε η συνέλευση να είναι μαζική και γόνιμη.

18.01.2023

 

Η μνήμη και το έργο του Μίκη δεν προσφέρονται ως μεταγραφή

 

Είναι κοινά αποδεκτή η τεράστια σημασία του έργου του Μίκη Θεοδωράκη, που αναβάθμισε καθοριστικά την πολιτιστική ζωή της χώρας, επηρέασε καταλυτικά την κοινωνική μας ζωή και απέκτησε παγκόσμια ακτινοβολία. Η πάνδημη συμμετοχή του λαού στην κηδεία του, υπογράμμισε και την χανιώτικη καταγωγή του. Ο σεβασμός και η ανάδειξη της ζωής και του έργου του αποτελούν πρώτα και κύρια οφειλή της κοινωνίας στον μεγάλο δημιουργό, μια παρακαταθήκη που έχουμε χρέος να την προσεγγίσουμε με ήθος και σεβασμό.

Τότε η πολιτική ηγεσία υποσχέθηκε να βοηθήσει στην ανάδειξη του έργου του. Βασικός πυλώνας της ανάδειξης αυτής είναι η μετατροπή της πατρικής οικείας του σε Μουσείο Μίκη και Γιάννη Θεοδωράκη. Ο ίδιος ο συνθέτης είχε φροντίσει εν ζωή να χρηματοδοτήσει τη μουσειακή μελέτη. Εξουσιοδότησε μάλιστα τον Σύλλογο Φίλων Μίκη Θεοδωράκη να διαχειριστεί όπως πρέπει την παρακαταθήκη του έργου του και να φροντίσει για την ανάδειξή του.

Ο Σύλλογος Φίλων αυτό έπραξε και αυτό πράττει με συνέπεια και διαφάνεια. Το κράτος όμως δείχνει να έχει ήδη ξεχάσει τον Μίκη. Το σπίτι του μένει άδειο, ο χώρος αδιαμόρφωτος, το προσωπικό ανύπαρκτο. Το Μουσείο χρειάζεται 700.000 ευρώ τα οποία δεν υπάρχουν και η κυβέρνηση δεν τα εξασφαλίζει. Ο Σύλλογος Φίλων χτυπά πόρτες χρηματοδότησης και εισπράττει αρνήσεις. Στο μεταξύ γίνονται συντονισμένες προσπάθειες για τη δημιουργία του Ιδρύματος Μίκη Θεοδωράκη.

Αυτό το χρηματοδοτικό κενό προσπαθεί να αξιοποιήσει πάλι ο κύριος Μαρινάκης, με τις ευλογίες του δημάρχου Χανίων κ. Σημανδηράκη, η παράταξη του οποίου έφερε στο Δημοτικό συμβούλιο μια χορηγική πρόταση του εν λόγω επιχειρηματία που κάλυπτε περίπου τα μισά έξοδα όλης της υλοποίησης. Τα μέλη του Δημοτικού συμβουλίου (και βέβαια οι εκπρόσωποι της Πρωτοβουλίας Πολιτών) αρνήθηκαν προς τιμήν τους ακόμη και να συζητήσουν το θέμα.

Η δημοτική αρχή επιχείρησε να το θέσει εκ νέου στην οικονομική επιτροπή αλλά ευτυχώς υπαναχώρησε (για την ώρα;).

Είναι πολλά τα λεφτά Βαγγέλη; Όχι και τόσα. Ούτε μισή μεταγραφή ενός φερέλπιδος ποδοσφαιριστή. Μόνο που με το όνομα και το έργο του Μίκη δεν μπορούμε να παίζουμε. Ούτε το χρηματοδοτικό κλοτσοσκούφι, ούτε τα επικοινωνιακά παιχνίδια.

Η Πρωτοβουλία Πολιτών «Πρώτα ο Άνθρωπος» λέει ξεκάθαρα:

•            Η πρόταση Σημανδηράκη–Μαρινάκη (ή Μαρινάκη-Σημανδηράκη, δεν γνωρίζουμε) είναι προσβλητική.

•            Όλοι οι εμπλεκόμενοι πρέπει να διευκολύνουν το έργο που συντονίζει ο Παγκρήτιος Σύλλογος Φίλων του Μίκη Θεοδωράκη, ώστε να πάρει νομική υπόσταση το Ίδρυμα Μίκη Θεοδωράκη.

•            Το Μουσείο πρέπει να χρηματοδοτηθεί από το κράτος, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και συλλογικούς φορείς. Να το σηκώσουν όλοι οι Έλληνες και ιδιαίτερα οι Χανιώτες, στην πλάτη τους.

•            Τα κάθε λογής επιχειρηματικά συμφέροντα να μείνουν μακριά. Το λαμπρό έργο του Μίκη δεν μπορεί να φωτίζει ρεκλάμες.

17.12.2022

Δημοτικά τέλη: συμφέροντα και πονηριές

 

Το άδειο Δημοτικό Tαμείο:

Η αύξηση του κόστους της ενέργειας δημιούργησε μια «οικονομική τρύπα» στο ταμείο του Δήμου Χανίων. Μόνο για φωτισμό και καθαριότητα, το κενό είναι ύψους 2,5 εκατομμυρίων περίπου. Αν προσθέσουμε και τα υπόλοιπα (σχολεία, καύσιμα, κ.ά.) το κενό φτάνει τα 6 εκ. Τα έσοδα ήταν ήδη υποβαθμισμένα λόγω πανδημίας, ενώ η υποχρηματοδότηση της Τ.Α. από το κράτος είναι δεδομένη.

 

Τα γεμάτα ταμεία:

Κάποια ταμεία ευτυχώς δεν είναι άδεια. Ο τουρισμός πήγε καλά. Οι τουρίστες συνέρρευσαν μαζικά και οι επιχειρήσεις του τουρισμού είχαν τζίρους παραπάνω από ικανοποιητικούς, χωρίς να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν προβλήματα στον κλάδο. Όμως κάθε οικονομική δραστηριότητα επιβαρύνει την πόλη. Οι αυξημένοι επισκέπτες χρειάστηκαν και αυξημένες δημοτικές υπηρεσίες. Οι τουρίστες χρειάστηκαν δρόμους, φώτα, ύδρευση, αποχέτευση, καθαριότητα, πεζοδρόμια κ.ά.

 

Ποιος πληρώνει τον τουρίστα;

Οι επιχειρήσεις του τουρισμού ωφελήθηκαν αλλά το οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος το πλήρωσαν όλοι οι δημότες. Οι λοιποί δημότες είδαν τις τιμές των ενοικίων να εκτοξεύονται, τους δρόμους να γεμίζουν αυτοκίνητα, τις παραλίες σχεδόν απρόσιτες. Το παράδοξο είναι ότι με ευθύνη της πολιτείας και ανοχή των δημοτικών αρχών, εκατομμύρια τετραγωνικών μέτρων ξενοδοχείων και μεγάλων επιχειρήσεων ήταν αδήλωτα. Έτσι πολλοί από αυτούς που καρπώνονταν τα οφέλη του τουρισμού δεν πλήρωναν τα δημοτικά τέλη που τους αναλογούσαν.

 

Λίγη φορολογική δικαιοσύνη;

Με αυτά τα δεδομένα ήρθε στο δημοτικό συμβούλιο μια πρόταση για τα δημοτικά τέλη. Προτάθηκε δηλαδή να μειωθούν τα τέλη των ευάλωτων ομάδων δημοτών και να μηδενιστούν τα τέλη των ατόμων που επιβιώνουν χάρη σε προνοιακά επιδόματα. Σε αντίστιξη προτάθηκε η αύξηση των τελών σε τράπεζες, σούπερ μάρκετ, ξενοδοχεία, εστιατόρια και γενικά σε επιχειρήσεις που ωφελούνται από το τουριστικό προϊόν. Η πρόταση σε ορισμένες περιπτώσεις απλώς αποκαθιστούσε τη λογική. Για παράδειγμα, για πρώτη φορά κλήθηκαν να πληρώσουν τέλος παρεπιδημούντων οι εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων. Επίσης τα τέλη των ξενοδοχείων αυξήθηκαν έτσι ώστε απλώς να πλησιάσουν τα, έτσι κι αλλιώς, υψηλότερα τέλη του όμορου Δήμου Πλατανιά.

 

Ποιος όμως θα την ψηφίσει;

Καλή ήταν η πρόταση αλλά ποιος θα την ψηφίσει. Η παράταξη του κ. Παπαδογιάννη και του κ. Αρχοντάκη την καταψήφισε και ήταν λογικό. Ο κ. Βάμβουκας, αν και επί δημαρχίας του το 2016 είχε φέρει το θέμα με τα ενοικιαζόμενα, τώρα δεν το ψήφισε. Οι επιχειρηματίες στηρίζουν αυτές τις παρατάξεις, δεν ήταν δυνατόν να σηκωθούνε τα πόδια να χτυπήσουν το κεφάλι. Άλλωστε εκλογές έρχονται, ποιος θα χρηματοδοτήσει τις καμπάνιες τους; Αυτή η στάση είναι ερμηνεύσιμη. Δυσεξήγητη ήταν η στάση των παρατάξεων που θα περίμενες να υπερασπιστούν την πλειοψηφία των πολιτών και να καλέσουν τους επιχειρηματίες να πληρώσουν. Κι όμως! Άλλοτε επικαλούμενοι τεχνικά ζητήματα, άλλοτε επικαλούμενοι πάγιες κρατικές αβελτηρίες, τελικά καταψήφισαν. Τελικά εκλογές έρχονται για όλους και όλοι καλλιεργούν φιλίες και λυκοφιλίες.

 

Σε ποιον θα μείνει ο «μουτζούρης»;

Όπως γίνεται συνήθως έμεινε πάλι η Πρωτοβουλία Πολιτών να στηρίξει αυτή την ελάχιστη φορολογική αλλαγή της δημοτικής αρχής. Οι επιχειρηματίες (είναι αναμενόμενο) διαφωνούν και φωνάζουν. Το ίδιο κάνουν (είναι αναμενόμενο) και οι συντηρητικές εκ δεξιών παρατάξεις. Οι εξ αριστερών έβγαλαν την ουρά τους απ’ έξω και ανέβαλαν την όποια φορολογική δικαιοσύνη για ένα πιο ρόδινο μακρινό μέλλον. Ο τοπικός Τύπος καταγγέλλει τον φορομπήχτη δήμαρχο που «στηρίζει την κυβέρνηση» και την Πρωτοβουλία Πολιτών που είναι «δεκανίκια», «τσιράκια» κ.τ.λ.

 

Δεν πτοούμαστε!

Η Πρωτοβουλία Πολιτών δεν πτοείται από τέτοια. Θα ψηφίζει πάντα αυτό που επιτάσσουν οι καταστατικές της αρχές, είτε συμφωνεί ο δήμαρχος είτε όχι, είτε έρχονται εκλογές είτε όχι.

10.11.2022

 

Εκδήλωση στη μνήμη του Αντώνη Βουκάλη


Η Πρωτοβουλία Πολιτών - Πρώτα ο Άνθρωπος διοργανώνει εκδήλωση στη μνήμη του Αντώνη Βουκάλη, την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου, στις 6.30μμ, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων.
Θα συμμετέχει η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Νομού Χανίων και ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου Χανίων, ενώ στην εκδήλωση καλούνται να συμμετέχουν συλλογικότητες, φορείς και βεβαίως οι φίλοι του.

14.10.2022

 

Στρατόπεδο Μαρκόπουλου:
Να ολοκληρωθεί άμεσα η παραχώρησή του στον Δήμο Χανίων

 

Η Πρωτοβουλία Πολιτών - Πρώτα ο Άνθρωπος χαιρετίζει την είδηση ολοκλήρωσης της διαδικασίας μετεγκατάστασης του στρατοπέδου Μαρκοπούλου στο στρατόπεδο Ραπτοπούλου στην Αγυιά, που αποτελεί προϋπόθεση για την παραχώρηση του πρώτου στον Δήμο Χανίων, σύμφωνα με το Πρωτόκολλο Συμφωνίας του 2019 μεταξύ του Δήμου Χανίων και του υπουργείου Εθνικής Αμύνης, ώστε ο χώρος αυτός να περιέλθει στον Δήμο για διάστημα 99 ετών, με το ελάχιστο αντίτιμο ενοικίασης που ορίζει ο νόμος.

Ενώ η συμφωνία του 2019 προέβλεπε την παραχώρηση και των 54 στρεμμάτων του στρατοπέδου, σύμφωνα με πληροφορίες, η τωρινή πρόταση του Ταμείου Εθνικής Άμυνας προβλέπει την εξαίρεση 2 περίπου στρεμμάτων ανατολικά, όπου βρίσκεται το παλιό κτίσμα της στρατολογίας. Με δεδομένο ότι απέναντί μας έχουμε μια σκληρή συντεχνιακή λογική, που στόχευε στην «τσιμεντοποίηση» του χώρου, θεωρούμε ότι η υπαναχώρηση αυτή δεν πρέπει να αναστείλει την οριστική απόδοση της χρήσης του στην πόλη μας, ας είναι και λίγο μειωμένος. Η εμπειρία 70 χρόνων διεκδίκησης του στρατοπέδου από τα κινήματα της πόλης μας δείχνει ότι είναι καιρός πια να ολοκληρωθεί η παραχώρησή του προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. Πιστεύουμε ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία που δίνεται, χωρίς να αποτελέσει δικαιολογία ακύρωσης της συμφωνίας η λογική του «ή όλα ή τίποτα». Άλλωστε «κάλλιο 52 στρέμματα και στο χέρι παρά 54 και καρτέρει». Στην περίπτωση αυτή όμως, μπορούμε να διεκδικήσουμε αντισταθμιστική περίοδο χάριτος τουλάχιστον 5 χρόνων, χωρίς την καταβολή ενοικίου!

Επιμένουμε σθεναρά στην άποψη ότι οι μακροχρόνιοι αγώνες δεκαετιών της κοινωνίας των Χανίων, θα δικαιωθούν μόνο με τη μετατροπή του στρατοπέδου Μαρκοπούλου σε χώρο αστικού πρασίνου και αναψυχής, με ήπιες αθλητικές εγκαταστάσεις και άλλες συμβατές κοινωφελείς χρήσεις, σύμφωνα με τις ομόφωνες αποφάσεις του ΔΣ, τις οποίες δυστυχώς νόθευσε η τελευταία απαράδεκτη απόφαση του ΔΣ, με ευθύνη του τότε δημάρχου κ. Βάμβουκα και η αποστολή Πλάνου Ανάπτυξης και Αξιοποίησης του χώρου προς το υπουργείο, η οποία προβλέπει συντελεστή δόμησης 0,2 (δηλαδή κτίσματα 11.000 τ.μ.) και περιλαμβάνει συνεδριακό κέντρο 2.000 τ.μ., εκθεσιακό κέντρο, κλειστό γυμναστήριο και άλλα.

Θεωρούμε ότι η μετατροπή 20 στρεμμάτων του στρατοπέδου σε υπαίθριο πάρκινγκ, όπως σήμερα προτείνεται στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ), για την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος της πόλης, ουσιαστικά θα το μετατρέψει σε «παρκόπεδο». Το κυκλοφοριακό θα αντιμετωπιστεί με την οργάνωση περιφερειακών χώρων στάθμευσης, όχι με τεράστια υπαίθρια πάρκινγκ μέσα στον ιστό της πόλης.

Ζητάμε να συζητηθεί άμεσα στο Δημοτικό Συμβούλιο το ζήτημα των νέων χρήσεων της έκτασης που θα περιέλθει στον Δήμο, ώστε να αποτελέσει αστικό πάρκο υπερτοπικού χαρακτήρα, με χώρους άθλησης και αναψυχής, που θα έχει τις απαιτούμενες θέσεις στάθμευσης επισκεπτών και όχι ένα τεράστιο υπαίθριο πάρκινγκ, που αφενός είναι εντελώς ασυμβίβαστο με τις χρήσεις του πάρκου, αφετέρου δεν θα λύσει το κυκλοφοριακό πρόβλημα.

Ζητάμε επίσης την ολοκλήρωση της διαδικασίας του υπό έγκριση νέου ΓΠΣ του Δήμου Χανίων το συντομότερο δυνατό, το οποίο θα συμπεριλάβει και τις παραπάνω χρήσεις.

Δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα για έναν χώρο πρασίνου που θα απευθύνεται σε όλους τους πολίτες και θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής στην πόλη μας.

Θέλουμε Πράσινο Πάρκο Αναψυχής - Άθλησης και όχι Στάθμευσης!

07.10.2022

 

Οι Άγιοι ήταν Ανάργυροι, οι κληρικοί αργυρώνητοι;

 

Η ιστορική παλαιά Μητρόπολη των Χανίων βρίσκεται στη Σπλάντζια και είναι αφιερωμένη στους δίδυμους χριστιανούς γιατρούς Κοσμά και Δαμιανό. Οι λαμπροί αυτοί επιστήμονες της αρχαιότητας έμειναν γνωστοί ως «Αγιοι Ανάργυροι», γιατί πρόσφεραν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους.

Σήμερα η Σπλάντζια κυριαρχείται από μια αντίφαση: οικιστικά πρόκειται για μια γειτονιά μεταναστών και φτωχών βιοπαλαιστών. Επιχειρηματικά βρίσκεται στην καρδιά της αλόγιστης και εντατικής τουριστικής επέκτασης.

Στην ιδιοκτησία του ναού των Αγίων Αναργύρων βρίσκονται δύο παρακείμενα κτίρια, τα οποία είχαν περιέλθει σε ερειπιώδη κατάσταση. Το 2005 η δημοτική αρχή έκανε μια συμφωνία με το ενοριακό συμβούλιο η οποία ήταν αμοιβαία συμφέρουσα και τιμούσε το κοινωνικό έργο της Εκκλησίας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο Δήμος χρηματοδότησε την αναπαλαίωσή τους υπό τον όρο να χρησιμοποιηθεί για 15 έτη χωρίς αντιμίσθιο για τις ανάγκες του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης.

Πράγματι για 15 χρόνια υπήρξε μια στέγη προστασίας και δημιουργίας για εκατοντάδες παιδιά που παρακολούθησαν πλήθος προγραμμάτων πρόληψης υγείας, λογοθεραπείας, εργοθεραπείας κ.ά. και πλήθος προγραμμάτων απασχόλησης με χορό, ζωγραφική, πηλό, μαγειρική, ρομποτική, κεραμική κ.ά. Τα προγράμματα απευθύνθηκαν κυρίως σε παιδιά φτωχών οικογενειών που δεν είχαν τη δυνατότητα να πληρώσουν ιδιωτικές δομές δραστηριοτήτων.

Ο χρόνος όμως της δωρεάν παραχώρησης παρήλθε και μαζί παρήλθε και η διάθεση του ενοριακού συμβουλίου να συνεχίσει τη συνεργασία του με τον Δήμο Χανίων προς όφελος των ενοριτών. Ο Δήμος πρότεινε ένα πολύ λογικό μηνιαίο ενοίκιο με τη σαφή πρόθεση να μην χαθεί αυτή η κυψέλη χαράς και δημιουργίας.

Με δυσάρεστη έκπληξη όμως είδαμε το ενοριακό συμβούλιο να προβάλει παράλογες απαιτήσεις για τους όρους χρήσης και συντήρησης. Προτίθενται να εκμισθώσουν το κτίριο, αντί 12, μόνο για 3 χρόνια και μάλιστα τους μισούς χώρους της δομής, με την ταυτόχρονη απαίτηση από τον Δήμο Χανίων να πληρώνει το ρεύμα, το νερό και τα κάθε είδους έξοδα συντήρησης για το σύνολο των χώρων ακόμα και εκείνων που θα φιλοξενούν μέλη της οικογένειας του εκάστοτε εφημέριου! Πρόκειται για απαιτήσεις ηγεμονικές, που είναι αδύνατο να τις δεχτεί η δημοτική αρχή. Ακόμη όμως και αν ο Δήμος τις δεχόταν θα δημιουργούσαν σοβαρά νομικά προβλήματα, καθώς η δομή είναι ενταγμένη σε πρόγραμμα χρηματοδότησης με συγκεκριμένες προδιαγραφές. Οι όροι που θέτει η Εκκλησία ακυρώνουν ουσιαστικά την αδειοδότηση λειτουργίας της δομής καθώς την κάνουν νομικά προβληματική.

Επί της ουσίας, οι απαιτήσεις της Εκκλησίας καθιστούν αδύνατο για τον Δήμο να συνεχίσει να στεγάζει τις δραστηριότητες αυτές. Είναι απαιτήσεις που ουσιαστικά διώχνουν την αυτοδιοίκηση και τα παιδιά από τον χώρο.

Το πνεύμα των Αναργύρων φαίνεται ότι τείνει να αντικατασταθεί από το πνεύμα του οικονομικού οφέλους. Η εστία αυτή δοτικότητας και προσφοράς χάνεται καθώς το ενοριακό συμβούλιο προκρίνει τα έσοδα με τους όρους της αγοράς.

Έστω και τώρα η Πρωτοβουλία Πολιτών καλεί την Εκκλησία να μειώσει τις απαιτήσεις της και να συνεργαστεί με την Αυτοδιοίκηση. Με τον τρόπο αυτό θα αντιστοιχηθεί στο ιστορικό βάρος της Παλαιάς Μητρόπολης, θα τιμήσει το πνεύμα προσφοράς των Αγίων Αναργύρων και θα προσφέρει πολλά στο ποίμνιο και στους δημότες. Αισιοδοξούμε ότι τελικά θα το πράξει.

17.09.2022

 

Τα ράσα δεν κάνουν τον παπά

ή δυο κουβέντες για την αλήθεια

 

Υπάρχουν άνθρωποι που τιμούν τα ράσα που φοράνε, όπως ο πατήρ Δημήτρης Αλεξανδράκης. Αποδέχθηκε το αίτημα του Δήμου Χανίων και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο της ενορίας του αποφάσισε ομόφωνα να παραχωρήσει τέσσερα οικόπεδα στον Δήμο Χανίων για να μην υπάρχουν στην περιοχή του παιδιά σε «προκάτ» αίθουσες διδασκαλίας, για να έχουν αθλητικούς χώρους, για να δημιουργηθούν νέα ΚΑΠΗ και ΚΗΦΗ, νηπιαγωγεία και παιδικοί σταθμοί. Σεβάστηκε τη μνήμη και τη θέληση της δωρήτριας Έλλης Κοκκογιαννάκη για να αποκτήσει το οικόπεδο των 35 στρεμμάτων στον Άγιο Ονούφριο χρήσεις κοινωφελούς χαρακτήρα, γι’ αυτό και τιμήθηκε ομόφωνα από το ΔΣ Χανίων.

Υπάρχουν όμως και άνθρωποι με ράσα που εστιάζουν το βλέμμα τους στα «αργύρια» (είκοσι + δέκα) και όχι στην κάλυψη των αναγκών της κοινωνίας. Ένα μήνα περίπου μετά τις δημοτικές εκλογές του 2019, αλλάζουν την προηγούμενη απόφαση του εκκλησιαστικού συμβουλίου και χωρίς να ενημερώσουν τη δημοτική αρχή, ξεκινούν διαδικασία πώλησης του υψηλότατης αξίας οικοπέδου των 35 στρεμμάτων σε εξευτελιστική τιμή (150.000 ευρώ!). Ο Δήμος μαθαίνει τις εξελίξεις και απευθύνεται στην αρμόδια υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, η οποία διαπιστώνει πως οι όροι της δωρεάς καθιστούν παράνομη την πώληση. Τα παραμύθια για διερευνητικές διαδικασίες πώλησης -με πρόσχημα τη διαφορά μεταξύ παραχώρησης χρήσης και παραχώρησης κυριότητας- δεν αποτελούν δικαιολογία για την κοινωνία που έχει άμεση ανάγκη τις δομές κοινής ωφέλειας.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση το νέο εκκλησιαστικό συμβούλιο της ενορίας όχι μόνο παρανόμησε, αλλά εκτέθηκε ανεπανόρθωτα ηθικά, δεδομένου πως αυτές οι πρακτικές δεν έχουν καμία σχέση με τις αρχές που επικαλείται η Εκκλησία. Η ίδια η ζωή αποδεικνύει ότι δεν ταυτίζονται οι πρακτικές ορισμένων μελών με τις πρακτικές του συνόλου της τοπικής εκκλησίας. Η αρμονική συνεργασία Εκκλησίας και Δήμου έχει να επιδείξει αρκετά παραδείγματα δομών αλληλεγγύης που στήριξε η Εκκλησία και επωφελήθηκε η κοινωνία, όπως τα Συσσίτια Μητρόπολης - Δήμου, η λειτουργία του Κοινωνικού Ιατρείου- Φαρμακείου, το Κοινωνικό Παντοπωλείο, το ΚΔΑΠ Παλιάς Πόλης κ.λπ.

Επειδή οι παραπάνω πρακτικές επικυρώθηκαν και από το Μητροπολιτικό Συμβούλιο, καλούμε την Εκκλησία να αφουγκραστεί τον Δήμο, τους συλλόγους γονέων και εκπαιδευτικών, την κοινωνία του Ακρωτηρίου και τους φορείς της πόλης, να ανακαλέσει την παράνομη και ενάντια στο κοινωνικό συμφέρον απόφαση και, σεβόμενη τον ρόλο και την ιστορία της να ολοκληρώσει τις διαδικασίες της αρχικής απόφασης ώστε να αξιοποιήσει ο Δήμος τα οικόπεδα για κοινωφελείς σκοπούς. Επιτέλους σαράντα πέντε χρόνια καθυστέρησης και απραξίας μετά την δωρεά του οικοπέδου στον Άγιο Ονούφριο, σε μια περιοχή όπως το Ακρωτήρι με τις τεράστιες ελλείψεις υποδομών, είναι υπερβολικά πολλά!

16.08.2022

 

Κάποιοι ψάχνουν τα ίχνη της διαπλοκής,

εμείς παλεύουμε με το ίδιο το λιοντάρι

 

Το ψέμα, λέει ο λαός, έχει κοντά ποδάρια. Φαίνεται όμως ότι τουλάχιστον στα Χανιά το ψέμα έχει δάχτυλα ικανά στο πληκτρολόγιο και στην εύκολη καταγγελία.

Διαβάζουμε λοιπόν σε σχετικές καταγγελίες του ΚΚΕ και της Λαϊκής Συσπείρωσης ότι η δημοτική αρχή αλλά και η Πρωτοβουλία Πολιτών χάρισαν σε μεγάλη επιχείρηση πρόστιμα ύψους 122.000 ευρώ. Το ποσό είναι μεγάλο και οι δημότες με το δίκιο τους απορούν. Θα χρειαστεί λοιπόν κάποια επανάληψη:

•          Πάνω από τρεις δεκαετίες λειτουργεί στο Ακρωτήρι μεγάλη εταιρεία σκυροδέματος που δεν πληρώνει φράγκο για δημοτικά τέλη. Έχει αδήλωτα χιλιάδες τ.μ. εγκαταστάσεων και ο Δήμος δεν εισπράττει τίποτε.

•          Την εταιρεία αυτή δεν την βλέπει κανένας, παρά το μέγεθος των εγκαταστάσεων. Ούτε οι δήμαρχοι, ούτε το ΚΚΕ και οι δημοτικές του παρατάξεις.

•          Το 2017, την παρανομία βλέπει και αναδεικνύει η Πρωτοβουλία Πολιτών. Γραπτές και προφορικές ερωτήσεις, συνεντεύξεις Τύπου, συγκεκριμένες καταγγελίες. Τότε η είδηση περνάει στα «ψιλά» των τοπικών ΜΜΕ.

•          Το 2018, έναν χρόνο μετά, οι καταγγελίες διερευνήθηκαν από τις δημοτικές υπηρεσίες και αποκαλύπτονται πληθώρα παρανομιών και ασυνεπειών. Πάνω από το 50% των εγκαταστάσεων, δηλαδή 5.500τ.μ. είναι αυθαίρετες, μηδέν τ.μ. δηλωμένα στον Δήμο και μηδενικά τα δημοτικά τέλη που εισπράττει ο Δήμος από την επιχείρηση. Και πάλι στα «ψιλά» η είδηση.

•          Τον Φεβρουάριο του 2021, το Δημοτικό Συμβούλιο εγκρίνει την πρόταση της επιτροπής Συμβιβαστικής Επίλυσης διαφορών, σε ένα περιβάλλον που με βάση το νόμο του Θεοδωρικάκου στον Δήμο Χανίων διαγράφτηκαν πάνω από 1,5 εκατομμύριο οφειλών. Με την απόφαση αυτή η εταιρεία, για τις οφειλές της από 2009 μέχρι το 2018, πλήρωσε στο Δήμο 135.606,27 ευρώ. Μάλιστα, από το 2018 και μετά πληρώνει ετησίως τα νόμιμα δημοτικά τέλη για το σύνολο των εγκαταστάσεων που διατηρεί.

•          Σήμερα, ενάμιση χρόνο μετά την απόφαση του ΔΣ, το ΚΚΕ Ακρωτηρίου και η ΛΑΣΥ καταγγέλλουν ότι και με ευθύνη της Πρωτοβουλίας Πολιτών(!) η εταιρεία πληρώνει λίγα. Η «είδηση» προβάλλεται παντού ως μέγα σκάνδαλο!

•          Το γεγονός ότι στον αρχικό υπολογισμό των οφειλών δεν είχε ληφθεί υπόψη ότι λόγω νομοθεσίας από το 2009 ως το 2013 απαλλάσσονται οφειλές και πρόστιμα και ότι από το 2013 ως το 2018 διαγράφονται τα πρόστιμα, ενώ από το 2017 ο τρόπος υπολογισμού των τελών σε εγκαταστάσεις άνω των 6.000τ.μ. έχει αλλάξει, δεν μπορεί να βαρύνει ως κατηγορία αυτούς που έφεραν στο φως το πραγματικό σκάνδαλο.

Ούτε μπορεί να επισείεται ως κατηγορία ότι ο Δήμος δεν ζήτησε παραπάνω χρήματα ως πρόστιμα, διότι απλώς σε τέτοια περίπτωση η εταιρεία θα προσέφευγε στη Δικαιοσύνη και (πιθανώς) θα δικαιωνόταν με το κόστος να το επιβαρύνεται ο Δήμος. 

Τέλος, για να διευκολύνουμε τους λαϊκούς αγωνιστές να μην ψάχνουν τα ίχνη της διαπλοκής αλλά να δουν το ίδιο το λιοντάρι, δεν έχουμε παρά να τους παραπέμψουμε στα ΔΤ της Πρωτοβουλίας Πολιτών και στις παρεμβάσεις μας στο ΔΣ. Εκεί θα δουν πολλές περιπτώσεις ανομιών και σκανδάλων (συγκεκριμένες και όχι γενικόλογες) οι οποίες διέλαθαν της προσοχής των φωνασκούντων υπέρ των δημοτικών συμφερόντων. Είμαστε στη διάθεσή τους.

08.08.2022

  

Επιτακτική η ανάγκη αναβάθμισης των ΜΜΜ
στον Δήμο Χανίων

 

Τελευταία είδαν το φως της δημοσιότητας φωτογραφίες και σχόλια για τις ουρές αναμονής επισκεπτών στον σταθμό των ταξί στην πλατεία 1866. Το ζήτημα όμως δεν περιορίζεται σε συγκεκριμένες ώρες και χρονικές περιόδους, είναι γενικότερο και σχετικό με το τεράστιο έλλειμμα που αφορά στην εξυπηρέτηση των δημοτών και των επισκεπτών από τα αστικά κυρίως Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ).

Η ανυπαρξία στοιχειώδους οργάνωσης, προγραμματισμού και συνέπειας στα δρομολόγια των λεωφορείων είναι ολοφάνερη. Τα αραιά, ακανόνιστα και απρόβλεπτα δρομολόγια σε πολλές συνοικίες της πόλης και των περιαστικών περιοχών, δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες του επιβατικού κοινού, αλλά καθορίζονται με αποκλειστικά οικονομικά κριτήρια.

Πρόσφατες μελέτες δείχνουν πως μόλις το 3% του πληθυσμού του Δήμου Χανίων προτιμά να χρησιμοποιεί τα αστικά λεωφορεία για τις μετακινήσεις του, γεγονός που κατατάσσει τον Δήμο Χανίων στις τελευταίες θέσεις πανελλαδικά σχετικά με τις προτιμήσεις του κοινού στη χρήση των ΜΜΜ.

Με δεδομένο το οξύτατο κυκλοφοριακό πρόβλημα στην πόλη, θεωρούμε υποχρέωση του Δήμου να πάρει άμεσα πρωτοβουλίες και να συζητήσει με τους υπεύθυνους του αστικού ΚΤΕΛ αποτελεσματικούς τρόπους βελτίωσης ενός τόσο σημαντικού κοινωνικού αγαθού όπως είναι η εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού. Η δημοτική αρχή οφείλει να παρέμβει και να βελτιώσει τα κριτήρια με τα οποία προγραμματίζονται τα δρομολόγια από τον ιδιωτικό φορέα. Οφείλει να αναζητήσει τρόπους για την υποστήριξη επαρκούς και αξιόπιστης λειτουργίας της αστικής συγκοινωνίας, ώστε οι δημότες και οι επισκέπτες να αισθάνονται ασφαλείς ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα ΜΜΜ σε συγκεκριμένα και τακτά χρονικά διαστήματα. Το αίτημα να αποκτήσει ο Δήμος Χανίων δημοτική συγκοινωνία είναι πιο επίκαιρο από ποτέ, αφού είναι οφθαλμοφανές πλέον το αδιέξοδο που οδηγεί η ανεξέλεγκτη ιδιωτική πρωτοβουλία.

Τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί στο ΔΣ, με τις μελέτες των ΣΒΑΚ (μονοδρομήσεις, πεζοδρομήσεις, ποδηλατόδρομοι, περιφερειακοί χώροι στάθμευσης, ηλεκτροκίνητα λεωφορεία), με στόχο την εκτροπή της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων από το κέντρο της πόλης και των κινήτρων για τον περιορισμό της χρήσης των ΙΧ στην πόλη, είναι μεν στη σωστή κατεύθυνση, αλλά είναι προφανές ότι θα αργήσουν να ολοκληρωθούν.

Συνεπώς αποτελεί άμεση και επιτακτική ανάγκη να γίνει εξορθολογισμός και βελτιστοποίηση των αστικών αλλά και υπεραστικών δρομολογίων, να καταργηθούν οι επιβαρυντικές από κυκλοφοριακή άποψη αφετηρίες και να μειωθεί η τιμή των εισιτηρίων, ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα των υπηρεσιών των ΜΜΜ. Το αναμενόμενο αποτέλεσμα είναι να επιλέγεται η χρήση τους από πολύ περισσότερους δημότες και επισκέπτες, με άμεση θετική επίπτωση στον περιορισμό του κυκλοφοριακού προβλήματος!

25.07.2022

Λόφος Καστέλι:
Διαρκής επαγρύπνηση απέναντι στην επιμονή της κυβέρνησης

 

Ο κίνδυνος μετατροπής των μνημείων και της ιστορίας της πόλης στο λόφο Καστέλι σε ξενοδοχείο, δεν έχει περάσει. Οι μαζικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις και η συμπόρευση των φορέων του τόπου, με επιστέγασμα την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου τον Αύγουστο του 2021 για πολεοδομική χρήση Κοινωφελών Λειτουργιών, έδωσαν την εντύπωση πως απομακρύνεται η λογική της εμπορευματοποίησης των μνημείων.

Όμως, αφενός, η απόφαση αυτή του ΔΣ δεν έχει γίνει νόμος. Αφού, αν και οι επιτροπές, που στο πλαίσιο της αναθεώρησης του ΓΠΣ εργάστηκαν σκληρά για την υποβολή προτάσεων σε όλη την έκταση του Δήμου, έχουν ολοκληρώσει τη δουλειά τους εδώ και μήνες, δεν έχει ολοκληρωθεί η τυπική γραφειοκρατική διαδικασία από την Πολεοδομία -εκτός από την παλιά πόλη-, συνεπώς δεν έχει έρθει η συνολική εισήγηση στο ΔΣ, το οποίο έχει προθεσμία να καταθέσει τις προτάσεις του στις αρμόδιες αρχές μέχρι τον Δεκέμβρη του 2022. Ωστόσο, μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ώστε να έχουν οι προτάσεις δεσμευτική ισχύ νόμου, ισχύει το υφιστάμενο από το 1987 ΓΠΣ, το οποίο προβλέπει για την περιοχή χρήση Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, που προφανώς δεν επιτρέπει την ξενοδοχοποίηση των Μνημείων.

Αφετέρου, η μισθώτρια εταιρεία, που επιμένει να μισθώνει από το 2017 τα κτίρια - μνημεία για τη δημιουργία ξενοδοχείου, αν και πολεοδομικά ήταν απαγορευμένη, προχώρησε στην υποβολή αρχιτεκτονικών μελετών στην Αρχαιολογική Υπηρεσία Χανίων και την Υπηρεσία Νεότερων Μνημείων στο Ηράκλειο για γνωμάτευση.

Φαίνεται παράλογο μια εταιρεία να επιμένει να πληρώνει από το 2017 (με τις ανάλογες εκπτώσεις και διευκολύνσεις) τα μισθώματα που προβλέπει η σύμβαση που υπέγραψε, σε μια περιοχή που δεν επιτρέπει η νομοθεσία να υλοποιηθεί η επένδυσή της. Όμως οι κινήσεις της μισθώτριας εταιρείας και του εκμισθωτή Πολυτεχνείου είναι μεθοδευμένες. Γι’ αυτό και η πρυτανεία του Πολυτεχνείου το 2018 υπέβαλε πρόταση για αλλαγή πολεοδομικής χρήσης στην περιοχή και η Πολεοδομία, προς τιμή της, την απέρριψε.

Όμως και η κυβέρνηση επιμένει. Γι’ αυτό, εμφορούμενη από τη λογική: αφού σκοντάφτουμε στον νόμο, ας τον αλλάξουμε, πρόσφατα, σε νομοθέτημα για το Ελληνικό (Ν. 4787/2021 _ ΦΕΚ 44 Α΄/26-03-2021), τροποποίησε την υφιστάμενη από το 2013 νομοθεσία με τρόπο τέτοιο ώστε η υφιστάμενη χρήση Εκπαίδευση που έχει η περιοχή του λόφου Καστέλι να μην είναι πλέον δεσμευτική μέχρι 31-12 2022 και επομένως αφήνει ανοικτό παράθυρο δημιουργίας ξενοδοχείου. Τόσα νομοθετήματα ψηφίστηκαν που θυσιάζουν αρχαιολογικούς χώρους, περιοχές Natura, αιγιαλούς στον βωμό του κέρδους των ημετέρων, στον λόφο Καστέλι θα δίσταζαν; Συνεπώς η κυβέρνηση αγνοεί για πολλοστή φορά την εκφρασμένη θέληση της συντριπτικής πλειοψηφίας της τοπικής κοινωνίας, προχωρά σε ένα νομικό πραξικόπημα και έχει την κύρια πολιτική και ηθική ευθύνη της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί.

Έντονο όμως προβληματισμό δημιουργεί και το έγγραφο που διαβίβασε η Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Χανίων, απαντώντας σε αίτημα της Υπηρεσίας Νεότερων μνημείων για διευκρίνιση της χρήσης που προβλέπεται για τον λόφο Καστέλι από την υφιστάμενη νομοθεσία. Το έγγραφο κοινοποιήθηκε στον αρμόδιο αντιδήμαρχο, συνεπώς τέθηκε υπόψη και της δημοτικής αρχής. Το έγγραφο αυτό καταλήγει πως με βάση την τροποποίηση του νόμου από την κυβέρνηση, η πολεοδομική χρήση της περιοχής που προβλέπει την κατηγορία Εκπαίδευση δεν είναι δεσμευτική. Ταυτόχρονα όμως δεν επισημαίνει τη χρήση που ομόφωνα αποφασίσαμε με την 190/2021 απόφαση του ΔΣ Χανίων για τις χρήσεις γης στη παλιά πόλη, αλλά απλώς παραπέμπει σε επισυναπτόμενο έγγραφο που περιέχει την απόφαση όχι μόνο για τη συγκεκριμένη περιοχή αλλά συνολικά για τη παλιά πόλη.

Όπως είναι αντιληπτό, η μη δεσμευτική κατάσταση για την τύχη των Μνημείων σημαίνει πως η έγκριση ή μη των αρχιτεκτονικών μελετών της εταιρείας αποτελεί ανοικτό ζήτημα και σε αυτήν την κατεύθυνση επηρεάζει και η μορφή και το περιεχόμενο του εγγράφου της ΥΔΟΜ. Δεν είμαστε της άποψης που θέλει τις υπηρεσίες να υποτάσσονται στις πολιτικές σκοπιμότητες μιας δημοτικής αρχής. Θεωρούμε όμως αυτονόητο πως ένα υπηρεσιακό έγγραφο, που θα συμβάλει στην ολοκληρωμένη εικόνα της υπάρχουσας αλλά και της μελλοντικής κατάστασης, έπρεπε να γράφει ρητά και να τονίζει τη χρήση που ομόφωνα αποφάσισε το ΔΣ και πως με βάση αυτή δεν επιτρέπεται χρήση ξενοδοχείου, ενώ επιβάλλει τα κτίρια και ο ακάλυπτος χώρος να έχουν δημόσιο χαρακτήρα.

Εδώ μπαίνει και το ζήτημα των ευθυνών της δημοτικής αρχής: Αρχικά θα έπρεπε να έχει ενημερώσει το ΔΣ αλλά και την κοινωνία για τον κίνδυνο που περιέχει το νέο νομοθέτημα στην υπεράσπιση των Μνημείων. Θα αποτελούσε παρέμβαση η σαφής αναφορά στην απόφαση του ΔΣ σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα; Ο Δήμος οφείλει ή όχι να υπερασπιστεί τις πολιτικές του επιλογές; Στα κρίσιμα ζητήματα του τόπου δεν χωράνε πολιτικά παιγνίδια, συμψηφισμοί και αποστασιοποιημένη ουδετερότητα, αλλά ξεκάθαρη διατύπωση που να στηρίζει την πολιτική απόφαση του ίδιου του ΔΣ. Δεν νοείται να είμαστε κατά της ξενοδοχοποίησης και ταυτόχρονα να αφήνουμε έδαφος για να προχωρήσει η αντίθετη θέση. Δεν μπορεί να γεφυρωθεί η θέληση της κοινωνίας και του ΔΣ με τη θέληση και τις μεθοδεύσεις του κ. Διγαλάκη και της κυβέρνησης. Επίσης η δημοτική αρχή οφείλει να επισπεύσει τις διαδικασίες για την ολοκλήρωση της πρότασης αναθεώρησης του ΓΠΣ.

Είναι σίγουρο πως χωρίς τη συμβολή της δημοτικής αρχής δεν θα καταφέρναμε να πάρουμε μια τόσο σημαντική και ξεκάθαρη ομόφωνη απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Παράλληλα όμως η δημοτική αρχή,  πέρα από το να ψηφίζει αποφάσεις που αφορούν κρίσιμα ζητήματα, οφείλει να τις στηρίζει και να τις υπερασπίζεται σε όλα τα επίπεδα, πολιτικά και υπηρεσιακά. Ταυτόχρονα απαιτείται διαρκής επαγρύπνηση από την κοινωνία, τους φορείς της, τα κινήματα της πόλης, που αντιστέκονται στην ισοπεδωτική μονοδιάστατη τουριστική εμπορευματοποίηση κάθε σπιθαμής δημόσιου χώρου, για να σταματήσουν οριστικά οι αδίστακτες μεθοδεύσεις του κ. Διγαλάκη και της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση των μνημείων και της ιστορίας της Ακρόπολης των Χανιών.

05.06.2022

 

Κλείσιμο εκκλησιαστικών σχολών:
Κάποιοι αποπροσανατολίζουν, κάποιοι σιωπούν, κάποιοι πανηγυρίζουν

 

Η πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει το Εκκλησιαστικό Γυμνάσιο και Λύκειο των Χανίων προκαλεί δικαιολογημένες αντιδράσεις και ένα κίνημα συμπαράστασης στους μαθητές της Κρήτης που φιλοξενούνταν στις δομές του, στις οικογένειές τους και στους εκπαιδευτικούς που εργάζονται σε αυτό.

Το εκκλησιαστικό σχολείο ήταν μια δομή που χρόνια τώρα επιτελεί ένα σπουδαίο εκπαιδευτικό και κοινωνικό έργο. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι στηρίζει μορφωτικά παιδιά που προέρχονται από όλη την Κρήτη, από κάθε κοινωνική τάξη, εντελώς δωρεάν.

Με δεδομένη την ομολογιακή θεολογική κατεύθυνση των σχολών αυτών, η λειτουργία τους εντάσσεται  στις δομές του υπουργείου παιδείας, εξασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό ότι η εκπαίδευση που παρέχεται στα σχολεία αυτά ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα της δημόσιας εκπαίδευσης.

Θα περίμενε λοιπόν κανείς η απόφαση της κυβέρνησης να ξεσηκώσει διαμαρτυρίες από τις τοπικές κοινωνίες, την επίσημη Εκκλησία και τα ΜΜΕ. Με δυσάρεστη όμως έκπληξη παρατηρούμε:

Μερίδα του Τοπικού Τύπου, αντί απλώς να διαμαρτυρηθεί για την κυβερνητική απόφαση, αποπροσανατολίζει γονείς, μαθητές και αναγνωστικό κοινό, αποδίδοντας δήθεν ευθύνες στον Δήμο Χανίων. Εμείς απλώς υπενθυμίζουμε ότι με τον νόμο 4823/2021 κλείνουν όλα τα εκκλησιαστικά σχολεία της χώρας. Είναι μια οριζόντια κυβερνητική απόφαση με θύματα αντίστοιχα σχολεία στην Πάτρα, στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στην Ξάνθη, στη Λαμία κτλ. Το κλείσιμο δηλαδή δεν οφείλεται σε ολιγωρία του δήμου Χανίων ούτε είναι θέμα χρηματοδότησης από τους δήμους. Οι απόφαση της κυβέρνησης έχει τις ίδιες συνέπειες σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα της χώρας ανεξάρτητα αν οι δήμαρχοι που βρίσκονται σε αυτά είναι δεξιοί ή αριστεροί, συντηρητικοί ή προοδευτικοί, διεκδικητικοί ή υποχωρητικοί. Συνεπώς η απόφαση για το κλείσιμο των εκκλησιαστικών σχολείων στα Χανιά είναι μια πολιτική απόφαση της κυβέρνησης του Χανιώτη πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Για κάποιους όμως φαίνεται οι εκκλησιαστικές σχολές είναι ένα ακόμη πεδίο μικροπολιτικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Δεν είδαμε, δεν ακούσαμε, δεν διαβάσαμε καμία διαμαρτυρία από την εκκλησιαστική ηγεσία. Αν και φιλοξενούνται μαθητές από εννέα διαφορετικές Μητροπόλεις της Κρήτης, καμία δεν εξέδωσε ούτε μια ανακοίνωση για το κλείσιμο. Η ελληνική Ορθόδοξος Εκκλησία, ενώ συνηθίζει να γνωμοδοτεί, πολλές φορές με μαχητικότητα για κάθε κοινωνικό θέμα, αυτή τη φορά η σιωπή για ένα θέμα που άμεσα την αφορά είναι το λιγότερο… ηχηρή και γεννάει ερωτηματικά. Η Εκκλησία αδιαφορεί για την εκκλησιαστική εκπαίδευση ή αντιθέτως έχει έτοιμη μια εναλλακτική λύση;

Η κυβέρνηση κάνει αυτό που ξέρει και αυτό που θέλει: να κλείνει δημόσιες δομές, να συρρικνώνει τις κοινωνικές δαπάνες και να αποδίδει κομμάτια της δημόσιας σφαίρας στους νόμους της αγοράς.

Στην προσπάθειά της αυτή, βρίσκει ευπρόσδεκτους και «απροσδόκητους» συμμάχους.

Στην προσπάθειά της αυτή, βρίσκει την Πρωτοβουλία Πολιτών απέναντί της.

29.03.2022

Aποχαιρετισμός στον συναγωνιστή Γιώργο Πιτσιτάκη

 

Η δημοτική κίνηση Πρωτοβουλία Πολιτών - Πρώτα ο Άνθρωπος αποχαιρετά με οδύνη τον συναγωνιστή Γιώργο Πιτσιτάκη. Συνταξιούχος δάσκαλος, συγγραφέας και αγωνιστής, πρωτοπόρος στη συμμετοχική δημοκρατική παρέμβαση, υπερασπίστηκε την ποιότητα της καθημερινότητας του κοινωνικού συνόλου, όπως το παραλιακό μέτωπο της Νέας Χώρας, τη διεκδίκηση του οικοπέδου της ΑΒΕΑ, του πάρκου των Αγίων Αποστόλων και του στρατοπέδου Μαρκοπούλου.

Είμαστε σίγουροι, Γιώργο, πως η συντροφιά της αλμύρας και της άμμου της παραλίας της Νέας Χώρας που τόσο αγάπησες, θα συνοδεύουν το αιώνιο ταξίδι σου.

12.1.2022 

Η νοσηρή απόφαση της Συγκλήτου

 

Η πλειοψηφία των μελών της Συγκλήτου του Πολυτεχνείου απέδειξε για άλλη μια φορά πως αποτελεί ξένο σώμα για την τοπική κοινωνία και τους φορείς της, την ιστορία και τα μνημεία του τόπου. Θεωρούμε ασύμβατη με την ιδιότητα του πανεπιστημιακού δασκάλου μια απόφαση που έχει ως πρόταγμα την εξυπηρέτηση της εταιρείας και την πλήρη απαξίωση της κοινωνίας. Εξακολουθούν να πράττουν ως δορυφόροι του πολιτευτή Διγαλάκη και περιφερόμενοι πλασιέ ιδιωτικών συμφερόντων. Με ψήφους 8 υπέρ και 4 κατά η Σύγκλητος του Πολυτεχνείου αποφάσισε να παρατείνει για επιπλέον 18 μήνες την περίοδο χάριτος στην εταιρεία Belvedere.

Ντροπή και αίσχος αλλά και παράνομη απόφαση. Βάσει της προκήρυξης η περίοδος χάριτος ορίζεται μέχρι τρία χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης, αν δεν προχωρούσαν τα έργα χωρίς υπαιτιότητα της εταιρείας. Ούτε μια μέρα παραπάνω. Με τη σημερινή απόφαση επεκτείνεται συνολικά στα έξι χρόνια, δηλαδή τρία επιπλέον χρόνια από αυτά που ρητά ορίζει η προκήρυξη. Με τις δύο τροποποιήσεις που αποφάσισε η Σύγκλητος, το Δημόσιο, δηλαδή το Πολυτεχνείο, ζημιώνεται προς το παρόν κατά 480.000 το οποίο επωφελείται η εταιρεία Βelvedere. Ποια νομιμότητα λοιπόν;

Η πλειοψηφία της συγκλήτου επιλέγει να συνταχθεί με αυτούς που σχεδιάζουν να μετατρέψουν την ακρόπολη, τα μνημεία και την ιστορία της πόλης σε ξενοδοχείο. Επιλέγει να στηρίξει και να στηριχθεί στις πολιτικές πλάτες αυτών που πέταξαν 8 εκατομμύρια για να κατασκευάσουν ένα Κολυμβητήριο και ένα Ποδηλατοδρόμιο στο Ακρωτήρι που ποτέ δεν λειτούργησαν. Όσα δηλαδή είναι τα αργύρια που επικαλούνται ότι αναμένουν να λάβουν στα 25 χρόνια μίσθωσης των μνημείων από την εταιρεία.

Στο υφιστάμενο ΓΠΣ του 1988 τα κτίρια και η αυλή που παραχωρήθηκαν στο Πολυτεχνείο, επιτρέπει μόνο χρήσεις εκπαίδευσης. Το ερώτημα είναι πώς το 2017 υπεγράφη σύμβαση με την εταιρεία για να γίνει ξενοδοχείο σε μια περιοχή που δεν επιτρέπεται η χρήση ξενοδοχείων! Αυτό το ήξεραν και ο Διγαλάκης και η εταιρεία. Στη συνέχεια το 2018 ο πρύτανης σε ρόλο λαγού έκανε ένσταση στην πολεοδομία ζητώντας χρήσεις που να επιτρέπουν τη λειτουργία ξενοδοχείου, η οποία και απορρίφθηκε. Όχι μόνο απορρίφθηκε αλλά η πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων για την αναθεώρηση του ΓΠΣ είναι χρήση Κοινωφελών Λειτουργιών που επιβάλλει μόνο χρήσεις εκπαίδευσης και πολιτισμού με αυστηρά δημόσιο χαρακτήρα. Ρωτάμε λοιπόν αυτούς που υπερψήφισαν την απόφαση: Γιατί επιμένετε αφού στην περιοχή δεν επιτρέπεται να εγκριθεί άδεια για να γίνει ξενοδοχείο; Μήπως επιδιώκετε να κερδίσετε χρόνο και ελπίζετε σε μια πολιτική παρέμβαση των ντίλερ ιδιωτικών συμφερόντων της κυβέρνησης της ΝΔ;

Κύριοι, μας προκαλέσατε επανειλημμένως και αγανακτούμε με την υποτιμητική συμπεριφορά σας. Το πλαστό δίλημμα ξενοδοχείο ή κατάληψη έχει χρεοκοπήσει στη συνείδηση των φορέων, της επιστημονικής κοινότητας και των κατοίκων της τοπικής κοινωνίας. Η απόφαση για παράταση κατά 18 μήνες της περιόδου χάριτος στην εταιρεία, είναι μια προκλητική αχαριστία απέναντι στην τοπική κοινωνία. Πάλι λογαριάζετε όμως χωρίς τον ξενοδόχο!

8.1.2022

Επικίνδυνη και ιδεοληπτική απόφαση
το βιαστικό άνοιγμα των σχολείων

 

Η κυβερνητική ανακοίνωση για το άνοιγμα των σχολείων τη Δευτέρα, προκάλεσε μεγάλη ανησυχία στην πλειοψηφία των πολιτών και έντονες αντιδράσεις στους φορείς των σχολικών κοινοτήτων. Η επιλογή αυτή συγκρούεται με την κοινή λογική. Σε συνθήκες ανεξέλεγκτης διασποράς και έξαρσης των κρουσμάτων της πανδημίας, με αποδυναμωμένο το δημόσιο σύστημα υγείας που αδυνατεί να καλύψει την πίεση που δέχεται, με περισσότερους από 600 διασωληνωμένους (πολλοί εκ των οποίων είναι εκτός ΜΕΘ), με 22.000 θανάτους μέχρι σήμερα και 50 χιλιάδες νέα κρούσματα κάθε μέρα, με τους γιατρούς και τους νοσηλευτές να έχουν ξεπεράσει τα όρια αντοχής τους, η λειτουργία των σχολικών αιθουσών αυτή τη στιγμή, χωρίς σοβαρή προστασία της υγείας των μελών της σχολικής κοινότητας, αγγίζει τα όρια του παραλόγου!

Η άποψη ότι τα ανοικτά σχολεία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να παραχθεί εκπαιδευτικό έργο και παιδαγωγική πράξη, με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές μέσα στην τάξη, μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους. Όμως έχουμε τεράστιες επιφυλάξεις αν υπάρχουν οι συνθήκες για να γίνει το μάθημα με τους υγειονομικούς όρους ασφαλείας που προβλέπονται. Ισχύει ή όχι πως βασική παράμετρος για να περιοριστεί η έξαρση των κρουσμάτων και η πίεση στο σύστημα υγείας είναι ο περιορισμός του συνωστισμού ατόμων σε ανοικτούς και ιδιαίτερα σε κλειστούς χώρους, όπως είναι οι αίθουσες διδασκαλίας; Από τον προηγούμενο Μάη και στη συνέχεια τον Σεπτέμβρη μέχρι και σήμερα με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης, δεν έχει αλλάξει το πλήθος των αιθουσών διδασκαλίας ούτε μειώθηκε ο αριθμός των παιδιών ανά τμήμα, ούτε βέβαια προσέλαβαν εκπαιδευτικούς στην περίπτωση που μια σχολική μονάδα είχε τη σπάνια δυνατότητα να δημιουργήσει νέα τμήματα (και όπου επιχειρήθηκε με κυβερνητική εντολή δεν πραγματοποιήθηκε). Με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης και παρά τις διαμαρτυρίες τίποτα δεν άλλαξε από τον Σεπτέμβρη. Εκείνο που άλλαξε όμως ριζικά είναι η εφιαλτική επιδημιολογική εικόνα. Αντί για μερικές εκατοντάδες κρουσμάτων τον Σεπτέμβρη φτάσαμε τις τελευταίες ημέρες να έχουμε 30, 40 και 50 χιλιάδες νέα κρούσματα την ημέρα. Tίθεται επιπλέον το ερώτημα πώς η κυβέρνηση σκέφτεται να διατηρήσει ανοικτά τα σχολεία καθώς τη Δευτέρα ένας αριθμός εκπαιδευτικών δεν θα είναι στη θέση τους λόγω νόσησης και με τα ολοένα προστιθέμενα νέα κρούσματα θα καθίστανται διαρκώς ανενεργοί εκπαιδευτικοί στη σχολική πράξη;

Είναι επόμενο λοιπόν τα παιδιά, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί να έχουν ανασφάλεια και φόβο, να νιώθουν θυμό και αγανάκτηση, όταν η κυβέρνηση ισχυρίζεται, με τόσο δραματική επιδείνωση της κατάστασης, πως θα διατηρήσει το 50% +1 για να κλείσει ένα τμήμα, αλλά θα αντιμετωπισθεί το πρόβλημα με το να αυξήσει τα σελφ τεστ από δύο σε τρία την πρώτη εβδομάδα! Αν αυτό δεν αποτελεί κοροϊδία, πρόκληση και προσβολή στη νοημοσύνη μας τότε τι είναι;

Πιστεύουμε πως ακόμη και αυτό που βιώνουμε και αισθανόμαστε ως απειλή, στα κυβερνητικά κλιμάκια θεωρούν πως μπορούν να το διαχειριστούν με τη βοήθεια πληρωμένων ΜΜΕ. Εδώ δεν πρόκειται απλώς για πολιτική διαφωνία, αλλά για τη ζωή και την υγεία των παιδιών και της κοινότητας! Είναι αδιανόητο να χειρίζονται αυτό το τόσο ευαίσθητο ζήτημα με τόσο επικίνδυνο και ιδεοληπτικό τρόπο. Το ίδιο ισχύει για τις απαράδεκτες πρακτικές τους στο δημόσιο σύστημα υγείας. Το παράλογο των αποφάσεων της κυβέρνησης δεν οφείλεται στην έλλειψη λογικής των μελών της. Η συνολική διαχείριση της πανδημίας είναι η αποθέωση της λογικής των πολιτικών του στυγνού και απάνθρωπου νεοφιλελευθερισμού. Ο σχεδιασμός της πολιτικής της έχει ως πυρήνα την αποδυνάμωση της δημόσιας παιδείας και υγείας με αντίστοιχη ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα. Εδώ και δύο χρόνια αποδεικνύει στη πράξη πως θεωρεί περιττή σπατάλη τη γενναία ενίσχυση του ΕΣΥ και του δημόσιου σχολείου. Μας υπενθυμίζει καθημερινά, με συνέπεια και σχέδιο, πως τα κέρδη τους είναι πάνω από τις ζωές μας.

Σε αυτές τις συνθήκες κανένας δεν μπορεί να κρατά ίσες αποστάσεις. Το άνοιγμα των σχολείων είναι μια εγκληματική πολιτική επιλογή και κανένας δεν δικαιούται να σιωπά επιλέγοντας την ουδετερότητα. Γι’ αυτό όλοι οι φορείς (Περιφέρεια, δημοτική αρχή και Παρατάξεις) πρέπει να δηλώσουμε ανοικτά και ξεκάθαρα πως με την κορύφωση της έξαρσης της πανδημίας σε εξέλιξη, διαφωνούμε ριζικά με το τυφλό άνοιγμα των σχολείων και να ενώσουμε τις φωνές μας με εκείνες των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των γονέων τους. Επιτέλους, να μας πει ο πρωθυπουργός αν προωθεί μια τακτική ανοσίας της αγέλης  γνωρίζοντας όμως ότι το δικό μας σύστημα υγείας δεν είναι εφάμιλλο του σουηδικού! Αν είναι έτσι, πρόκειται για ακραία ριψοκίνδυνη επιλογή! Τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί δεν είναι πειραματόζωα και δεν παίζουμε με την υγεία τους. Μπορεί οι αριθμοί που αναφέρουν τα κατευθυνόμενα ΜΜΕ να συνιστούν απολογισμό της πανδημίας, όμως για μας αφορούν τα παιδιά, τους γονείς και τους φίλους μας, δεδομένου ότι σε όλα τα προβλήματα, μικρά ή μεγάλα, τοπικά, εθνικά ή οικουμενικά, οι απαντήσεις μας θεμελιώνονται σε μία αρχή: Πρώτα ο Άνθρωπος!

03.1.2022

Αμερικάνικες Βάσεις: μια ξεπερασμένη συζήτηση για γραφικούς;

 

Οι διακρατικές σχέσεις και η αμυντική πολιτική κάθε χώρας καθορίζονται από τις κυβερνήσεις και ελέγχονται από τους λαούς τους. Σε αυτή τη λογική έχουμε κάθε δικαίωμα και υποχρέωση ως πολίτες να ασκούμε κριτική, να διαφωνούμε, να θέτουμε ερωτήματα και να αγωνιζόμαστε διεκδικώντας διαφορετικές πολιτικές.

Η επίσκεψη του αεροπλανοφόρου Ρούζβελτ στη Σούδα καθώς και το ζήτημα της αποκομιδής και εναπόθεσης των απορριμμάτων της αμερικάνικης βάσης, έθεσαν ξανά το ζήτημα του ρόλου των βάσεων στη δημόσια συζήτηση. Θεωρούμε λαθεμένη και μοιρολατρική την άποψη που θεωρεί χωρίς νόημα κάθε συζήτηση που αμφισβητεί την παρουσία τους στο τόπο μας. Η ανάδειξη του ρόλου των βάσεων και οι σημαντικοί αγώνες που δόθηκαν για να φύγουν, δεν είναι μια υπόθεση που αφορά μερικούς γραφικούς και ξεπερασμένους ονειροπόλους, εκτός και αν σταματήσαμε να βλέπουμε τη πραγματικότητα, θαμπωμένοι από το χρήμα που αφήνει στη πόλη η ολιγοήμερη μαζική επίσκεψη των αμερικανών ναυτών στα μπαρ και τα καταστήματα της πόλης. Η παρουσία τους ενισχύει την άμυνα της χώρας;

Στην περίπτωση της εισβολής και κατοχής της Κύπρου από μια χώρα που ανήκει στην ίδια με την Ελλάδα αλλά και τους Αμερικάνους συμμαχία, ποιος ήταν ο ρόλος των αμερικάνικων βάσεων; Την κρίσιμη στιγμή η παρουσία τους στήριξε την άμυνα της χώρας ή διευκόλυναν την εισβολή; Σήμερα θα έλεγε κάποιος ότι δεν έχουμε πόλεμο με την Τουρκία. Ειρήνη όμως έχουμε; Αυτή η επικίνδυνη και φοβική κατάσταση δεν είναι ούτε πόλεμος ούτε ειρήνη, και με μοχλό τον εκβιασμό της απειλής από μια σύμμαχο χώρα, ξοδεύονται δεκάδες δισ. για εξοπλισμούς και από τις δύο χώρες. Ποιος στερείται αυτά τα χρήματα που κερδίζουν οι πολυεθνικές των εξοπλισμών; Προφανώς οι λαοί των δύο χωρών. Πόσα νοσοκομεία, πόσα σχολεία, πόσα έργα υποδομής θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν με αυτά τα χρήματα; Θα είχαμε τη δυνατότητα να έχουμε καλύτερους μισθούς και συντάξεις; Όποιος λοιπόν κλείνει τα μάτια σε αυτή τη κατάσταση και θεωρεί πως η επίσκεψη των αμερικάνων ναυτών στη πόλη τονώνει την οικονομία του τόπου μάλλον ξεχνά τις πολιτικές που οδηγούν στην ανεργία στους πενιχρούς μισθούς και συντάξεις στη χρεοκοπία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων τις ελλείψεις σε δημόσια υγεία και παιδεία. Πώς να αισθανόμαστε ασφαλείς όταν οι βάσεις αποτελούν ορμητήριο θανάτου σε περιοχές που οι Αμερικάνοι επιτίθενται για να υπερασπισθούν τα συμφέροντά τους; Αυτόματα έχουμε ανάμειξη και γινόμαστε στρατιωτικός στόχος σε πολέμους που δεν έχουν καμία σχέση με την υπεράσπιση της ανεξαρτησίας της χώρας μας.

Η παρουσία των αμερικάνικων βάσεων στην περιοχή μας συνοδεύεται με καθαρά αποικιοκρατικούς όρους. Σαν παράδειγμα η σύμβαση για την αποκομιδή και εναπόθεση των απορριμμάτων των βάσεων από την υπηρεσία καθαριότητας του δήμου επιβάλλει να μην πληρώνουν ΦΠΑ (που όλοι οι υπόλοιποι πληρώνουμε) και νομιμοποιούν τη δημιουργία απεργοσπαστικού μηχανισμού όταν οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα απεργήσουν. Σε αυτή την κρίσιμη υγειονομικά περίοδο, όταν κυκλοφορούμε στο δρόμο ελεγχόμαστε αν φοράμε μάσκες. Τους Αμερικάνους ποιος τους ελέγχει; Εμείς για να καθίσουμε σε ένα μαγαζί πρέπει να δείξουμε τα απαραίτητα υγειονομικά πιστοποιητικά. Οι αμερικάνοι ναύτες τι έγγραφα επιδεικνύουν και με ποιο τρόπο ελέγχεται η αξιοπιστία τους;

Με την ευκαιρία της συζήτησης στο δημοτικό συμβούλιο της τουριστικής προβολής του δήμου, η περιβαλλοντική και τουριστική υποβάθμιση του Ακρωτηρίου και του κόλπου της Σούδας, καθώς και η πολιτιστική εξαχρείωση που συνοδεύει κάθε φορά την παρουσία των Αμερικανών στην πόλη, αποτελούν συγκριτικό πλεονέκτημα για να επισκεφθεί κάποιος την περιοχή μας;

Παρά τις άθλιες συνθήκες που βιώνουμε οικονομικά και υγειονομικά με τις συνειδητές εγκληματικές πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη με μοχλό την αποσιώπηση της αλήθειας και το τεράστιο έλλειμμα δημοκρατίας, οι φωνές που ιεραρχούν την αξιοπρέπεια και την απομάκρυνση κάθε δολοφονικής πολεμικής μηχανής από τον τόπο μας αποτελούν και τη βασική προοπτική επιβίωσης και ελευθερίας στον τόπο και τη χώρα.

13.9.2021

Διαίρει και βασίλευε

 

H τιμωρητική λογική που διέπει τις επιλογές της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας αποκαλύπτει τις προθέσεις της αφήνοντας καίριους τομείς όπως η κοινωνική πολιτική, η υγεία και η παιδεία αποδυναμωμένους και στερώντας από τους πολίτες βασικά δικαιώματα πρόσβασής τους σε αυτούς. Αφού δεν προσπάθησε να πείσει για την ανάγκη εμβολιασμού με συνέπεια και επιμονή στην επιστημονική ορθότητα και την κοινωνική αλληλεγγύη, εισήγαγε τιμωρητικά μέτρα, όπως η αναστολή εργασίας αλλά και η στέρηση του συνταγματικού δικαιώματος στη μόρφωση, για να μεταθέσει τις ευθύνες της στους πολίτες.

Παράδειγμα των συνεπειών αυτής της λογικής, αποτελεί στον Δήμο Χανίων η αναστολή εργασίας για ανεμβολίαστους εργαζόμενους στον τομέα Κοινωνικής Πολιτικής και συγκεκριμένα στα ΚΑΠΗ, το Γηροκομείο και το Πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι, η οποία, πέρα από την καταρχήν αντίθεση με την οποία περιβάλλουμε ένα μέτρο που στερεί το δικαίωμα στην εργασία, ακυρώνει την ίδια τη στόχευση που ευαγγελίζεται: απογυμνώνει επικίνδυνα το ήδη ελλειμματικό προσωπικό στις δομές κοινωνικής πρόνοιας και τιμωρεί συλλήβδην τους πολίτες εγκαθιδρύοντας πολωτικές λογικές που οδηγούν τελικά σε σκλήρυνση των διαχωρισμών μεταξύ τους. Έτσι αποκαλύπτει τις πραγματικές της προθέσεις: αποδυνάμωση των δημόσιων δομών Κοινωνικής Πρόνοιας, οδηγώντας τους πολίτες στον ιδιωτικό τομέα και στην κοινωνική απομόνωση.

Η σημασία του εμβολιασμού στην αντιμετώπιση της πανδημίας είναι κεφαλαιώδης. Αναμφισβήτητα αυξάνει τα επίπεδα υγειονομικής θωράκισης, ζήτημα κρίσιμο και αναγκαίο ιδιαίτερα σε χώρους που φιλοξενούνται ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Όμως δεν εξυπηρετεί αυτή τη θέση ο τιμωρητικός εξαναγκασμός με στέρηση εργασίας χωρίς να έχει εξαντληθεί η προσπάθεια πειθούς. Υπάρχουν εναλλακτικές για να προστατευθούν οι ωφελούμενοι των δομών Κοινωνικής Πρόνοιας και να κερδηθεί χρόνος, ώστε με διαλεκτικό και επιστημονικό τρόπο να πειστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες. Η διενέργεια τακτικών rapid test –και όχι των αμφίβολης χρησιμότητας self test– με ευθύνη της πολιτείας, είναι μία από αυτές, πρακτικές που άλλωστε εφαρμόζει η συντριπτική πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών.

Με ανάλογες λογικές περιβάλλει η κυβέρνηση και το άνοιγμα των σχολείων. Χωρίς να εκπληρώσει κανένα από τα αιτήματα της εκπαιδευτικής κοινότητας –για τακτικότερο καθαρισμό, χαρτογράφηση των σχολείων που υπάρχει συνωστισμός στις τάξεις και οργάνωση λειτουργίας νέων τμημάτων με εξεύρεση επιπλέον χώρων σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση που συνεπάγεται επιπλέον προσλήψεις εκπαιδευτικών– η σχολική χρονιά εκκινεί και φέτος σαν να μην πέρασε ένας χρόνος.

Δεν πείθει κανέναν η κυβέρνηση. Ούτε για την ανάγκη εμβολιασμού ούτε για τις δήθεν προθέσεις της.

Ως Πρωτοβουλία Πολιτών – Πρώτα ο Άνθρωπος καλούμε τους πολίτες, τη δημοτική αρχή και όλες τις δημοτικές παρατάξεις, να αντισταθούν στα πολωτικά διλήμματα που θέτει η κυβέρνηση και να απαιτήσουν την απόσυρση του απαράδεκτης απόφασης που επιβάλλει την αναστολή της εργασίας και ανοίγει τον δρόμο της απόλυσης των εργαζομένων, καθιστώντας αδύνατη την ασφαλή λειτουργία των δομών πρόνοιας προς τους υπερήλικες συνδημότες μας. Η αιχμή του υγειονομικού ζητήματος είναι να διεκδικήσουμε ουσιαστικές πολιτικές ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας, της δημόσιας εκπαίδευσης, καθώς και συγκεκριμένα μέτρα για τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τους χώρους εργασίας. Η εγκληματική επιλογή της κυβέρνησης να μην δώσει ουσιαστικές λύσεις στα παραπάνω ζητήματα συνοδεύεται με την αποπροσανατολιστική και ανεύθυνη επιλογή της πόλωσης και των διακρίσεων. Αντί να συζητήσει για τη σημασία του εμβολιασμού, μας κατευθύνει να βλέπουμε εχθρούς στα πρόσωπα των συμπολιτών τους, ανοίγοντας προκλητικά το δρόμο για ιδιωτικοποιήσεις σε αυτούς που πραγματικά επιβουλεύονται το δικαίωμα στην ισχυρή δωρεάν δημόσια Υγεία, Παιδεία και Κοινωνική Πρόνοια.

6.6.2021

Μετά από ειρηνική κινητοποίηση συλλογικοτήτων και πολιτών, κατά πλειοψηφία νέων -κι αυτό έχει τη δική του ιδιαίτερη σημασία-, ο λόφος Καστέλι είναι ελεύθερος από την αστυνομική παρουσία. Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη, εφόσον διασφαλίζει την απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών στο χαρακτηρισμένο από την ιστορία και την ομορφιά τοπόσημο της πόλης, που εδώ και μήνες ήταν αποκλεισμένο και υπό τη φύλαξη της αστυνομίας κατόπιν αιτήματος της εταιρείας που αποσκοπεί στην ξενοδοχοποίησή του. Καιρός να απομακρυνθούν και οι κάμερες που τοποθετήθηκαν την ίδια περίοδο.
Με δύο στόχους υλοποιημένους: την απομάκρυνση της αστυνομίας και την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών, χρειάζεται να εργαστούμε συλλογικά και γρήγορα για τον τρίτο στόχο: τη δημόσια διαβούλευση φορέων, θεσμών και συλλογικοτήτων της πόλης, προεξάρχουσας της Πολυτεχνικής κοινότητας, για την αποκατάσταση και αξιοποίηση του ιδιαίτερης σημασίας τόπου για δημόσια χρήση προς όφελος όλων των πολιτών. Προς αυτό το στόχο χρειάζεται να έρθει άμεσα για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα της αναθεώρησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, με δεδομένη την ξεκάθαρη τοποθέτηση του δημάρχου αλλά και των 6 από τις 8 παρατάξεις του ΔΣ, των επιστημονικών φορέων της πόλης αλλά και των σωματείων και των χιλιάδων διαδηλωτών, που συμφώνησαν να μην επιτραπεί η μετατροπή των κτιρίων σε ξενοδοχείο αλλά τα κτίρια να έχουν χρήση κοινωφελών λειτουργιών και δημόσιο χαρακτήρα.

23.4.2021

Ο Χριστός ξανασταυρώνεται;

 

Απορία, δυσάρεστη έκπληξη και προβληματισμό προκάλεσε στους υπεύθυνους του Δήμου Χανίων, η εδώ και αρκετούς μήνες αξίωση της Μονής Γουβερνέτου να απομακρυνθεί το Κοινωνικό Παντοπωλείο από το χώρο που στεγάζεται, ο οποίος από το 2011 είχε παραχωρηθεί δωρεάν στο Δήμο από τη Μονή. Παρά το γεγονός πως ο Δήμος προσφέρθηκε να δώσει ενοίκιο για το κτίριο, ώστε να μη διαταραχθεί η αναγκαία λειτουργία μιας τόσο ευαίσθητης δομής, σήμερα μετά τη δημοσιότητα που δικαίως πήρε το ζήτημα, μόνο θυμό οργή και αγανάκτηση προκαλεί στην κοινωνία η επιμονή των μοναχών να τους αδειάσει τη γωνιά το Κοινωνικό Παντοπωλείο διότι θέλουν το χώρο για εμπορική χρήση!

Η τοπική κοινωνία δικαίως θυμώνει και διαμαρτύρεται αφού το δημοτικό Κοινωνικό Παντοπωλείο έχει καταξιωθεί στη συνείδησή της, ως η πιο σημαντική δομή στήριξης των ανθρώπων που τα μνημόνια, η ανεργία και οι πολιτικές λιτότητας έχουν οδηγήσει στην ακραία φτώχεια και εξαθλίωση. Μια δομή που, παρά τα προβλήματα που διαπιστώθηκαν κατά τη λειτουργία της, σήμερα παρέχει τρόφιμα και άλλα υλικά αγαθά πρώτης ανάγκης συνολικά σε 510 οικογένειες (1100 άτομα), από τις οποίες οι 119 είναι πρόσφυγες. Μια δομή που συνεργάζεται και δίνει το χέρι σε δομές αλληλεγγύης της πόλης που παρέχουν συσσίτια, ενώ συχνά παρέχει τρόφιμα σε έκτακτες περιπτώσεις ανάγκης. Μια δομή που έχει αγκαλιάσει και στηρίζει η χανιώτικη κοινωνία, αφού μόνο το 2020 χορηγήθηκαν στη δομή υλικά αγαθά αξίας 90.000 ευρώ. Είναι δυνατόν η Μονή σε μια τόσο χρήσιμη κοινωνικά δομή, να προκρίνει στάση στυγνού επιχειρηματία που προφανώς είναι εντελώς ξένη με κάθε έννοια ανθρωπιάς και αλληλεγγύης στον συνάνθρωπο που υποφέρει;

Αυτή η έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας συνδέεται και με την πρόσφατη ακραία απόφαση της Μονής, παράνομα και αυθαίρετα να αποκλείσει με φράκτες και πόρτες, την ελεύθερη πρόσβαση και κυκλοφορία των πολιτών και μάλιστα σε δημόσιο δρόμο. Αλήθεια ποιος θα τολμούσε χωρίς άνωθεν προστασία να προχωρήσει σε τόσο προκλητικές πρακτικές; Έχουμε την αίσθηση πως εκεί στη Μονή αναζητώντας τον Θεό ή το χρήμα, έχουν χάσει την επαφή με τον άνθρωπο.

Ο Δήμος Χανίων μας χρειάζεται όλους στις δομές στήριξης των συμπολιτών μας, αλλά επίσης χρειάζεται να θέσει σε προτεραιότητα τη δημιουργία μιας δομής φιλοξενίας των αστέγων που να είναι επαρκής και να αναδίδει μια αίσθηση αξιοπρέπειας για τους ωφελούμενους, όπως έπραξε και με το Κοινωνικό Πλυντήριο.

Καθώς πλησιάζει το Πάσχα, είναι καιρός οι υπεύθυνοι της Μονής να κατανοήσουν ότι με τις αποφάσεις που πήραν για το Κοινωνικό Παντοπωλείο, αλλά και τον αυθαίρετο αποκλεισμό δημόσιων δρόμων, που περιορίζει την εδώ και πάνω από αιώνα ελεύθερη πρόσβαση και κυκλοφορία των πολιτών στην ευρύτερη περιοχή του Γουβερνέτου, άνοιξαν δύο ζητήματα που στα μάτια της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινωνίας σηματοδοτούν πως ο Χριστός ξανασταυρώνεται. Καιρός να τον αναστήσουν!

15.2.2021

Aπαιτούμε τη συνεπή και ειλικρινή μεταχείριση που αξίζουμε

Στις 9 το βράδυ της Κυριακής ανακοινώθηκε στα ΜΜΕ από την Αντιπεριφέρεια και τον Δήμο Χανίων ότι τα σχολεία όλων των βαθμίδων θα παραμείνουν κλειστά από το επόμενο πρωί, της Δευτέρας και για τρεις ημέρες. Ως λόγος ανακοινώθηκε η επερχόμενη κακοκαιρία. Η κακοκαιρία, όμως, είχε ανακοινωθεί μέρες πριν, το ίδιο και οι οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας, γιατί λοιπόν για ένα προβλεπόμενο φαινόμενο, μάλιστα εντός των πλαισίων χειμωνιάτικου σκηνικού, η Αντιπεριφέρεια αποφάσισε αφενός να κλείσει τα σχολεία όλων των βαθμίδων, αφετέρου να τα κλείσει με επικίνδυνη καθυστέρηση; Επικίνδυνη διότι οι γονείς που δεν θα είχαν προλάβει, όπως είναι αναμενόμενο εξαιτίας της καθυστερημένης θεσμικής ενημέρωσης των πολιτών, να πληροφορηθούν την απόφαση, θα συνωστίζονταν στα σχολεία με κάθε ηλικίας παιδιά για να μάθουν την ύστατη ώρα ότι θα έπρεπε να βρουν κάπως να απασχολήσουν τα παιδιά τους ή να εξασφαλίσουν πρόσβαση στην τηλεκπαίδευση. Επικίνδυνη επίσης για τα παιδιά που κοιμήθηκαν ξέροντας ότι θα πάνε σχολείο και ξύπνησαν για να μάθουν ότι το σχολείο διακόπηκε και πάλι. Ή μήπως υπάρχουν κάποιοι εκεί στην τοπική αυτοδιοίκηση που σκέφτονται ότι αυτά είναι απλά πράγματα; 

Δευτέρα πρωί λοιπόν μάθαμε και κάτι ακόμα που δεν εδέησαν να μας πουν αποβραδίς. Όπως «αποκάλυψε» ο αντιπεριφερειάρχης κ. Καλογερής, επιπλέον αιτία για το κλείσιμο των σχολείων αποτέλεσε και η αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού που διαπιστώθηκε στο νομό. Ποια σοβαρότητα διακρίνει και ποια εμπιστοσύνη να εμπνεύσει η διαχείριση αυτής της πληροφορίας με άμεσο κλείσιμο σχολείων, χωρίς χρόνο για διαβούλευση και ενημέρωση των πολιτών; Αυτό σημαίνει δηλαδή ότι ο κίνδυνος θα έχει περάσει την Πέμπτη το πρωί ή μας επιφυλάσσεται επιπλέον κλείσιμο σχολείων στα μουλωχτά; Υπήρξε κάποια γνωμοδότηση κάποιας επιστημονικής επιτροπής και γιατί αυτή δεν ανακοινώθηκε μαζί με τη δικαιολογία της κακοκαιρίας; Η Αντιπεριφέρεια με τους χειρισμούς της κατάφερε να ξεχειλώσει και το ξεκούρδιστο ακορντεόν της κυβέρνησης στη λήψη μέτρων!

Σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης που έκλεισαν απρόσμενα συμπεριλαμβάνονται και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί που υπάγονται στην αρμοδιότητα του ΔΟΚΟΙΠΠ του Δήμου Χανίων. Να υποθέσουμε ότι η δημοτική αρχή συναινεί σε αυτόν τον χειρισμό της Αντιπεριφέρειας; Εάν όχι, την καλούμε να πάρει θέση και είτε να κάνει αυτοκριτική είτε να αποδεχτεί ότι αιφνιδιάστηκε και διαφωνεί με το χειρισμό.

Επιτέλους, σε αυτούς τους πολύ δύσκολους καιρούς που ζούμε έχουμε έναν ακόμα λόγο να απαιτούμε τη συνεπή και ειλικρινή μεταχείριση που αξίζουμε. 

8.1.2021

Δημοτικό Γηροκομείο:
Zητείται λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα

Τα τελευταία δυσάρεστα γεγονότα στο δημοτικό Γηροκομείο γεννούν πολλά νέα ερωτήματα για τους κινδύνους της υγείας και της ζωής των ευπαθών φιλοξενούμενων, αλλά και των εργαζόμενων, από τη διασπορά του κορονοϊού.

Το πρώτο ζήτημα αφορά στην εφαρμογή από τη διοίκηση του ιδρύματος των υγειονομικών πρωτοκόλλων που προβλέπονται από τον ΕΟΔΥ. Ενώ φαίνεται ότι αυτά εφαρμόστηκαν σε γενικές γραμμές, εν τούτοις δεν απέτρεψαν την εμφάνιση κρουσμάτων αρχικά σε εργαζόμενους και στη συνέχεια σε φιλοξενούμενους που ανήκουν στην ευπαθή ομάδα των ηλικιωμένων. Η εφαρμογή των μέτρων προστασίας μπορεί να περιορίζει την πιθανότητα μετάδοσης του ιού στο ίδρυμα αλλά σίγουρα δεν την αποκλείει. Συγκεκριμένα τον Ιούνη δόθηκε εντολή από τον ΕΟΔΥ να γίνονται τεστ σε ωφελούμενους και εργαζόμενους κάθε 14 ημέρες. Η ανεπάρκεια του μέτρου, με κυβερνητική ευθύνη, είναι προφανής, αφού το μεσοδιάστημα των 14 ημερών είναι μεγάλο, και κάθε εργαζόμενος μπορούσε να κολλήσει τον ιό μετά τη δουλειά και να τον μεταφέρει στο Γηροκομείο. Σήμερα μετά και τα νέα 5 κρούσματα θεωρούμε ζήτημα ζωής να γίνονται καθημερινά τεστ, να τηρούνται αυστηρά τα μέτρα προφύλαξης και να σιτίζονται οι γέροντες και οι γερόντισσες στα δωμάτια τους.

Με απόλυτο σεβασμό στην αγωνία των φιλοξενούμενων και των οικείων τους για τις δύσκολες καταστάσεις που βιώνουν, θεωρούμε ότι μετά την εφιαλτική περιπέτεια, το βασικό ερώτημα που πρέπει να απασχολήσει την κοινωνία των Χανίων είναι αν η γενικότερη κατάσταση που υπάρχει εδώ και χρόνια στο Γηροκομείο, οι συνθήκες λειτουργίας του και ο χαρακτήρας που έχει αποκτήσει, συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των κρίσιμων προβλημάτων που δημιουργεί η πανδημία. Θεωρούμε πως είναι αποπροσανατολιστικό να περιορίζουμε τη κριτική μας μόνο στις επιλογές διαχείρισης της πανδημίας. Πώς μπορεί να λειτουργήσει επαρκώς και υπεύθυνα το Γηροκομείο με τόσο μεγάλη και διαρκή έλλειψη μόνιμου και εκπαιδευμένου προσωπικού; Με δεδομένο ότι 16 μόνιμοι υπάλληλοι από τους 37 έκαναν -ως είχαν δικαίωμα- χρήση της άδειας ειδικού σκοπού, την επιβεβλημένη 14ήμερη καραντίνα 13 νοσηλευτριών και την απαραίτητη εκ περιτροπής ανά εβδομάδα προσέλευση των εργαζόμενων στη δουλειά τους, το Γηροκομείο προχώρησε στην έκτακτη πρόσληψη συμβασιούχων, σε μεταφορά προσωπικού από άλλες δομές, μέτρα απαραίτητα για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών της κρίσιμης συγκυρίας, που όμως προφανώς δεν λύνουν το πρόβλημα της υποστελέχωσης του ιδρύματος σε μόνιμη βάση. Μόνο η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με κατάλληλη εκπαίδευση και ειδικότητες, θα επιτρέψει τη σωστή λειτουργία του Ιδρύματος.

Το δεύτερο ζήτημα, που συνδέεται άμεσα με το προηγούμενο, είναι πως το Γηροκομείο εδώ και αρκετά χρόνια έχει μετατραπεί σε μονάδα χρόνιων παθήσεων, αφού ακόμα και σήμερα το 50% των ωφελούμενων είναι κατάκοιτοι, μη αυτοεξυπηρετούμενοι. Ποια υγειονομικά πρωτόκολλα ισχύουν σε αυτή την περίπτωση; Πώς είναι δυνατόν να τηρούνται οι υγειονομικές συνθήκες όταν υπάρχουν δωμάτια του κτιρίου που δεν διαθέτουν τουαλέτα; Πώς επιτρέπεται ο συνωστισμός σε ένα απαρχαιωμένο κτίριο που μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 75 άτομα, αλλά επί χρόνια στοιβάζονταν πάνω από 100, ενώ προσωρινά σήμερα, σε συνθήκες υγειονομικής κρίσης, φιλοξενούνται 83; Πώς είναι δυνατόν το μειωμένο προσωπικό για γηροκομείο και όχι για χρόνιων παθήσεων που απαιτεί άλλη σύνθεση (γιατρούς, νοσηλευτές, φυσικοθεραπευτές, ψυχολόγους κ.λπ.), να ανταποκριθεί σε τόσο αυξημένα νοσηλευτικά καθήκοντα;

Στα παραπάνω πρέπει να προσθέσουμε και τα προβλήματα διαχείρισης που κατά καιρούς έχουμε αναδείξει. Ενδεικτικά αναφέρουμε την πρόσφατη έκθεση του ορκωτού λογιστή που αφορά τη χρήση του έτους 2017 στην οποία αναφέρει μεταξύ άλλων ότι στο ΔΣ του Γηροκομείου, που έγινε στις 24 -01-2017, αποφασίστηκε (πλειοψηφικά) ότι μπορούν να γίνονται δεκτές εισφορές προφανώς από τη σύνταξη των ηλικιωμένων που θεωρούνται «δωρεές», εξέδιδαν τα αντίστοιχα βεβαιωτικά είσπραξης, αλλά για τα έσοδα αυτά δεν υπήρχε απόφαση του ΔΣ που να ορίζει το ποσό και τον τρόπο είσπραξης κατά περίπτωση, ενώ δεν υπήρχε μητρώο των φιλοξενουμένων στο οποίο να καταγράφεται η δέσμευση των δωρεών προς το Γηροκομείο. Αναμένουμε τις αντίστοιχες εκθέσεις των ετών 2018 και 2019…

Με βάση τα παραπάνω θεωρούμε απαραίτητη την προκήρυξη ειδικής συζήτησης του Δημοτικού Συμβουλίου, με μοναδικό θέμα την κατάσταση στο Γηροκομείο συνολικά, ώστε να δρομολογηθούν όλα τα αναγκαία βήματα και οι απαραίτητες αλλαγές στη πολιτική που ακολουθούμε, με στόχο να αποκτήσουμε ένα Γηροκομείο που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των φιλοξενούμενων και να υπηρετεί επάξια την αποστολή του.

20.11.2020

Ούτε γάτα ούτε ζημιά λοιπόν;

 

Μετά την ερώτηση της Πρωτοβουλίας Πολιτών (βλέπε λίγο παρακάτω) για την υδροδότηση του Χωρδακιού, η ΔΕΥΑΧ απάντησε με ένα κείμενο, ας το πούμε ηπίως, προβληματικό.

Προκύπτει εκ του κειμένου ότι ως τώρα η ΔΕΥΑΧ δεν μετρούσε τίποτα. Σημειώνουμε πάντως ότι μετά την ερώτηση, μετρητής τοποθετήθηκε αμέσως. Μέχρι τότε δεν μετρούσε ούτε τις ποσότητες νερού που οδηγούνταν στο Μουζουρά, ούτε καν τι ρεύμα πλήρωνε. Αναφέρουμε το τελευταίο καθώς ακόμη και χωρίς μετρητές νερού, από τον αριθμό των κιλοβατωρών που γράφει ο λογαριασμός της ΔΕΗ και το δυναμικό των αντλιών, θα μπορούσαν να εκτιμήσουν τις ποσότητες του νερού. Αν έχουν κρατήσει τους λογαριασμούς, ακόμη και σήμερα μπορεί να γίνει η εκτίμηση για το πόσο νερό όδευε προς το Χωρδάκι. Αφού έχουν το τιμολογημένο, μια απλή αφαίρεση αρκούσε να διαψεύσει την Πρωτοβουλία Πολιτών.

Φυσικά τα ολιγοήμερα στατιστικά που παρουσιάστηκαν (όπως καθένας και η ίδια η ΔΕΥΑΧ γνωρίζει) καμία αξία δεν έχουν. Στεκόμαστε όμως σε δύο σημεία της απάντησης που θεωρούμε πολύ σοβαρά:

1. Κανείς δεν έχει ευθύνη για τα περίπου 70.000 κυβικά τα οποία εκτιμάμε ότι χάνονται κάθε χρόνο.

2. Υπάρχει μια πολύ προβληματική έκφραση στην απάντηση της ΔΕΥΑΧ: «...έχουν διασυνδεθεί τα δίκτυα ύδρευσης με αυτά της άρδευσης…». Πώς άραγε διασυνδέθηκαν; Μόνα τους; Και ας πούμε ότι διασυνδέθηκαν μόνα τους, την τρύπα από όπου έφυγε η διασύνδεση από τη ΔΕΥΑΧ και την τρύπα από την οποία εισέρεε στον ΟΑΚ δεν την αντιλήφθηκε κανείς;

Κλείνοντας, θεωρούμε ότι 70.000 κυβικά το χρόνο (για πόσα χρόνια άραγε;) είναι πολλά. Είτε χάνονταν, είτε κάποιος ή κάποιοι τα έκλεβαν. Το να ζητηθεί έστω μια συγγνώμη, είναι προτιμότερο από την αναζήτηση δικαιολογιών ή απαντήσεων τύπου «ούτε γάτα ούτε ζημιά». Ακόμη προτιμότερο, έστω και τώρα, η αποκατάσταση του προβλήματος – να σταματήσει να χάνεται το νερό. Η πλήρης όμως αποκατάσταση του δικαίου θα ήταν να βρεθούν οι υπεύθυνοι, είτε εντός ΔΕΥΑΧ εφόσον υπάρχουν, είτε εκτός και να δώσουν λόγο.

16.11.2020

H εξέγερση του Πολυτεχνείου είναι βαθιά ριζωμένη στο μυαλό και την ψυχή μας

Η απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύσει τις δημόσιες συναθροίσεις άνω των τριών ατόμων σε όλη τη χώρα και για τέσσερις ημέρες, δηλαδή να απαγορεύσει κάθε απόδοση τιμής στην επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, αποτελεί βαθιά αντιδημοκρατική αλλά και αντισυνταγματική επιλογή που θυμίζει αποφάσεις της περιόδου της χούντας των συνταγματαρχών. Δεν είναι μόνο απαράδεκτη και επικίνδυνη η επιλογή της κυβέρνησης, αλλά και προσχηματική, αφού χρησιμοποιεί την υγειονομική κρίση για να αποπροσανατολίσει τους πολίτες και να μεταφέρει στις πλάτες άλλων και ιδιαίτερα στη νεολαία, την ευθύνη της για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης. Εφαρμόζει την πολιτική της καταστολής αφού διαπιστώνει πως καταρρέει η συναίνεση του πληθυσμού στις πολιτικές της, για να την αξιοποιήσει στη συνέχεια επικοινωνιακά. Η ευθύνη όμως την βαραίνει ακέραια για όλα όσα οι ιδεοληψίες της δεν της επέτρεψαν να κάνει τους μήνες μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου κύματος έξαρσης του κορονοϊού, για την εγκατάλειψη του ΕΣΥ, για το συνωστισμό στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, για την αποτυχημένη τηλεκπαίδευση, για την αναιμική στήριξη της εργασίας και των μικρών επιχειρήσεων.

Η Πρωτοβουλία Πολιτών - Πρώτα ο Άνθρωπος αντιπροσωπευόμενη από τους εκλεγμένους συμβούλους της θα αποδώσει την οφειλόμενη τιμή τηρώντας όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα, που προτείνονται από τους γιατρούς που δίνουν τη μάχη της ζωής στα  δημόσια νοσοκομεία, και θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο Πεσόντων Ηρώων ανήμερα της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Τα μηνύματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου είναι βαθιά ριζωμένα στο μυαλό και την ψυχή μας και δεν έχουν ημερομηνία λήξης. Ο αγώνας συνεχίζεται.

03.11.2020

Αναπάντητα ερωτήματα για το νερό στο Χωρδάκι

Στο Χωρδάκι της δημοτικής περιφέρειας Ακρωτηρίου το νερό για τα σπίτια φτάνει από μακριά. Χρησιμοποιούνται τουλάχιστον τρία αντλιοστάσια με τελευταίο αυτό στο Μουζουρά, που σημαίνει ότι το νερό για να φτάσει εκεί κοστίζει ακριβά στη ΔΕΥΑΧ, δηλαδή σε όλους μας.

Υπάρχουν εκτιμήσεις που λένε ότι από τα περίπου 120.000 κυβικά νερό που αντλούνται ετησίως, οι κάτοικοι του Χωρδακιού καταναλώνουν λιγότερα από 50.000. Μένει δηλαδή άγνωστο που πάνε τα περίπου 70.000 κυβικά νερό ανά έτος.

Επειδή οι αριθμοί αυτοί είναι ιλιγγιώδεις για το διψασμένο Ακρωτήρι, η δημοτική μας παράταξη στις 29 -09-2020 κατέθεσε γραπτά σχετική ερώτηση στη ΔΕΥΑΧ:

1. Πόσα κυβικά νερό φεύγουν ετησίως από το αντλιοστάσιο του Μουζουρά προς το Χωρδάκι;

2. Πόσα κυβικά τιμολογούνται ετησίως στο Χωρδάκι;

3. Θέλουμε να πληροφορηθούμε τις ποσότητες αυτές για όσα χρόνια υπάρχουν καταγεγραμμένα στοιχεία.

Απάντηση δεν έχουμε πάρει ακόμα. Συνεπώς συμβαίνουν δύο τινά:

1. Η ΔΕΥΑΧ δεν γνωρίζει να απαντήσει. Δηλαδή δεν κρατά στοιχεία κατανάλωσης σε κάθε αντλιοστάσιο ή δεν κρατά τους λογαριασμούς του ρεύματος ή έχει χάσει αυτά τα στοιχεία (από χαρτιά και υπολογιστές).

2. Η ΔΕΥΑΧ δεν θέλει να απαντήσει. Γνωρίζουν που πάει το χαμένο νερό και δεν το αποκαλύπτουν.

Ωστόσο, και οι δύο αυτές περιπτώσεις είναι διοικητικά, νομικά αλλά και πολιτικά προβληματικές. Ας αναλάβει η Διοίκηση της ΔΕΥΑΧ και κατ’ επέκταση ο Δήμος Χανίων τις ευθύνες του.

28.09.2020 

Ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων

Μετά από πρόταση της Πρωτοβουλίας Πολιτών - Πρώτα ο Άνθρωπος,
το ΔΣ ενέκρινε ομόφωνα το ακόλουθο ψήφισμα:

 

Στις 7 Οκτωβρίου αναμένουμε την ανακοίνωση μιας ιστορικής σημασίας απόφασης, της απόφασης καταδίκης του φασισμού στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων δηλώνει απερίφραστα τη συμπαράστασή του σε όλα τα θύματα της εγκληματικής οργάνωσης και στην οικογένεια του Παύλου Φύσσα. Οι Χανιώτες έχουμε βιώσει τα εγκλήματα του φασισμού και στον τόπο μας και έχουμε πληρώσει βαρύ φόρο αίματος στο ναζισμό και τους οπαδούς του. Ποτέ ξανά. Η καταδίκη της νεοναζιστικής, εγκληματικής οργάνωσης χρειάζεται να είναι απερίφραστη από τη Δικαιοσύνη. Χρειάζεται όμως να είναι αταλάντευτη και στην κοινωνία, με αλληλεγγύη, συλλογικούς αγώνες και πολιτική βούληση απέναντι σε κάθε μορφή φασισμού.

15.09.2020 

Yπόμνημα υπέβαλε ο πρύτανης για αλλαγή των επιτρεπόμενων χρήσεων γης,
προς εξυπηρέτηση της ιδιωτικής εταιρείας

 

Το πάνδημο και ισχυρό αίτημα της κοινωνίας να μη μετατραπούν σε ξενοδοχεία τα ιστορικά κτίρια και το κηρυγμένο μνημείο στο λόφο Καστέλι, καθώς και η διαφύλαξη του δημόσιου χαρακτήρα τους και η εξασφάλιση της ελεύθερης πρόσβασης στην περιοχή, φαίνεται να αγνοείται επίμονα από την πρυτανική αρχή του Πολυτεχνείου Κρήτης, για τους εξής λόγους:

Οι περιορισμένες χρήσεις γενικής κατοικίας στο λόφο Καστέλι, που προτάθηκαν αρχικά το 1977 από τη μη θεσμοθετημένη μελέτη Ρωμανού-Καλλιγά για την προστασία και ανάδειξη της Μεσαιωνικής Πόλης Χανίων, που προβλέπονται στο ισχύον Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) του 1988 (ΦΕΚ 558/Δ/1988),  και περιλαμβάνονται στη με αρ. 566 του 1997 κανονιστική πράξη του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων για τις χρήσεις γης στην Παλιά Πόλη (επικυρώθηκε το 2018), δεν επιτρέπουν τη δημιουργία ξενοδοχείων δυναμικότητας μεγαλύτερης των 50 κλινών.

Ο σχεδιασμός της εταιρείας φάντασμα, με την οποία έχει υπογράψει σύμβαση η διοίκηση του Πολυτεχνείου Κρήτης, προβλέπει ξενοδοχεία πολύ μεγαλύτερης δυναμικότητας και συνεπώς δεν εξυπηρετείται από τους υφιστάμενους περιορισμούς του ΓΠΣ. Έτσι, και ενώ έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση του Β1 σταδίου για την αναθεώρηση και επέκταση του ΓΠΣ του Καλλικρατικού Δήμου Χανίων, το γραφείο του νυν πρύτανη υπέβαλε, με ημερομηνία 12-02-2018 και αριθμό πρωτοκόλλου 3257, υπόμνημα στην υπηρεσία δόμησης του Δήμου Χανίων για αλλαγή των επιτρεπόμενων χρήσεων γης, ώστε να εξυπηρετηθεί ο σχεδιασμός τους. Πολύ δε περισσότερο, η κοινή επιδίωξη πρύτανη-εταιρείας δεν εξυπηρετείται από το πόρισμα της πολυμελούς ομάδας εργασίας, που ασχολήθηκε με τον ανακαθορισμό των χρήσεων γης για την παλιά πόλη των Χανίων, η οποία συστήθηκε από τον Δήμο στις 08-09-2016 και παρέδωσε το πόρισμά της το Δεκέμβριο του 2017, όπου η συγκεκριμένη περιοχή προτείνεται να έχει χρήση αμιγούς κατοικίας, δηλαδή να επιτρέπονται ξενοδοχειακά καταλύματα δυναμικότητας μέχρι 30 κλινών. Είναι πολύ σημαντικό να σημειωθεί, επίσης, ότι στο συνοδευτικό χάρτη της κανονιστικής πράξης του 1997, τα κτίρια της 5ης Μεραρχίας και της παλιάς Πρυτανείας του Πολυτεχνείου χαρακτηρίζονται συγκεκριμένα ως δημόσια εκπαιδευτικά κτίρια, ενώ η επικύρωσή της το 2018 δεν τροποποιεί όσα αναφέρονται παραπάνω. Το αίτημα λοιπόν του πρύτανη είναι στο νέο ΓΠΣ να οριστεί μια περιεκτική κατηγορία χρήσεων επί του ακινήτου, συγκεκριμένα να έχει χρήση πολεοδομικού κέντρου. 

Είναι προφανές πως μια τόσο επιβαρυντική και ξένη προς το χαρακτήρα της περιοχής ξενοδοχειακή μονάδα δεν έχει καμία σχέση με την αποστολή του Πολυτεχνείου και τα συμφέροντα των πολιτών, αλλά προκλητικά εξυπηρετεί το συμφέρον της μισθώτριας εταιρείας, ώστε αντί 30 να μπορεί να χτίσει ξενοδοχεία 300 κλινών, μπαρ, εστιατόρια κλπ. Είναι ανήκουστο και προσβλητικό ένα ανώτατο πνευματικό ίδρυμα να παίζει το ρόλο του λαγού σε μια ιδιωτική εταιρεία.

Δημόσια διατυπώνουμε το ερώτημα: είναι αυτή η κίνηση του πρύτανη απόφαση της πλειοψηφίας της Συγκλήτου; Ή μήπως δεν είχε ενημερωθεί καν η Σύγκλητος; Συμφωνούν με το παραπάνω αίτημα οι επιστήμονες που διδάσκουν στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Πολυτεχνείου Κρήτης; Είναι καιρός ο πρύτανης και η εταιρεία  φάντασμα να συνειδητοποιήσουν πως ο χανιώτικος λαός είναι αποφασισμένος να μην επιτρέψει να στηθεί ούτε μια ιδιωτική καλύβα με χρήση ξενοδοχείου στο λόφο Καστέλι.

08.09.2020 

Κλίνοντας τη λέξη ελευθερία σε όλες τις πτώσεις

 

«Αξιοποίηση με απόλυτο σεβασμό στην ιστορικότητα των κτιρίων και με ελεύθερη πρόσβαση όλων ανεξαιρέτως των επισκεπτών» δήλωσε σήμερα ο υφυπουργός κ. Διγαλάκης ότι επιφυλάσσει για τα ιστορικά κτίρια στο λόφο Καστέλι. Ταυτόχρονα, η βουλευτής Χανίων Ντόρα Μπακογιάνη, στο ίδιο πνεύμα, δηλώνει ότι «η πρόσβαση των Χανιωτών στην περιοχή, μια πρόσβαση η οποία είναι απαραίτητη γιατί είναι η ωραιότερη θέα των Χανίων, θα είναι ελεύθερη. θα υπάρχει απολύτως ο σεβασμός στην ιστορία του κτιρίου και στην αξία του».

Για του λόγου το αληθές, από προχθές ήδη, κάμερες τοποθετήθηκαν σε δύο δρόμους της παλιάς πόλης των Χανίων που οδηγούν στα ιστορικά κτίρια, προφανώς για να ελέγχουν την… ελευθερία της πρόσβασης. Η μία καταγράφει ποιος βαδίζει στην οδό Αγίου Μάρκου και η άλλη ποιος ανεβοκατεβαίνει την πέτρινη σκάλα που συνδέει το μνημείο με την οδό Αφεντούλιεφ. Ακλόνητα στοιχεία που αποδεικνύουν στην πράξη τι εννοούν όταν λένε ελευθερία οι δύο τοπικοί βουλευτές. Αλλά και με ποιο τρόπο σκοπεύουν να βαδίσουν στο μέλλον που επιφυλάσσουν για τον τόπο μας οι θιασώτες του δόγματος όλα πουλιούνται και όλα αγοράζονται και της μεταπρατικής τουριστικής μονοκαλλιέργειας.

06.09.2020 

Και τώρα ένα σύνθημα που όλους μας ενώνει:

Ξενοδοχείο δε χωρεί στο Χανιών το μπαλκόνι!

 

Άλλο ένα τελεσίγραφο εξέπνευσε νύχτα… Ξημερώματα Σαββάτου 5-9-2020, με πανελλαδική (!) κινητοποίηση αστυνομικής δύναμης, το επιτελικό κράτος της Δεξιάς επέβαλε το νόμο και την τάξη στο κτίριο του Πολυτεχνείου Κρήτης (πρώην 5η Μεραρχία) στο λόφο Καστέλι, όπου βρίσκονταν 16 άτομα, άστεγοι και μετανάστες οι περισσότεροι, σε συνθήκες αυξημένων περιοριστικών μέτρων λόγω πανδημίας στα Χανιά!

Με αυτό τον τρόπο και σε αυτή τη συγκυρία κρίθηκε κατάλληλο να δοθεί ένα τέλος στη 16ετή κατάληψη Rosa Nera, με ιδιαίτερα θετική προσφορά στην τοπική κοινωνία. Μόλις λίγες εβδομάδες μετά την έγκριση της διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης να παραταθεί η σύμβαση με την Belvedere για τρία εξάμηνα, με εντελώς προσχηματική αιτιολόγηση, ώστε να πραγματοποιηθεί το όραμα του προηγούμενου πρύτανη και νυν υφυπουργού Παιδείας κ. Διγαλάκη, να μετατρέψει σε ξενοδοχείο το κηρυγμένο ιστορικό κτίριο, που δεσπόζει στο διαχρονικό πυρήνα της παλιάς πόλης, το «μπαλκόνι» της!

Το ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα που εδρεύει στην πόλη μας, επιμένει στην αποδεδειγμένα ανερμάτιστη, εν μέσω πανδημίας, «μονοκαλλιέργεια» της τουριστικοποίησης, απαξιώνοντας το ρόλο του και την ιστορία του τόπου, και σε πλήρη αντίθεση με την εκφρασμένη θέληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των δημοτών, σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που απαιτεί να αποκατασταθεί διατηρώντας το δημόσιο χαρακτήρα του και να αποκτήσει χρήση συμβατή με το πνεύμα της κήρυξής του ως μνημείου.

Καλούμε τη δημοτική αρχή και όλο το Δημοτικό Συμβούλιο, όλους τους φορείς και όλους τους δημότες να υπερασπιστούμε ενωμένοι το δημόσιο χαρακτήρα και την ελεύθερη πρόσβαση στη περιοχή, υπερασπίζοντας την ιστορία, τις αξίες και το μέλλον του τόπου μας, απέναντι στη χυδαία εμπορευματοποίηση των κυβερνώντων και τη μεταπρατική λογική της απόφασης της πλειοψηφίας της συγκλήτου… Είναι ώρα για ωραίες πράξεις και αξιοπρέπεια, όχι για μεγάλα λόγια!

04.06.2020 

Άλλο διαφοροποίηση, άλλο διαφορά

 

Αμείλικτα ερωτήματα προκύπτουν

από τους χειρισμούς σχετικά με το οικόπεδο της πρώην ΑΒΕΑ

 

Λίγες ημέρες πριν από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων της 4ης Μαΐου, όλα τα μέλη του ΔΣ λάβαμε επιστολή από την Α.Ε. Κρητικά Ακίνητα της Τράπεζας Χανίων, το περιεχόμενο της οποίας αναφερόταν στο με αριθμό 41 θέμα της ημερήσιας διάταξης, με τίτλο «Απαλλοτρίωση ακινήτου στο ΟΤ 28β του σχεδίου πόλης Χανίων», αφορούσε δηλαδή το οικόπεδο στην περιοχή της πρώην ΑΒΕΑ. Η επιστολή κατέληγε καταδεικνύοντας ως σκοπό της Τράπεζας Χανίων να αποτρέψει τα εκλεγμένα μέλη του σώματος από το να λάβουν μια μη νόμιμη απόφαση, υποδεικνύοντάς μας να απέχουμε από κάθε διαδικασία που αφορά τη ρυμοτομική απαλλοτρίωση του οικοπέδου. Δηλαδή σκοπός ήταν να απειλήσει και να εκφοβίσει τα μέλη του ΔΣ ότι τυχόν θετική ψήφος στην κατεύθυνση της υλοποίησης της 479/24-09-2019 απόφασης του ΔΣ είναι παράνομη. Ωμή παρέμβαση ουσιαστικά στην κρίση των δημοτικών συμβούλων.

Πέρα από το απαράδεκτο του ύφους της επιστολής, η Τράπεζα προεξοφλεί πως ο Δήμος Χανίων δεν έχει το νόμιμο δικαίωμα να αποφασίσει να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να ανατρέψει την απόφαση της επιτροπής του άρθρου 152. Αποτρέπει το ΔΣ, ως εκλεγμένο πολιτικό όργανο του Δήμου, να προασπίζει τα συμφέροντα των δημοτών και μάλιστα σε μια περιοχή όπως η Νέα Χώρα, όπου οι ελλείψεις κοινόχρηστων χώρων με το ισχύον Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο ανέρχονται ήδη σε 9 στρέμματα. Προτρέπει το δήμαρχο, αντί να θέτει σε προτεραιότητα τα συμφέροντα των κατοίκων στο παρόν αλλά και στο μέλλον, να αυξήσει την έλλειψη σε κοινόχρηστους χώρους σε 12 στρέμματα, και μάλιστα σε μια πυκνοδομημένη περιοχή που συνδέει τη Νέα Χώρα με την παλιά πόλη, στερώντας από την περιοχή το μοναδικό παράθυρο διεξόδου προς τη θάλασσα.

 

***

 

Ας δούμε σύντομα το ιστορικό:

Το 2004, η Τράπεζα Χανίων, μέσω της εταιρείας Νέα Χώρα Α.Ε., αγόρασε το επίμαχο οικόπεδο, ενώ ήταν ήδη από το 1988 προορισμένο για κοινωφελή χρήση, χρήση που παρέμεινε και μετά τη δημιουργία των παρακείμενων σχολείων με τροποποίηση που έγινε το 1995. Δηλαδή η Τράπεζα επέλεξε να επενδύσει σε ένα οικόπεδο που είχε ρυμοτομικό βάρος και δεν ήταν οικοδομήσιμο. Μελετώντας την προσφυγή της Τράπεζας στην επιτροπή του άρθρου 152 κατά της απόφασης του ΔΣ Χανίων (της 479/24-09-2019 ) και το σκεπτικό της απόφασης της επιτροπής, προκύπτει ότι ήταν καταλυτική η απόλυτη αδράνεια που επέδειξαν όλες οι δημοτικές αρχές από το 1995 ως το 2004 και από το 2004 ως το 2010, οι οποίες ακόμα και σε περιόδους παχιών αγελάδων για τα οικονομικά των Δήμων δεν ενδιαφέρθηκαν για την απαλλοτρίωση του οικοπέδου. Το 2010, η Τράπεζα προσφεύγει στο τριμελές διοικητικό Πρωτοδικείο με στόχο την άρση της απαλλοτρίωσης. Παρά τον κίνδυνο απώλειας του οικοπέδου για το Δήμο, το θέμα δεν ήρθε προς ενημέρωση και συζήτηση σε κανένα ΔΣ από το 2010 ως το 2014!

Έτσι, το 2014, κοινοποιείται στο Δήμο η απόφαση του δικαστηρίου που τον υποχρέωνε να άρει την απαλλοτρίωση του οικοπέδου. Τότε, ο δήμαρχος κ. Βάμβουκας θυμήθηκε να ασχοληθεί με το θέμα και να προχωρήσει σε άσκηση έφεσης κατά της πρωτόδικης απόφασης, η οποία απορρίφθηκε. Στην επιστολή της η Τράπεζα αναφέρει πως στις 5-11-2015 ζήτησε να εφαρμοστεί η απόφαση του δικαστηρίου και ότι, αφού μετά από παρέλευση τριμήνου ο δήμαρχος δεν είχε φέρει το θέμα στο ΔΣ, κρίνει πως ο Δήμος δεν είχε δικαίωμα να επανέλθει σε απόφαση για το ακίνητο. Καμία επιστολή ενημέρωσης δεν έστειλε τότε στα μέλη του ΔΣ η Τράπεζα. Από το 2016 ως το 2019 το θέμα περιοριζόταν σε επίπεδο επιστολών μεταξύ Υπηρεσίας Δόμησης και της Α.Ε. Κρητικά Ακίνητα χωρίς όλα αυτά τα χρόνια ο τότε δήμαρχος και μέλος του ΔΣ της Τράπεζας κ. Βάμβουκας, να έχει ενημερώσει το Δημοτικό Συμβούλιο. Γιατί λοιπόν τότε η Τράπεζα ήταν τόσο ανεκτική;

Το Φεβρουάριο του 2019, που χρονικά συνέπιπτε με την προεκλογική περίοδο, η Τράπεζα υπέβαλε δεύτερη αίτηση για άρση της απαλλοτρίωσης. Γεγονός που αναιρεί το επιχείρημα της Τράπεζας ότι με βάση τη νομοθεσία η ρυμοτομική δέσμευση του οικοπέδου εξέπνευσε στις 5-2-2016. Εν τέλει στις 11-7-2019 καταθέτει ολοκληρωμένο αίτημα και, για πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια, το θέμα έρχεται στο ΔΣ, η συνεδρίαση του οποίου ορίζεται στις 24 -7-2019, μέσα στο κατακαλόκαιρο, 35 ημέρες πριν τη λήξη της θητείας του τότε δημάρχου. Παρότι από το νόμο υπήρχε το περιθώριο να το συζητήσουμε μέχρι και τις 11-10 -2019, οπότε θα είχε αναλάβει η νέα δημοτική αρχή και θα είχαμε χρόνο για πλήρη ενημέρωση, δεν επιλέχθηκε η μεταφορά της συζήτησης σε ευνοϊκότερη ημερομηνία. Μάλιστα, η συζήτηση επισπεύσθηκε χωρίς να περάσει το θέμα από την Δημοτική Κοινότητα Χανίων και την Επιτροπή Πολεοδομικών Θεμάτων, όπως ο νόμος ορίζει. Έτσι το θέμα έρχεται σε ένα ΔΣ με 22 στους 49 δημοτικούς συμβούλους παρόντες, με εντελώς τυχαία απούσα ολόκληρη την παράταξη Παπαδογιάννη και πολλών συμβούλων της πλειοψηφίας και της μείζονος αντιπολίτευσης, και αποφασίζεται με 14 θετικές ψήφους η άρση της απαλλοτρίωσης του οικοπέδου. Απόφαση μνημειώδους ντροπής στα χρονικά του ΔΣ, που έθεσε πάνω από τα συμφέροντα των δημοτών το συμφέρον της Τράπεζας. Μετά τις εκλογές, ο νέος δήμαρχος κ. Σημανδηράκης προχώρησε, ως όφειλε, σε διερεύνηση του θέματος και το θέμα ξαναήρθε στο ΔΣ, στη συνεδρίαση της 25ης-9-2019, οπότε αποφασίστηκε εκ νέου επιβολή του ρυμοτομικού βάρους στο ακίνητο, έγκριση της δέσμευσης 4,5 εκατομμυρίων ευρώ για την αγορά του οικοπέδου και επικύρωση για την άσκηση αγωγής προς διεκδίκηση τμήματος στο βόρειο τμήμα του ακινήτου.

 

***

 

Ανατρέχοντας στο χρονικό και στα επιχειρήματα, όπως παρουσιάζονται και στην απόφαση της επιτροπής του άρθρου 152 αλλά και από την Τράπεζα, διαπιστώνεται ο ρόλος του δούρειου ίππου που έπαιξε η απόφαση του κ. Βάμβουκα, αφού σαφώς επισημαίνεται ότι: αφού υπήρχε η απόφαση του Βάμβουκα δεν έχει νομιμότητα η απόφαση του Σημανδηράκη, διότι στους δύο μήνες που μεσολάβησαν μεταξύ των δύο αποφάσεων, δεν έχουν αλλάξει οι πολεοδομικές συνθήκες, δεν προέκυψαν νέα στοιχεία που να δικαιολογούν νέα απόφαση. Αυτό σημαίνει πως αν δεν μεσολαβούσε η απόφαση Βάμβουκα αλλά μόνο η απόφαση Σημανδηράκη, τα πράγματα θα ήταν πολύ ευνοϊκότερα για το Δήμο από νομικής άποψης. Δηλαδή, με την απόφασή αυτή, αντικειμενικά ο κ. Βάμβουκας πυροβόλησε τα πόδια του Δήμου, αφού εκ των πραγμάτων δυσχέρανε τη θέση του Δήμου και ευνόησε το συμφέρον της Τράπεζας. Την ίδια ευθύνη με τους δημοτικούς συμβούλους που υπερψήφισαν την πρόταση, αποδεχόμενοι τα παραπειστικά επιχειρήματα του τότε δημάρχου για άλλο φθηνότερο οικόπεδο, ακριβές μπασκέτες και ασύμφορη δημιουργία παρκινγκ στο οικόπεδο, έχουν και εκείνοι που συνειδητά απουσίαζαν από τη συνεδρίαση υπηρετώντας πιστά τα κέντρα συμφερόντων που κυριαρχούν στο Δήμο.

Κάπως έτσι φτάσαμε σήμερα, η Τράπεζα να μας προτρέπει με επιστολή της να αγνοήσουμε την ομόφωνη απόφαση του ΔΣ του Σεπτέμβρη διότι πλέον κρίθηκε παράνομη. Λέμε ομόφωνη διότι την ψήφισαν όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι, ακόμα και ο προηγούμενος δήμαρχος που αναίρεσε τον εαυτό του, αφού είχε γίνει η δουλειά και το νερό είχε μπει στο αυλάκι των συμφερόντων της Τράπεζας και πλέον προείχε να φαίνεται ότι ενδιαφέρονται δήθεν για την κοινωφελή χρήση του οικοπέδου. Δεν παρέλειψαν βέβαια να εκφράσουν τις έντονες ανησυχίες τους για το υψηλό τίμημα, τη δυνατότητα επιλογής άλλου φθηνότερου οικοπέδου, την ανάγκη εξωδικαστικού συμβιβασμού με την Τράπεζα, διότι η δέσμευση χρημάτων για την αγορά του οικοπέδου δεν είναι στη σωστή λογική, αφού εγκυμονεί χρονοβόρες δικαστικές διαδικασίες. Στο τελευταίο επεισόδιο αυτού του παράδοξου σίριαλ, τρεις παρατάξεις ζήτησαν αναβολή της συζήτησης του θέματος του οικοπέδου στη συνεδρίαση της 4ης-5-2020, προβάλλοντας το επιχείρημα να μη συζητηθεί το θέμα σε συνεδρίαση που γίνεται με τηλεδιάσκεψη.

Η Πρωτοβουλία Πολιτών - Πρώτα ο Άνθρωπος θεωρεί πως είναι υποχρέωση κάθε δημοτικού συμβούλου να ταυτιστεί ξεκάθαρα με την ανάγκη προάσπισης του δημόσιου χώρου, όπως αυτή εκφράστηκε από τον πρόεδρο του ΤΕΕ τΔΚ που αναφέρει σε επιστολή του: «Πολεοδομικά το προαναφερόμενο ΟΤ πρέπει να παραμείνει ως έχει καθώς βρίσκεται σε συνέχεια της σχολικής χρήσης και παρέχει άνετη πρόσβαση στους κατοίκους προς την παραλία. Η αλλαγή χρήσης σε γενική κατοικία, με τον ισχύοντα στην περιοχή συντελεστή δόμησης 2, θα επιφέρει στο συγκεκριμένο οικόπεδο ένα βάρος 6 - 7 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων από κτίρια, που θα κλείσουν εντελώς τα σχολεία και θα δημιουργήσουν ένα τείχος από ψηλά κτίρια κι αυτό δεν είναι αποδεκτό. Το επιχείρημα "η αποζημίωση είναι πολύ υψηλή, επειδή το οικόπεδο βρίσκεται στην παραλία, και πρέπει ο Δήμος να μην το αποκτήσει αποζημιώνοντας το, αλλά να αγοράσει ένα φτηνότερο οικόπεδο αλλού" δεν θα πρέπει να είναι κυρίαρχο όταν πρόκειται για ποιότητα ζωής των κατοίκων και μάλιστα σε μια περιοχή ιδιαίτερα επιβαρημένη (για τα σχετικά μεγέθη έλλειψης κοινόχρηστων - πρασίνων - κοινωφελών χώρων ανατρέξτε στο υπό εκπόνηση ΓΠΣ Χανίων)».

Η προσπάθεια υλοποίησης της ομόφωνης απόφασης του Σεπτέμβρη του 2019 με όλα τα μέσα που διαθέτει ο Δήμος και με την ενεργή συμπαράσταση και τον αγώνα των δημοτών, είναι ο μοναδικός δρόμος που οφείλουμε να ακολουθήσουμε στο επόμενο ΔΣ. Καιρός να διαφοροποιηθούμε έμπρακτα από εκείνους που εδώ και δεκαετίες ζητούν την ψήφο των πολιτών για κάτι καλύτερο, ενώ στη πράξη περιφέρονται γύρω από τα ίδια κέντρα συμφερόντων που καθορίζουν και διαμορφώνουν την αντιμετώπιση των προβλημάτων προς όφελός τους. Το θέμα του οικοπέδου της ΑΒΕΑ, αλλά και άλλων που δεν είναι της παρούσης, απλά δείχνει πως οι διαφοροποιήσεις δεν προκύπτουν από διαφορές επί της αρχής, αλλά στοχεύουν σε συσκότιση της αλήθειας για ικανοποίηση προσωπικών φιλοδοξιών. Μετά τις πρόσφατες εξελίξεις, θεωρούμε πως η νέα δημοτική αρχή έχει υποχρέωση και καθήκον να επαναφέρει το θέμα προς συζήτηση στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο.

16.04.2020

 

Σχετικά με το ζήτημα της εισήγησης της δημοτικής αρχής για απαλλαγή επιχειρήσεων από δημοτικά τέλη λόγω της πανδημίας, ως Πρωτοβουλία Πολιτών - Πρώτα ο Άνθρωπος βεβαίως την υπερψηφίσαμε καταθέτοντας την προσθήκη ότι θεωρούμε πως είναι ελλιπής και επιλεκτική η λογική της ΠΝΠ της κυβέρνησης και συνεπώς της εισήγησης. Προσθέσαμε ότι είναι απαραίτητο να απαλλαγούν επίσης από αντίστοιχα δημοτικά τέλη όλοι οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους καθώς και όλοι οι καταγεγραμμένοι άνεργοι που υπάρχουν στο Δήμο και οι χιλιάδες άνεργοι που δημιουργήθηκαν από το κλείσιμο των τουριστικών επιχειρήσεων. Αντίστοιχη πρακτική θα πρέπει να υπάρξει και για τους εργαζόμενους στον πρωτογενή τομέα.

Προφανώς τη βασική ευθύνη για την ανεπάρκεια των μέτρων απαλλαγής από τα δημοτικά τέλη, την έχει η κυβέρνηση. Όμως ο Δήμος Χανίων οφείλει να αναδείξει το σημαντικό αυτό πολιτικό ζήτημα και να πιέσει πολιτικά, ώστε να νομοθετηθεί η απαραίτητη δυνατότητα απαλλαγής όλων των ανέργων που δημιούργησε η υγειονομική κρίση. Το γεγονός ότι η εισήγηση της δημοτικής αρχής απλά εφαρμόζει την ΠΝΠ χωρίς να παίρνει σαφή πολιτική θέση για το περιεχόμενό της, είναι μια πρακτική αποδοχής της αδικίας. Άρα πολιτική ευθύνη της δημοτικής αρχής υπάρχει! Πολιτικά εκτεθειμένες όμως είναι και οι δημοτικές παρατάξεις που υποκριτικά κατηγορούν μόνο τη δημοτική αρχή, αποσιωπώντας τις πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης.

02.04.2020

Καθόμαστε σπίτι.

Δεν «καθόμαστε στ’ αυγά μας!

 

Η κρισιμότητα των στιγμών απαιτεί ασφαλώς ψυχραιμία και υπευθυνότητα στο μέγιστο βαθμό. Την ίδια στιγμή, η ζοφερή κατάσταση που ζούμε θέτει νέα δεδομένα και όρια στην πολιτική διαπάλη. Η Πρωτοβουλία Πολιτών - Πρώτα ο Άνθρωπος πιστεύει ότι η κρισιμότητα των στιγμών, όχι μόνο δεν πρέπει να εξαφανίσει την πολιτική λειτουργία και τη δημοκρατία, αλλά χρειάζεται να την βαθύνει. Οι αποφάσεις που παίρνονται αφορούν την ίδια τη ζωή μας επομένως είναι ανήκουστο να μπει η κριτική σε καραντίνα.

Ήδη οι πολιτικές αντιμετώπισης της πανδημίας και των συνεπειών τους στην κοινωνία και την οικονομία γεννούν πολλά ερωτηματικά και εγείρουν καίριες αντιρρήσεις. Σε αυτήν την κατεύθυνση και στο πλαίσιο του Δήμου Χανίων θέλουμε να σημειώσουμε τα εξής:

 

Ζήτημα 1ο, άστεγοι

Ο Δήμος μας μετράει περίπου 100 άστεγους ντόπιους και μετανάστες. Προφανώς το «μένουμε σπίτι» είναι γράμμα κενό γι’ αυτούς, οπότε η πανδημία τους καθιστά τρομερά ευάλωτους αλλά και πιθανούς φορείς μετάδοσης. Η κυβέρνηση με επείγουσα εγκύκλιο αναθέτει στους Δήμους τη λήψη έκτακτων μέτρων για την προστασία αστέγων, όπως ο εφοδιασμός τους με μέσα ατομικής προστασίας (είδη υγιεινής, αντισηπτικά κ.λπ.), η δυνατότητα για απαραίτητες εξετάσεις, η πρόσληψη προσωπικού φύλαξης κ.ά. Κι όλα αυτά αφού ενοικιάσει ξενοδοχεία για τη φιλοξενία τους στην περίοδο της κρίσης.

Όπως συχνότατα γίνεται, η κεντρική διοίκηση μεταθέτει στους Δήμους υποχρεώσεις χωρίς χρηματοδότηση. Αυτό λέγεται και ξεφόρτωμα… Το καταφύγιο αστέγων αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ανεπαρκέστατο να αντιμετωπίσει ένα τόσο σημαντικό ζήτημα της πόλης. Το μέτρο της ημερήσιας λειτουργίας του με την πρόσληψη ενός φύλακα μπορεί να καλύψει τη φύλαξη, αλλά όχι τη φροντίδα των 18 φιλοξενούμενων.

Ο Δήμος μέχρι σήμερα αντιμετωπίζει το θέμα αδιάφορα και διαχειριστικά, αφού δεν έχει προβεί σε δημόσια πρόσκληση ενδιαφέροντος για ενοικίαση ξενοδοχείου με βραχύ χρονικό ορίζοντα. Ειδάλλως, θεωρούμε επιτακτική ανάγκη να απαιτήσει από την κυβέρνηση να προχωρήσει στην επίταξη με αποζημίωση ενός ξενοδοχείου ή στην παραχώρηση ενός κατάλληλου χώρου για την έγκαιρη αντιμετώπιση του ζητήματος.

 

Ζήτημα 2ο, δημόσια υγεία και Νοσοκομείο Χανίων

Την προηγούμενη εβδομάδα έγινε τηλεδιάσκεψη του Δήμου Χανίων με τη διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων, στην οποία συμμετείχαν οι επικεφαλής των παρατάξεων και οι αντιδήμαρχοι. Εμείς ζητήσαμε να συμμετέχουν ο διοικητής αλλά και ο εκπρόσωπος των γιατρών στο ΔΣ του ΓΝΧ, ωστόσο ο δήμαρχος αρνήθηκε. Γιατί άραγε; Οι άνθρωποι «της πρώτης γραμμής», οι πιο άμεσοι και αξιόπιστοι μάρτυρες της κατάστασης είναι καλοί για επικοινωνιακό χειροκρότημα αλλά όχι καλοί να μας μεταφέρουν την πραγματικότητα; Το δημόσιο και το δημοτικό συμφέρον επιβάλλει άραγε να αφήνεται η κρίσιμη όσο ποτέ ενημέρωση στους καναλάρχες και στους κυβερνητικούς κεκράχτες; Υπάρχει κάτι που φοβάται ο Δήμος Χανίων από την αυθεντική ενημέρωση; Τον ενοχλεί κάτι αν αυτή αποκαλύπτει αστοχίες της διοίκησης; Αν π.χ. ακουστούν οι καταγγελίες των υγειονομικών για ελλείψεις σε στοιχειώδη υλικά και προσωπικό (μόνο 4 γιατροί έχουν αναλάβει υπηρεσία από τους 23 που έχουν ζητηθεί) ή για πριμοδότηση των ιδιωτικών δομών υγείας; Η στήριξη και όχι η αποδυνάμωση των δομών της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας συμβάλλει ή όχι στην προστασία της ομαλής λειτουργίας του ΓΝΧ; Πιστεύει ότι τα λιβανίσματα και η συσκότιση είναι φάρμακα κατά της πανδημίας; Όταν χθες, Τετάρτη, η ομοσπονδία εργαζόμενων στα δημόσια νοσοκομεία ανακοίνωσε ότι 92 γιατροί έχουν μολυνθεί και 450 περίπου είναι σε καραντίνα,  καταγγέλλοντας  ότι είναι ανήθικο να στέλνονται γιατροί να αντιμετωπίσουν περιστατικά χωρίς μέσα προστασίας, δεν λέει την αλήθεια;

Ζήτημα 3ο, δομές πρόνοιας

Στο δημοτικό Γηροκομείο, μεταξύ των θετικών βημάτων που έγιναν πρόσφατα, είναι και η πρόσληψη δέκα νέων εργαζομένων. Το περίεργο της υπόθεσης είναι ότι μέσα στο χαλασμό της πανδημίας και ενώ καλύπτουν ολοφάνερα πάγιες ανάγκες ενός ιδρύματος με τεράστια έλλειψη προσωπικού, προσλήφθηκαν όχι ως μόνιμοι αλλά ως με 4μηνες συμβάσεις! Είναι γνωστή η αλλεργία της κυβέρνησης σε οτιδήποτε δημόσιο, αλλά η πολιτική σιωπή του Δήμου τι ακριβώς δείχνει; Γιατί δεν αντιδρά στην καταδίκη του ιδρύματος σε ισόβια υπολειτουργία;

Σε κρίσιμες δομές πρόνοιας που την αποκλειστική ευθύνη έχει η πολιτεία, όπως το Παράρτημα Προστασίας Νέων και Ανηλίκων έχουν λήξει από το τέλος Φεβρουαρίου οι συμβάσεις δέκα εργαζόμενων κοινωνικών λειτουργών, ψυχολόγων κ.ά. με καίρια συμβολή στη λειτουργία του και δεν έχουν προσληφθεί νέοι, ενώ διακόπηκε και η κρατική επιχορήγηση. Το Παράρτημα ψευτοζεί με τις εισφορές του ΕΟΠΠΥ. Το αποτέλεσμα είναι να αφήνονται ακάλυπτα αυτά τα παιδιά για τα οποία προφανώς οι συνθήκες εγκλεισμού γεννούν πολύ περισσότερες ανάγκες στήριξης. Παρόμοια ασφυξία προκαλεί η υποχρηματοδότηση και μη κάλυψη πέντε κενών θέσεων προσωπικού στο παράρτημα στο Παράρτημα ΆμεΑ (πρώην Χρόνιων Παθήσεων).

 

***

 

Δεν ισχυριζόμαστε ότι όλα αυτά είναι μια εύκολη υπόθεση. Ισχυριζόμαστε όμως ότι όταν άνθρωποι κινδυνεύουν άμεσα, όταν η κοινότητα κινδυνεύει, η αντιμετώπιση απαιτεί πολύ περισσότερη αποφασιστικότητα και μέγιστη πολιτική πίεση προς την κυβέρνηση, κινήσεις που δεν βλέπουμε να υλοποιούνται. Η δημοτική αρχή οφείλει να έχει καθαρή πολιτική θέση για τα θέματα, να διατυπώσει ρητά τις ανάγκες του Δήμου και των δομών Δημόσιας Υγείας και να διεκδικήσει σθεναρά. Το να κινείται στο επίπεδο της επικοινωνιακής διαχείρισης από τη θέση του «καλού παιδιού» έναντι της κεντρικής διοίκησης μπορεί ίσως να ικανοποιεί μικροπαραταξιακές σκοπιμότητες, ωστόσο λύσεις σε κρίσιμα προβλήματα των δημοτών δεν δίνει.

Είναι θετική η δημιουργία δικτύου στήριξης ανήμπορων συνδημοτών όπως και η ενίσχυση των συσσιτίων της Σπλάντζιας και του κοινωνικού παντοπωλείου. Αλλά ο Δήμος Χανίων οφείλει να κάνει το καίριο βήμα και να συνταχθεί με τα πάνδημα θεμελιώδη αιτήματα των πολιτών, της επιστημονικής κοινότητας και των γιατρών: Απαίτηση για γενναία στήριξη με μέσα και μόνιμο προσωπικό των δημόσιων δομών υγείας και πρόνοιας. Έκτακτη οικονομική στήριξη της αυτοδιοίκησης για να μπορέσει να συνεχίσει τις ζωτικές της λειτουργίες (π.χ. καθαριότητα), για να ανακουφίσει από δημοτικά τέλη, οφειλές κ.λπ. και τους άνεργους ή ημιαμοιβόμενους δημότες, να δοθεί δώρο Πάσχα στους εργαζόμενους στην καθαριότητα, στις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου και στους εργαζόμενους για τη Βοήθεια στο σπίτι.

Η σιωπή απέναντι σε αυτά τα αιτήματα δεν είναι ούτε «ουδέτερη» ούτε απολιτική ούτε ίσων αποστάσεων επιλογή. Είναι βαθιά πολιτική και λειτουργεί ως δικαίωση της εγκατάλειψης της δημόσιας υγείας από την κυβέρνηση. Ακόμα χειρότερα λειτουργεί αντικειμενικά ως πλυντήριο απαράδεκτων μεθοδεύσεων όπως τα δώρα σε καναλάρχες, κλινικάρχες, διαφημιστάδες, εργολάβους διοδίων και άλλων απίθανων ημέτερων, που μέσα στο ζόφο εισέπραξαν εκατομμύρια από μια οικονομία που παραπαίει.

Σε ό,τι μας αφορά, η Πρωτοβουλία Πολιτών - Πρώτα ο Άνθρωπος θα συνεχίσει να επισημαίνει και να διεκδικεί τα αυτονόητα συμφέροντα του Δήμου και των δημοτών. Καθόμαστε στο σπίτι, αλλά δεν καθόμαστε στ’ αυγά μας…

08.03.2020

Στο λόφο Καστέλι οι μάσκες πέφτουν

Το θέμα της επιχείρησης μετατροπής σε ξενοδοχείο των κτιρίων του Πολυτεχνείου στο λόφο Καστέλι είναι γνωστό. Θα περίμενε κανείς ότι η επονείδιστη απόφαση για εκποίηση του πιο εμβληματικού τοπόσημου της πόλης, θα έβρισκε αντίθετο το σύνολο του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων. Πολύ περισσότερο που το κτίριο έχει επίσημα χαρακτηριστεί ως μνημείο. Όμως στο Δημοτικό Συμβούλιο φαίνεται πως για το θέμα αυτό η ευθύνη και η ευθύτητα δεν περισσεύουν. Ενώ κανείς δεν ομολογεί πως είναι υπέρ της ρευστοποίησης του μνημείου, το σώμα «αδυνατεί» να βγάλει ένα ψήφισμα που να το προστατεύει. Ήξεις αφήξεις, πολιτικαντισμοί, παιχνιδάκια με τις διαδικασίες, λεκτικές ακροβασίες έχουν επιστρατευθεί για να παραδώσουν το κτίριο στις «αγορές» δια της λήθης και της συσκότισης.

Όσον αφορά τις παρατάξεις των Παπαδογιάννη και Αρχοντάκη καμία έκπληξη: Η εκποίηση των πάντων είναι ιδεολογική τους αφετηρία. Eπειδή δεν τολμούν να το πουν ευθέως, είναι λογικό να παίζουν με τις λέξεις, να μη δέχονται συζήτηση ψηφίσματος επειδή «είχε τεθεί και παλιότερα», επειδή «πρέπει να δούμε συνολικότερα το θέμα της παλιά πόλης» κ.λπ. Άλλα λόγια να …κρυβόμαστε δηλαδή. Κι έχουν πράγματι λόγους να κρύβονται διότι, π.χ., δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Αρχοντάκη είναι ο συντάκτης της σύμβασης που υπέγραψε το Πολυτεχνείο για την ξενοδοχοποίηση των μνημείων, ως διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας αξιοποίησης της περιουσίας του…

Πώς εξηγείται όμως η στάση του δήμαρχου που περιέργως πριν τη ψηφοφορία ήταν ο μόνος επικεφαλής παράταξης που δεν τοποθετήθηκε αν θα στηρίξει το ψήφισμα; Ένα ψήφισμα μάλιστα πολύ παρόμοιο με αυτό που ο ίδιος παλαιότερα είχε θέσει σε ψηφοφορία (αν και περιέργως πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία το είχε αποσύρει); Τι μεσολάβησε; Ποια «μαγικά» επιχειρήματα, ποιών αφανών δυνάμεων τον έπεισαν να «πνίξει» ένα μείζον θέμα;

Είναι ευχαριστημένος με την αρνητική ψήφο των δύο αντιδημάρχων του που αξιοποίησαν τη θολή του στάση και έγειραν την πλάστιγγα υπέρ της καταψήφισης;

Για τη θέση των παρατάξεων που ηγούνται οι Βουρλάκης και Ρίζος, να ψηφίσουν παρών, τι να πει κανείς; Επιλέγουν μια στάση που αποδεικνύεται ανώδυνη και βολική για τους υβριστές της ιστορίας και των μνημείων της πόλης και ουσιαστικά διευκολύνουν επιλογές ιδιωτικοποίησης του χώρου.

Σε ό,τι αφορά την Πρωτοβουλία Πολιτών - Πρώτα ο Άνθρωπος επιμένουμε και θα επιμείνουμε: Το μνημείο στο Λόφο Καστέλι να διατηρήσει το δημόσιο χαρακτήρα του. Να χρησιμοποιηθεί για εκπαιδευτικούς ή πολιτιστικούς σκοπούς, όπως προβλέπει η παραχώρηση του στο Πολυτεχνείο και όπως αρμόζει σε ένα κτίριο σύμβολο της ιστορίας και της συνέχειας της πόλης. Το να επικαλείται κανείς το θέμα της κατάληψης ως λόγο αδιαφορίας για το αν θα γίνει ιδιωτικό ξενοδοχείο είναι ή χοντρό λάθος ή πρόσχημα. Σήμερα τίθεται θέμα αν θα σώσουμε ή θα χάσουμε το λόφο Καστέλι και όχι τι γνώμη έχουμε για την κατάληψη. Αν αδιαφορήσουμε σήμερα, που η υλοποίηση της σύμβασης της πρυτανείας με τους ιδιώτες αντικειμενικά έχει προβλήματα, τα οποία απορρέουν από τη κήρυξη του κτιρίου ως μνημείο (ειδικές προμελέτες, καθορισμός χρήσεων κ.λπ.), τότε στρώνουμε το χαλί στην εκποίηση.

Γι’ αυτό θεωρούμε πως είναι πλέον ώριμο ο Δήμος Χανίων, σε συνεργασία με την Πολυτεχνική κοινότητα και τους φορείς της πόλης, να διεκδικήσουμε από την πολιτεία το αυτονόητο: Να παραμείνει ο δημόσιος χαρακτήρας του μνημείου και να αξιοποιηθεί για το σκοπό που παραχωρήθηκε στο πνευματικό ίδρυμα. Μια καλή πρόταση είναι το παλιό αίτημα της χανιώτικης κοινωνίας για ίδρυση και στέγαση Σχολής Καλών Τεχνών. Πρόταση αντάξια του κτιρίου, του Πολυτεχνείου, της πόλης και των Χανιωτών.

29.02.2020

Αντιδημοκρατικές σκοπιμότητες

 

Όλους αυτούς τους μήνες είναι πολλές οι φορές που έχουμε γίνει μάρτυρες δυσλειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, με αποτέλεσμα την αδυναμία διεξαγωγής των συνεδριάσεων με εποικοδομητικό τρόπο και με ορθές διαδικασίες. Χαρακτηριστική τέτοιας δυσλειτουργίας είναι η συνεδρίαση που διεξήχθη της 19/2/2020. Πρώτον, διότι κατέληξε να διεξάγεται όχι απλώς μεταμεσονύχτια αλλά μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Δεύτερον, διότι ο πρόεδρος ανέσυρε αιφνιδιαστικά το 22ο θέμα της ημερήσιας διάταξης, που αφορούσε στην κατασκευή δημοτικού καταφυγίου - κυνοκομείου στο Καμπάνι Ακρωτηρίου –ένα από πολλές απόψεις σημαντικό θέμα–, για να συζητηθεί κατά προτεραιότητα χωρίς να συντρέχει κανείς λόγος επείγοντος, χωρίς να έχει δοθεί στοιχειωδώς ο χρόνος για ενημέρωση στις δημοτικές παρατάξεις και χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος με τους τοπικούς συμβούλους, τους εκπροσώπους των ενδιαφερόμενων κατοίκων Ακρωτηρίου, τους αρμόδιους φορείς και τα σωματεία.

Με αυτή τη τακτική που επέλεξε η δημοτική αρχή και το προεδρείο να ακολουθήσουν, στέρησαν το δικαίωμα λόγου και ψήφου σε όσους δημοτικούς συμβούλους αδυνατούσαν να παραμείνουν έως τις 4.30πμ, όταν τελικά διεξήχθη η ψηφοφορία, ενώ αγνόησαν με αντιδημοκρατικό και αδικαιολόγητο τρόπο τις έντονες διαμαρτυρίες των εκπροσώπων των κατοίκων, που ζητούσαν το θέμα να συζητηθεί κανονικά στη σειρά του και όχι από ένα αποψιλωμένο Δημοτικό Συμβούλιο.

Αποκορύφωμα δε της αντιδημοκρατικής και ανορθόδοξης διαδικασίας είναι το γεγονός ότι, αφού δεν έγινε ονομαστική ψηφοφορία, η ψήφος του δημοτικού συμβούλου της Πρωτοβουλίας Πολιτών Βασίλη Λιβάνιου, που όπως αποτυπώνεται και στο σχετικό βίντεο καταψήφισε την κατασκευή καταφυγίου - κυνοκομείου αδέσποτων στο Καμπάνι Ακρωτηρίου, δεν προσμετρήθηκε στις αρνητικές ψήφους αλλά καταγράφηκε ως απέχων, με αποτέλεσμα να κατασκευαστεί έτσι μια οριακή πλειοψηφία υπερψήφισης της πρότασης της δημοτικής αρχής.

Όλα τα παραπάνω γεγονότα συνιστούν, εκτός από παράδειγμα που αποτυπώνει την αντιδημοκρατική λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου, σαφείς ενδείξεις σκοπιμότητας εκ μέρους της δημοτικής αρχής, ώστε το έλλειμμα ενημέρωσης και διάλογου, η μεταμεσονύκτια συζήτηση και η επακόλουθη αποχώρηση των συμβούλων, που αδυνατούσαν να παραμείνουν στην αίθουσα μέχρι τα ξημερώματα, να επιφέρουν ευκολότερα το επιθυμητό αποτέλεσμα με την πρακτική που παραπέμπει στο δόγμα «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα».

14.02.2020

Υπόθεση Γηροκομείο: Σύμπτωμα μιας ευρύτερης νόσου

 

Ας φέρουμε στο μυαλό μας δύο εικόνες: Εικόνα πρώτη, το Δημοτικό Γηροκομείο Χανίων, ένα ίδρυμα κρίσιμο και χρήσιμο, ωστόσο τελματωμένο μέσα σε οξύτατα προβλήματα υποδομών, έλλειψης προσωπικού, που έχει μετατραπεί σε ίδρυμα χρόνιων παθήσεων –σήμερα τα 78 από τα 104 άτομα που φιλοξενούνται είναι μη αυτοεξυπηρετούμενα. Εικόνα δεύτερη, μια χρονολογική λίστα του ΕΟΠΥΥ με ονόματα ηλικιωμένων άρρωστων που αιτούνται φιλοξενία, συχνά ανήμπορων, με μοναξιά και ανάγκη στήριξης, των οποίων ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει τα νοσήλια (1.073 ευρώ ανά ηλικιωμένο το μήνα) –με την προϋπόθεση να τηρηθεί η σειρά προτεραιότητας στην εισαγωγή τους. Κοινή παράμετρος των εικόνων η διαλυτική επίδραση των μνημονίων στις κοινωνικές δομές και η βίαιη υποβάθμιση της θέσης εργαζομένων, φιλοξενουμένων και παρεχόμενων υπηρεσιών.

Λογικά θα περίμενε κανείς πως σ’ αυτή τη δύσκολη περίοδο, η επιλογή αυτών που θα φιλοξενηθούν στο Γηροκομείο θα γινόταν με σχολαστικό πνεύμα δικαιοσύνης, νομιμότητας και ανθρώπινης αλληλεγγύης. Ε, λοιπόν, κάποιοι στο Δημοτικό Γηροκομείο Χανίων παραβίαζαν τη λίστα αναμονής με αποτέλεσμα και δικαιούμενοι να μη φιλοξενούνται αλλά και το ίδρυμα να χάνει τα νοσήλια τους.

Συγκεκριμένα, μόνο το δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2019 το ίδρυμα εισήγαγε 25 ηλικιωμένους εκτός λίστας. Με έναν απλό υπολογισμό, αυτό από οικονομικής πλευράς είχε ως αποτέλεσμα να έχει χαθεί ένα σημαντικότατο ποσό για το Δημοτικό Γηροκομείο Χανίων, πολλαπλάσιο της ετήσιας επιχορήγησής του από τον Δήμο Χανίων που είναι 50.000 ευρώ. Μήπως και γι’ αυτό υποχρεώνονταν οι ωφελούμενοι να δίνουν στο ίδρυμα το 75% της σύνταξής τους, το οποίο παρουσιαζόταν ως δωρεά; Καταστάσεις απαράδεκτες που ζημιώνουν τους γέροντες και τις γερόντισσες μας, τον Δήμο, το δίκαιο, τους στοιχειώδεις κανόνες ανθρωπιάς και άσκησης πολιτικής.

Ποιος κάνει τις επιλογές των φιλοξενουμένων, ποιος παραβιάζει τις λίστες; Το βέβαιο είναι ότι αρμόδια επιτροπή δεν υπάρχει. Άρα εξ αντικειμένου η ευθύνη βαρύνει στο ακέραιο τη διοίκηση και ειδικά τον πρόεδρο, οι οποίοι οφείλουν εξηγήσεις. Τέτοιο πράγμα δεν ακούσαμε ακόμη. Αντίθετα, ακούσαμε λόγια αυτοδιαφήμισης (!) και απίθανους ισχυρισμούς που περιγράφουν μια απολύτως προσωπική και αδιαφανή μεζούρα «ευαισθησίας» για το ποιος έχει μεγαλύτερη ανάγκη εισαγωγής. Για την ταμπακιέρα των παρατυπιών, της οικονομικής και ανθρωπιστικής ζημιάς ούτε λέξη.

Φαίνεται ότι για την προτεραιότητα αποφασίζει ο φίλος, ο πολιτευτής και γενικά το πολιτικό περιβάλλον που εδώ και χρόνια ορίζει τις τύχες του Δημοτικού Γηροκομείου Χανίων –οι όποιες εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Ο τρόπος αυτός παραπέμπει σε ένα καλοστημένο πελατειακό και ψηφοθηρικό μηχανισμό εξυπηρέτησης ημετέρων σε βάρος άλλων δικαιούχων, σε βάρος του Δήμου, σε βάρος της ανθρωπιάς τελικά.

Στην πράξη εξυπηρετείται μια αποκρουστική πρακτική: Οι πολιτικές, οι ιδέες και οι άνθρωποι που είναι συνυπεύθυνοι για την κοινωνική καταστροφή εμφανίζονται ως σωτήρες που ενδιαφέρονται για τα θύματά τους. Στην πραγματικότητα εκμεταλλεύονται τη δυστυχία, που και αυτοί δημιούργησαν, και ανταμείβονται με ψήφους. Οι μεν θύτες εμφανίζονται ως ευεργέτες των θυμάτων τους, οι δε πρόθυμοι διαμεσολαβητές ανταμείβονται με καρέκλες, με αξιώματα για να διαιωνίζουν την πρακτική.

Κάποιοι χαρακτήρισαν «ύποπτο» το γεγονός ότι αναδεικνύουμε το ζήτημα τώρα. Προφάσεις εν αμαρτίες. Η Πρωτοβουλία Πολιτών - Πρώτα ο Άνθρωπος έχει θέσει με δεκάδες δημόσιες παρεμβάσεις εδώ και χρόνια τα ζητήματα κακοδιοίκησης του Δημοτικού Γηροκομείου και έχει ενοχοποιηθεί γι’ αυτό παρότι τα επίσημα στοιχεία μας δικαίωσαν πανηγυρικά. Το νέο επεισόδιο στο σίριαλ της κακοδιοίκησης και της ρουσφετοκρατίας τώρα απεκαλύφθη και τώρα το θέτουμε.

Αλλά και τώρα, όταν προτάθηκε από το νυν δήμαρχο το αυτονόητο, να γίνει δηλαδή διαχειριστικός έλεγχος στο Γηροκομείο, κάποιοι τρόμαξαν. Καταψήφισαν την πρόταση ζητώντας να γίνει διαχειριστικός έλεγχος σε όλα τα νομικά πρόσωπα του Δήμου. Η μπάλα στην εξέδρα δηλαδή…

Είναι εξαιρετικά θλιβερό το γεγονός ότι σε τέτοιες εξόφθαλμες περιπτώσεις κακοδιοίκησης, που ζημιώνουν τόσο τον Δήμο όσο και απλούς ανθρώπους, παρατάξεις της αντιπολίτευσης παρακάμπτουν τις καταγγελίες και τα βάζουν με τους καταγγέλλοντες. Είτε γιατί αισθάνονται αποκλειστικοί αντιπρόσωποι των λαϊκών συμφερόντων, είτε γιατί είναι αποκλεισμένοι σε ιδεολογικές βεβαιότητες, το αποτέλεσμα παραμένει ότι αρνούνται τα ψυχρά γεγονότα και το δημόσιο συμφέρον. Ας το ξαναδούν.

Αυτές οι πολιτικές πρακτικές και αντιλήψεις ξεπερνούν το Γηροκομείο. Η ίδια λογική της εξυπηρέτησης κολλητών και πολιτικών φίλων που κατατρώει το δημόσιο συμφέρον, τα δίκαια των δημοτών και την πρόοδο του Δήμου μας κανοναρχεί πολλά κρίσιμα θέματα. Κοιτάξτε τις εργολαβίες καθαριότητας, το καθεστώς με τους πλειστηριασμούς των καντινών, πρακτικές της διοίκησης του ΔΗΠΕΘΕΚ παλιότερα, προβληματικές μισθώσεις δημοτικών ακινήτων κ.λπ. Καμία καλή πρόθεση, κανένα φροντισμένο πρόγραμμα δεν μπορεί να περπατήσει όταν ο Δήμος, τα οικονομικά του, το ανθρώπινο δυναμικό του, οι δομές του, είναι δέσμιοι της αισχρής ανταλλαγής «διευκολύνσεων» με ψήφους. Αυτό το απόστημα πρέπει να σπάσει αλλιώς δεν πάμε πουθενά.

23.01.2020

Απολογισμός με δύο αιχμές 
(κείμενο συνοδευτικό της σημερινής συνέντευξης Τύπου)

  

Ο Δήμος Χανίων στο σταυροδρόμι

Η εικόνα, και κυρίως η πραγματική ζωή, της πόλης και των περιαστικών περιοχών της δεν είναι καλή. Προβλήματα που σέρνονται άλυτα ή μισολυμένα επί ολόκληρα χρόνια διαμορφώνουν μια κατάσταση που σε καμιά περίπτωση δεν είναι αντίστοιχη με τις ανάγκες των δημοτών αλλά ούτε με τις δυνατοτήτες του Δήμου.

Από τα προβλήματα στις υποδομές που αιμορραγούν στην πρώτη κακοκαιρία, το κυκλοφοριακό και τα εγκαταλελειμμένα κτίρια, μέχρι τις διαβρώσεις στην παράκτια ζώνη και τη σχολική στέγη, τα προβλήματα σκιαγραφούν μια πραγματικότητα αδιάπτωτης φθοράς και εγκατάλειψης. Αν τα παραπάνω συνδυαστούν με τις πολιτικές υποχρηματοδότησης και την οξύτατη έλλειψη μόνιμου προσωπικού σε κρίσιμες υπηρεσίες του Δήμου η εικόνα γίνεται ζοφερή.

Σε αυτό το φόντο ανέλαβε η νέα δημοτική αρχή η οποία είναι υποχρεωμένη να δράσει γρήγορα και αποφασιστικά, αν θέλει να σταματήσει ή να αντιστρέψει την πορεία φθοράς. Καλείται να θέσει τις δικές της ιεραρχήσεις και προτεραιότητες να διαλέξει δηλαδή κατεύθυνση στο σταυροδρόμι: Με τις πολιτικές, τις ιδέες και τα συμφέροντα που παράγουν και συντηρούν το τέλμα ή με την ξεκάθαρη πρόταξη του δημοτικού συμφέροντος;

Μπορεί η διαχείριση των δημοσίων υποθέσεων να απαιτεί σύνθεση των πολυποίκιλων συμφερόντων της τοπικής κοινωνίας, ωστόσο κάτι τέτοιο οφείλει να γίνεται πάντα κάτω από την ομπρέλα του δημόσιου συμφέροντος. Σε αυτό το σημείο ο Δήμος έχει κάκιστη εμπειρία. Πολιτικές που επεδίωξαν να τα έχουν καλά με όλους μέσω επικοινωνιακών τεχνασμάτων ή μέσω του στρογγυλέματος θέσεων και επιλογών ή μέσω της υπόκλισης στη δύναμη μικρών ομάδων με μεγάλα συμφέροντα, πληρώθηκαν ακριβά. Η ένταση πολλών προβλημάτων οφείλεται εν πολλοίς ακριβώς στο ότι οι δημοτικές αρχές έβαζαν στην άκρη το συμφέρον των δημοτών και του Δήμου. Έτσι, πέρα από το τέλμα στις δημοτικές υποθέσεις, ζήσαμε και φαινόμενα παρακμής όπου στο βωμό της προσωπικής καριέρας θυσιάστηκαν στοιχειώδεις δημοκρατικές αξίες, δεσμεύσεις, προγράμματα και φιλότιμο.

Η νέα δημοτική αρχή χρωστάει στην πόλη και στις ίδιες τις δικές της προγραμματικές διακηρύξεις μια ξεκάθαρη απάρνηση των χρεοκοπημένων πολιτικών και των μεθόδων πολιτικού αμοραλισμού.

 

Τα πρώτα δείγματα γραφής...

Σε μια συνολική θεώρηση των πραγμάτων, τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας δημοτικής αρχής τα κρίνουμε ως θετικά. Εννοούμε τις ενέργειες με τις οποίες υπερασπίστηκε τον κοινόχρηστο χώρο στο πρώην οικόπεδο της ΑΒΕΑ, τη στάθμευση των λεωφορείων στο κέντρο της πόλης, τη χρήση του μνημείου του Γυαλί Τζαμί, το πρόβλημα με τον ΦΠΑ στη ΔΕΔΙΣΑ κ.ά. Περισσότερο θετική κρίνουμε τη διαφαινόμενη διάθεση να συνεργαστεί με τις υπηρεσίες του Δήμου, τους φορείς και τις συλλογικότητες της πόλης. Αυτές οι επιλογές στηρίχθηκαν χωρίς περιστροφές από την Πρωτοβουλία Πολιτών, καθώς κρίναμε πως είναι προς το συμφέρον του Δήμου μας.

 

…και τα πρώτα «δύσκολα»…

Σε τούτο το διάστημα υπάρχουν και δύο κρίσιμα ζητήματα που απαιτούν κατά τη γνώμη μας καθαρή θέση χωρίς υπεκφυγές και «ναι μεν αλλά»… Το πρώτο είναι το μέλλον των κτιρίων του Πολυτεχνείου στο λόφο Καστέλι και το δεύτερο η αδειοδότηση θερμικού εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη θέση Πλατάνι του κόλπου της Σούδας.

1. Για το λόφο Καστέλι θεωρούμε πως είναι επιβεβλημένο ο δήμαρχος να μην οχυρωθεί πίσω από τα τετελεσμένα και το «δικαίωμα του αυτοδιοίκητου» του Πολυτεχνείου. Αυτό το βολικό άλλοθι επέλεξε η προηγούμενη δημοτική αρχή μαζί με τις παρατάξεις της τότε μείζονος αντιπολίτευσης, για να αφήσουν ανοιχτό το δρόμο στην ύβρη της εκποίησης ενός πολιτιστικού κεφαλαίου της πόλης. Όμως ο Δήμος Χανίων άλλαξε σελίδα και αναμένουμε να αλλάξει και πολιτική αντιμετώπισης ενός τόσο κρίσιμου ζητήματος. Μπορεί να είναι δεδομένη η υπογραφή της σύμβασης με την εταιρεία, αλλά δεν είναι δεδομένη και η ολοκλήρωσή της. Αυτό εξαρτάται και από το κατά πόσο ο Δήμος είναι διατεθειμένος να εξαντλήσει τα περιθώρια ενεργειών που έχει και από το αν θα βάλει στην εξίσωση τους δημότες ενημερώνοντας τους για τις συνέπειες μια τέτοιας επιλογής. Πόσοι δημότες ξέρουν ότι τα πρόσφατα αρχαιολογικά ευρήματα στην περιοχή του λόφου πιστοποιούν ότι ήταν το κέντρο ζωής 5.500 χρόνων; Ότι πρόσφατα χαρακτηρίστηκε μνημείο διότι –όπως ακριβώς αναφέρει το σχετικό ΦΕΚ– «αποτελεί τοπόσημο της πόλης των Χανίων και κτίσμα με αξιόλογα αρχιτεκτονικά, τυπολογικά και μορφολογικά χαρακτηριστικά, δείγμα αρχιτεκτονικής της ειδικής αυτής κατηγορίας Δημοσίων Κτηρίων - Διοικητηρίων. Η διατήρηση του συμβάλλει στην τεκμηρίωση της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτισμικής ιστορίας της πόλεως των Χανίων στα τέλη του 19ου αιώνα και κατά συνέπεια εμπλουτίζει το πολιτιστικό απόθεμά της»;

Δεν μπορούμε να φανταστούμε σε ποια άλλη χώρα ένα τέτοιο μνημείο –ιδιοκτησίας μάλιστα εκπαιδευτικού ιδρύματος που προικίστηκε γενναιόδωρα από την τοπική κοινωνία– θα μετατρεπόταν σε ξενοδοχείο με μια εντελώς αγοραία επιχειρηματολογία.

Όπως η διοίκηση Διγαλάκη θεωρούσε αυτονόητο να αποφασίσει για την περιουσία «του» άλλο τόσο αυτονόητο είναι για τον Δήμο Χανίων να αποφασίσει για την ιστορία του, την εικόνα του και το συμφέρον του Δήμου. Εδώ ακριβώς υπάρχουν θέματα στον Δήμο Χανίων… Οι 7 από τις 8 παρατάξεις δηλώνουν ότι διαφωνούν με την ξενοδοχοποίηση, ωστόσο δεν έχουν καταφέρει ακόμα να καταλήξουν σε ένα κοινό ψήφισμα! Προφάσεις εν αμαρτίες; Απουσία στοιχειώδους αποτελεσματικότητας; Κρυφές ατζέντες και συμφέροντα; Θα δείξει. Σε ό,τι μας αφορά έχουμε καταθέσει ψήφισμα που προβλέπει ρητά τη θέληση του Δήμου να αξιοποιηθούν τα κτίρια για δημόσια χρήση και αναμένουμε την επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ, στην οποία θα κριθεί και η δημόσια δηλωμένη πρόθεση του δημάρχου να διοργανώσει, για αυτό το θέμα, υπό την αιγίδα του Δήμου δημόσια ανοιχτή εκδήλωση με τη συμμετοχή των φορέων της πόλης.

2. Θερμική μονάδα ρεύματος στο Πλατάνι. Το ζήτημα της πρόσφατης αδειοδότησης από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της ίδρυσης θερμικού εργοστασίου στη θέση Πλατάνι του κόλπου της Σούδας δεν είναι ένα καθαρά τεχνικό θέμα. Αποτελεί επίσης ένα μείζον πολιτικό ζήτημα δεδομένου ότι επηρεάζει τη ζωή, τη λειτουργία, την ασφάλεια και την ανάπτυξη του Δήμου. Έτσι, λοιπόν, η αντιμετώπιση του δεν μπορεί να περιορίζεται απλά σε μια ενδικοφανή προσφυγή, όπως αυτή που είχε καταθέσει τον Αύγουστο το ΤΕΕ Δυτικής Κρήτης και που (καλώς…) συνυπέγραψαν πρόσφατα ο δήμαρχος και ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων.

Η περιοχή περιέχει κορυφαίους αρχαιολογικούς και ιστορικούς χώρους (Απτέρα, κάστρα κ.λπ.), οικισμούς και διάσπαρτες κατοικίες. Φιλοξενεί οικονομικές και τουριστικές δραστηριότητες, είναι στο δρόμο των κρουαζιερόπλοιων, ενώ επιπλέον είναι φορτωμένη με άλλες δραστηριότητες όπως ο Ναύσταθμος, η Αμερικάνικη Βάση κ.λπ. Όλα αυτά δεν μπορεί να αγνοούνται από το ισοζύγιο κερδών και ζημιών της δημιουργίας του εργοστασίου και μάλιστα με έωλη ή αυθαίρετη αιτιολόγηση.

Όσον αφορά την ενεργειακή πλευρά του θέματος, η σκοπιμότητα και το όφελος ενός τέτοιου έργου έχει σοβαρότατο και τεκμηριωμένο αντίλογο (καλωδιακή σύνδεση Κρήτης με ηπειρωτική Ελλάδα, ώριμες δυνατότητες χρήσης ανανεώσιμων πηγών). Είναι η κατάλληλη ώρα για τη χάραξη μιας στρατηγικής που θα επενδύσει στην ενεργειακή επάρκεια αλλά και αυτάρκεια του νησιού στην κατεύθυνση εκείνων των μορφών ΑΠΕ που θα σέβονται το περιβάλλον και θα συνοδεύονται με πολύπλευρες πολιτικές εξοικονόμησης και ενεργειακής αποκέντρωσης.

Είναι για μας φανερό πως ο Δήμος Χανίων οφείλει να επεκτείνει τη δράση του πολύ πέρα από τη μια «στεγνή» δικαστική προσφυγή. Όπως ομόφωνα συμφωνήθηκε, οφείλει να ορίσει άμεσα ειδική συνεδρίαση του ΔΣ με μοναδικό θέμα την ίδρυση του εργοστασίου. Η συνεδρίαση να αποτελέσει τη βάση μιας δραστικής πολιτικής παρέμβασης με ενημέρωση - κινητοποίηση των δημοτών και διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων. Οι προσφυγές είναι χρήσιμες ως υποστηρικτικά μέσα της πολιτικής διεκδίκησης.

01.12.2019

Το ανάχωμα είναι οι πολίτες 

  

Όταν το δόγμα «νόμος και τάξη» επιβάλλεται με κάθε αφορμή και κάθε μέσο, όταν η ιδιοκτησία ανάγεται σε αυταξία και οι επινοημένοι «εσωτερικοί εχθροί», που δήθεν την απειλούν, απομακρύνονται με «δικαιολογημένη» αστυνομική βία, τότε προβάλλεται ως κανονικότητα και λογικό επακόλουθο η δήλωση του πρώην πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης και νυν υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων πως χρειάζεται να προχωρήσει «η αξιοποίηση του κτιρίου της 5ης Μεραρχίας που δεν μπορούσε να προχωρήσει λόγω της κατάληψης».

Υπενθυμίζουμε στον κ. Διγαλάκη, με την επιλεκτική δημοκρατική ευαισθησία και μνήμη, ότι το ανάχωμα στα επενδυτικά σχέδια, που ο ίδιος με κάθε τρόπο προώθησε ως πρύτανης εις βάρος της προτεραιότητας των εκπαιδευτικών στόχων του ιδρύματος αλλά και της δημόσιας διαβούλευσης, δεν ήταν μια «παράνομη κατάληψη» αλλά οι πολίτες που με δυναμικό τρόπο εξέφρασαν και εκφράζουν την αντίθεσή τους στην τουριστικοποίηση της ιστορίας του τόπου και στην ιδιωτικοποίηση ενός σημαντικού δημόσιου χώρου - μνημείου που ανήκει στη συλλογική κληρονομιά.

Αυτή η μονομέρεια και η τυφλή προσήλωση στο στόχο της επένδυσης ήταν ίσως ο λόγος που δεν δίστασε να κάνει τις δηλώσεις αυτές σχεδόν ταυτόχρονα με τις δημοσιεύσεις «για το αρχαιολογικό εύρημα της ανθρωποθυσίας στην Κυδωνία των μυκηναϊκών χρόνων, που έφερε στο φως η συστηματική ανασκαφή στο λόφο Καστέλλι της Παλιάς Πόλης των Χανίων και έχει προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον διεθνώς». Δημοσιεύσεις που υπογραμμίζουν για ακόμη μια φορά τη σημασία του λόφου Καστέλλι, πάνω στον οποίο βρίσκεται το επίμαχο κτίριο της 5ης Μεραρχίας, «ο οποίος αποτελεί διαχρονικά την καρδιά και τον πυρήνα της ζωής της πόλης, από τον πρώτο οικισμό του τέλους της 4ης χιλιετίας π.Χ. έως σήμερα».

Είναι αυτά τα δεδομένα που επιτάσσουν την προώθηση της αποκατάστασης του κτιρίου της 5ης Μεραρχίας με επανεξέταση της χρήσης του, ώστε να είναι συμβατή με την κήρυξή του και να σέβεται την ιστορικότητα της θέσης του και την ελεύθερη πρόσβαση στον κοινόχρηστο χώρο, χαρακτηριστικά που καθιστούν απαγορευτική την τουριστική εκμετάλλευσή του εξ ορισμού.

Επίσης επιτακτική είναι η ανάγκη άμεσης διαβούλευσης του Πολυτεχνείου, ως ιδιοκτήτη του κτιρίου, και όλων των αρμόδιων φορέων (Δήμος Χανίων, Αρχαιολογική Υπηρεσία, ΤΕΕ - Σύλλογος Αρχιτεκτόνων, εκπρόσωποι κατοίκων) για την επιλογή αποδεκτών και ωφέλιμων για όλους χρήσεων στο κτιριακό σύνολο στο λόφο Καστέλι, και παράλληλα την εξασφάλιση στέγης για όλες τις δομές που δραστηριοποιούνται στο Δήμο. Ανάμεσα σε αυτές ανήκει και η Rosa nera, που έχει κερδίσει το χώρο της στην πόλη, προσθέτοντας πλούτο στον πολιτικό προβληματισμό, υπηρετώντας την κοινωνική αλληλεγγύη και τον πολιτισμό με την ποιότητα των δράσεων που έχει αναπτύξει (εκδηλώσεις, συζητήσεις, προβολές, συναυλίες και θεατρικά), που συντέλεσαν στη μετατροπή ενός άψυχου κτιρίου σε χώρο ζωής με δραστηριότητες δωρεάν και για όλους.

Το ζήτημα της εκποίησης του ιστορικού κτιρίου, που επικαιροποιούν οι δηλώσεις του υφυπουργού Παιδείας, αφορά άμεσα τη δημοτική αρχή αλλά και ολόκληρο το Δημοτικό Συμβούλιο, τους οποίους καλούμε να αφουγκραστούν τους πολίτες και να πρωτοστατήσουν στην υλοποίηση των παραπάνω επιτακτικών κινήσεων.

19.09.2019

Το μέλλον είναι τώρα

 

Με μια εβδομάδα κινητοποιήσεων, από τις 20 έως τις 27 Σεπτέμβρη, εν όψει της Συνδιάσκεψης Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα, στη Νέα Υόρκη, στις 23 Σεπτέμβρη, οι νέοι όλου του κόσμου μας καλούν να στηρίξουμε το δικαίωμά τους να ονειρεύονται το μέλλον τους. Το μαθητικό κίνημα παγκοσμίως, παίρνοντας τη σκυτάλη από την δεκαπεντάχρονη σουηδή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ, ενωμένο επί μήνες τώρα διαδηλώνει με τον ακτιβισμό «Παρασκευές για το Κλίμα» ότι ο πλανήτης δεν έχει άλλο χρόνο. Η επιστημονική κοινότητα, στο πλευρό των νέων, προειδοποιεί εμφατικά εδώ και χρόνια ότι πλέον οι αλλαγές θα πρέπει να περάσουν στο επίπεδο του κατεπείγοντος και όχι σε ευέλικτες φορολογικές κυρώσεις περί εκπομπής ρύπων που -επιχειρούσαμε να- ακολουθούμε μέχρι τώρα παγκοσμίως. Η κλιματική αλλαγή είναι ήδη εδώ. Η αύξηση της συχνότητας και της έντασης των ακραίων καιρικών φαινομένων -που γνωρίσαμε και στην πόλη μας τον περασμένο χειμώνα-, η άνοδος της στάθμης των θαλασσών, η πρόκληση ασθενειών στον άνθρωπο, είναι μερικές από τις επιπτώσεις που είναι ήδη παρούσες και προσδίδουν στο πρόβλημα εξαιρετικά επείγοντα χαρακτήρα.

Την Παρασκευή 20 Σεπτέμβρη, σε μεγάλες πόλεις, οι πολίτες όλου του κόσμου καλούμαστε να παραστούμε σε κινητοποιήσεις για να δηλώσουμε με την παρουσία μας ότι τα βλέμματα όλων είναι πάνω στους ηγέτες των μεγάλων χωρών - ρυπαντών του πλανήτη. Καλούμαστε να σταθούμε για μια στιγμή και να σκεφτούμε πώς ο καθένας μας μπορεί να μειώσει το οικολογικό του αποτύπωμα στον πλανήτη, με ποιες μικρές μεταβολές στην καθημερινότητα, στον τρόπο που καταναλώνουμε, που μετακινούμαστε, μπορούμε να γίνουμε μέρος της αλλαγής.

Οι Δήμοι με τη σειρά τους αποτελούν μια μονάδα ικανή και αναγκαία για την αλλαγή. Η ενεργειακή αυτάρκεια στα δημοτικά κτίρια, η αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού, η επιμονή στην εκπαίδευση για την ανακύκλωση, η προώθηση της διατροφικής αυτάρκειας και της καλλιέργειας τοπικών προϊόντων, η πρόταξη εναλλακτικών στη μονομερή τουριστικοποίηση, είναι μερικές από τις προτεραιότητες που οφείλει να αναλάβει ο Δήμος Χανίων ως χρέος στις μελλοντικές γενιές. Οι επιλογές είναι διαρκώς μπροστά μας να κάνουμε πράξη την ευημερία όλων και τη βιώσιμη πρόοδο με πρωτεύον μέλημα το περιβάλλον.

Η Πρωτοβουλία Πολιτών - Πρώτα ο Άνθρωπος συμμετέχει και στηρίζει τις κινητοποιήσεις των νέων και των πολιτών όλου του πλανήτη. Θα συνεχίσει να είναι παρούσα στην προσπάθεια εντός και εκτός δημοτικού συμβουλίου ώστε η περιβαλλοντική και οικολογική δικαιοσύνη να γίνεται πράξη με κάθε αφορμή, άρρηκτα συνδεδεμένες με την κοινωνική δικαιοσύνη.

07.09.2019

Θέσεις ευθύνης ή στάση ευθύνης;

 

Ως Πρωτοβουλία Πολιτών - Πρώτα ο Άνθρωπος δημιουργηθήκαμε από τα σπλάχνα της χανιώτικης κοινωνίας για να υπηρετήσουμε το κοινό συμφέρον, στόχο που προσπαθήσαμε να υλοποιήσουμε κατά τη διάρκεια της προηγούμενης, πρώτης για εμάς, δημοτικής θητείας. Το πράξαμε με συνέπεια, χωρίς να υπολογίσουμε το πολιτικό κόστος παρά τις επιθέσεις που δεχθήκαμε. Στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές προβάλλαμε την ανάγκη δημοκρατικού διαλόγου με στόχο τη δημιουργία πλαισίου θέσεων που θα προέκυπταν μέσα από συναίνεση, σύνθεση και προσπάθεια σύγκλισης απόψεων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων καθημερινότητας των δημοτών. Οι θέσεις μας έχουν εκφραστεί με δημόσια επιχειρηματολογία, τόσο εντός όσο και εκτός δημοτικού συμβουλίου, για μια σειρά θεμάτων όπως το στρατόπεδο Μαρκοπούλου, το οικόπεδο στην περιοχή της ΑΒΕΑ, τα κτίρια του Πολυτεχνείου στο λόφο Καστέλι, τη διαχείριση της δημοτικής περιουσίας, τα δικαιώματα των εργαζομένων στο Δήμο ή στους εργολάβους, το κυκλοφοριακό, τη χρήση των κοινόχρηστων χώρων, τα ζητήματα στέγης, κοινωνικής πολιτικής και αλληλεγγύης, την αντιμετώπιση του προβλήματος σχολικής στέγης, την καθαριότητα κ.λπ.

Με τη συνεπή, δημιουργική και υπεύθυνη στάση μας στα δημοτικά όργανα που συμμετείχαμε, στηρίξαμε το αναφαίρετο δικαίωμα για όσο το δυνατόν πλατύτερη και πιο αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση των δημοτικών παρατάξεων στις επιτροπές και στα νομικά πρόσωπα του Δήμου. Οι πρόσφατες κυβερνητικές τροπολογίες αποτελούν ωμή αντισυνταγματική αλλοίωση του αποτελέσματος των εκλογών και προληπτική καταστολή της δημοκρατικής λειτουργίας των Δήμων, προφασιζόμενοι την αδυναμία κυβερνησιμότητας, λες και τόσα χρόνια τα τεράστια προβλήματα στους Δήμους δεν ήταν αποτέλεσμα ισχυρά πλειοψηφικών δημοτικών αρχών. Στοχεύουν στη συνέχιση αυτού του πλαισίου που εξυπηρετεί εδώ και χρόνια τις πελατειακές πρακτικές του παραγοντισμού και της ημετεροκρατίας, καθιστώντας τους Δήμους δέσμιους αυτών που αρνούνται πεισματικά να δώσουν απαντήσεις στα μεγάλα και οξυμμένα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών.

Συνεπώς, για όσους αγωνιούν αν συμμετέχουμε σε συμφωνίες κάτω από το τραπέζι, απαντάμε ότι η στήριξη στη νέα δημοτική αρχή θα καθοριστεί με μοναδικό κριτήριο το αν οι προτάσεις της θα δίνουν προοπτική λύσεων στα συσσωρευμένα προβλήματα του τόπου, αφού πρωτοβουλίες δημιουργίας προγράμματος και πλαισίου σύγκλισης και σύνθεσης θέσεων για διαφανή και αποτελεσματική διοίκηση, δυστυχώς δεν υπήρξαν. Πάντως την πρακτική της τυφλής αντιπολίτευσης που βιώσαμε τα πέντε προηγούμενα χρόνια από παρατάξεις και πρόσωπα, με σκοπό απλά να φθείρουν τον δήμαρχο, την θεωρούμε απαράδεκτη, ιδιοτελή και εντελώς ξένη με τις ανάγκες αντιμετώπισης των προβλημάτων. Επομένως, ας μην «ανησυχούν» όσοι, με το δικαίωμα δημόσιου λόγου που τους παρέχουν οι θέσεις τους, παλινωδούν μεταξύ αστήριχτων και υποκριτικών αιτιάσεων εναντίον μας. Ούτε ουρά ή δεκανίκι κανενός υπήρξαμε ή θα υπάρξουμε, ούτε κρυφή ατζέντα διαθέτουμε, ούτε βάζουμε στη ζυγαριά ζητήματα αρχών με θέσεις και οφίτσια. Τέλος, σε όσους προεκλογικά άλλα δήλωναν και μετεκλογικά άλλα έπραξαν (προφανέστατα για το συμφέρον των πολλών βεβαίως - βεβαίως) αφιερώνουμε το αριστούργημα «Παγκόσμια ιστορία της ατιμίας» του σπουδαίου Χόρχε Λουίς Μπόρχες.

18.08.2019

Όταν η εξαπάτηση βαφτίζεται προστασία

 

Μετά την προσπάθεια του Δήμου Ενεργών Πολιτών να αντικρούσει τις καταγγελίες της παράταξής μας για τον κίνδυνο απώλειας του κοινωφελούς χώρου αθλητισμού και σε συνέχεια της ανοιχτής επιστολής του ΤΕΕ/ΤΔΚ προς τον δήμαρχο Χανίων σχετικά με την Τροποποίηση του Σχεδίου Πόλης Χανίων στο χώρο της ΑΒΕΑ, επανερχόμαστε στο θέμα, επειδή καθώς περνούν οι μέρες νέα συμπληρωματικά στοιχεία αναδεικνύουν ένα μεγάλο έλλειμμα ενημέρωσης και εγείρουν το βάσιμο ερώτημα αν το Δημοτικό Συμβούλιο (ΔΣ) και οι δημότες έχουν κυριολεκτικά εξαπατηθεί.

Στην απάντησή του ο απερχόμενος δήμαρχος δεν μας εξήγησε γιατί αδράνησε πλήρως από το 2014, μετά τη δικαστική απόφαση για την άρση της απαλλοτρίωσης του ακινήτου και γιατί δεν έκανε καμία αναφορά στο ζήτημα για περισσότερα από 4 χρόνια. Δεν μας απάντησε, επίσης, γιατί μεσολάβησαν 5 ολόκληροι μήνες από την κατάθεση του αρχικού αιτήματος της Τράπεζας μέχρι να έρθει το θέμα στο ΔΣ. Ούτε αιτιολόγησε τον υποτιθέμενο κίνδυνο προστίμου αν εξαντληθεί το χρονικό όριο που θέτει ο νόμος, αν δηλαδή αποφασίσει το νέο ΔΣ μέχρι τις 10 Οκτώβρη (θυμίζουμε ότι το δεύτερο αίτημα συζητήθηκε 2 μήνες μετά την εκπνοή του τριμήνου από την υποβολή του πρώτου που είχε ελλιπή στοιχεία). Ο απερχόμενος δήμαρχος επικαλείται ακόμα και τηλεφωνική συναίνεση του νέου δημάρχου, που όμως δεν έχει εκφράσει δημόσια τη γνώμη του. Άλλωστε η παράταξη του κ. Σημανδηράκη διαθέτει μόνο 9 συμβούλους στο νέο ΔΣ. Δεν ήταν σκόπιμο να εκφράσουν την άποψή τους και οι υπόλοιποι 40; Όταν προεκλογικά ο απερχόμενος δήμαρχος δήλωνε πως το οικόπεδο προορίζεται για αθλητικές δραστηριότητες με υπόγειο χώρο στάθμευσης, δεν είχε υπόψη του το αίτημα της Τράπεζας; Ούτε είχε υποψιαστεί τότε ότι στη δεύτερη υπόγεια στάθμη θα βρεθεί θαλασσινό νερό; Και ποιό είναι επιτέλους το άλλο φτηνότερο ακίνητο της τελευταίας στιγμής στο οποίο θα μεταφερθεί ο κοινωφελής χώρος;

Ως βασικό επιχείρημα του απερχόμενου δημάρχου όμως αναδεικνύεται η υψηλή αντικειμενική αξία του οικοπέδου, περίπου 4,5 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία δεν πρέπει να σπαταλήσουμε για κοινωφελή χώρο. Τώρα ανακάλυψε το μεγάλο κόστος απαλλοτρίωσης και ποιός θα κρίνει το ύψος της δαπάνης που αξίζει η βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών, η αναβάθμιση μιας πυκνοδομημένης περιοχής και του παραλιακού μετώπου της, καθώς και η προστασία της γειτονικής παλιάς πόλης;

Τελικά θα είναι πράγματι 4,5 εκατομμύρια ευρώ το κόστος αποζημίωσης; Υπάρχει δικαστική απόφαση ή άλλης αρμόδιας επιτροπής του υπουργείου Οικονομικών που να επιβεβαιώνει αυτό το τίμημα; Μήπως ο Δήμος μπορεί να διεκδικήσει αρκετά χαμηλότερη τιμή από την αντικειμενική αξία του ακινήτου, το οποίο από το ΓΠΣ του 1988 εμπίπτει σε αδόμητη περιοχή και έχει πολύ μικρότερη εμπορική αξία επειδή δεν θεωρείται οικοδομήσιμο; Μήπως με βάση την ισχύουσα πολεοδομική νομοθεσία το οικόπεδο πρέπει να παραμείνει υποχρεωτικά αδόμητο; Έχουν εξεταστεί όλα αυτά τα ζητήματα από την απερχόμενη δημοτική αρχή, σε συνεργασία με την υπηρεσία δόμησης;

Είναι φανερό πλέον ότι η μεθοδευμένη βιασύνη του απερχόμενου δημάρχου ανοίγει το δρόμο για τη μετατροπή του κοινωφελούς χώρου σε οικοδομήσιμο οικόπεδο, προς εξυπηρέτηση της εταιρείας «Κρητικά Ακίνητα» (της Τράπεζας Χανίων), η οποία θα αποκτήσει οικόπεδο πολλαπλάσιας αξίας από αυτή που κατέβαλε στην ΑΒΕΑ για το δικαίωμα αποζημίωσης υποχρεωτικά αδόμητου ακινήτου! Με βάση και τα παραπάνω, αμφισβητούμε ευθέως τις δηλώσεις της απερχόμενης δημοτικής αρχής, ότι δήθεν επιχειρεί να προστατεύσει τα συμφέροντα των δημοτών, και επιμένουμε στην ανάκληση της μειοψηφικής απόφασης που εκμαίευσε λίγο πριν το τέλος της θητείας της για ένα τόσο σημαντικό θέμα! Πρόκειται για απαράδεκτη απόφαση μόλις 14 μελών του ΔΣ, τα οποία δεν είχαν πλήρη ενημέρωση και παραπλανήθηκαν από τον απερχόμενο δήμαρχο.

Δηλώνουμε ότι θα διεκδικήσουμε μαζί με τους κατοίκους και τους αρμόδιους φορείς την επανακήρυξη της απαλλοτρίωσης του οικοπέδου ως κοινωφελούς χώρου, απαραίτητου για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής της πυκνοδομημένης Νέας Χώρας, με παράλληλη ανάδειξη και κυκλοφοριακή βελτίωση του παραλιακού μετώπου δυτικά της παλιάς πόλης.

Γενικότερα, μαζί με τους ενεργούς πολίτες και τις συλλογικότητες των Χανίων θα υπερασπιστούμε όλους τους κοινόχρηστους και κοινωφελείς χώρους της πόλης από την αλόγιστη τουριστική εκμετάλλευση ή την οικοπεδοποίηση.

06.08.2019

Κινδυνεύει ο κοινωφελής χώρος της πρώην ΑΒΕΑ

 

Η έκταση 3 στρεμμάτων στη Νέα Χώρα (ΟΤ 28), στη συμβολή των οδών Ακτή Κανάρη και Γερασίμου Παρδάλη (ΒΑ τμήμα πρώην οικοπέδου ΑΒΕΑ), ορίζεται από το σχέδιο πόλης ως χώρος αθλητικών εγκαταστάσεων με κοινωφελή χαρακτήρα. Θεσμοθετήθηκε, μαζί με τον όμορο χώρο Γυμνασίου - Λυκείου, με τροποποίηση του σχεδίου πόλης Χανίων που εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων το 1994 και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 143/Δ/16-3-1995.

Ο Δήμος Χανίων επί 20 χρόνια δεν προχώρησε στην απαλλοτρίωση της έκτασης αυτής, που είναι τόσο σημαντική για τα σχολεία και την ποιότητα ζωής στην περιοχή, αλλά και για τις ανάγκες της παλιάς πόλης, αποτελεί όμως ακριβό ακίνητο της Τράπεζας Χανίων. Κατά συνέπεια η Τράπεζα, με δικαστική απόφαση (με βάση το νόμο 4067/2012), επειδή δεν της καταβλήθηκε η απαιτούμενη αποζημίωση μέσα στο προβλεπόμενο χρονικό διάστημα, πέτυχε πριν από 5 σχεδόν χρόνια, την άρση της απαλλοτρίωσης του ακινήτου.

Δυστυχώς, η διοίκηση του Δήμου δεν προχώρησε άμεσα σε επανακήρυξη της απαλλοτρίωσης, ούτε φρόντισε να επωφεληθεί από τις μικρότερες αντικειμενικές αξίες που ίσχυαν μέχρι τις 31-12-2018. Η παρούσα δημοτική αρχή δεν κινητοποιήθηκε για να αντιμετωπίσει την απώλεια ενός τόσο σημαντικού κοινωφελούς χώρου ούτε πρόσφατα, τον Φεβρουάριο του 2019, όταν η Τράπεζα (με ελλιπή δικαιολογητικά που συμπλήρωσε με νέα αίτηση στις 11-07-2019) ζήτησε από την πολεοδομία του Δήμου να προωθήσει τον αποχαρακτηρισμό του και τη μετατροπή του σε γενική κατοικία!

Αντίθετα, στις 24-07-2019, στην εκπνοή της θητείας του, το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων πήρε μια πρωτοφανή και απαράδεκτη απόφαση: να μη διεκδικήσει τον κοινωφελή χώρο 3 στρεμμάτων (με αποζημίωση που εκτιμάται σε 4,5 εκατομμύρια ευρώ) και να επιτρέψει τη μετατροπή του σε ιδιόκτητο οικόπεδο, με δυνατότητα δόμησης τουλάχιστον 4.000 τ.μ.!

Ο νυν δήμαρχος, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία διαβούλευση και αφού παρέκαμψε την Τοπική Κοινότητα, εκβίασε το σώμα να πάρει άμεσα απόφαση (η προθεσμία  για να απαντηθεί το αίτημα της Τράπεζας έληγε στις 10-10-2019), με βασικό επιχείρημα το πολύ μεγάλο κόστος της απαλλοτρίωσης, με κινδυνολογία για ενδεχόμενη επιβολή προστίμου, ενώ πρότεινε την απόκτηση άλλου φθηνότερου οικοπέδου στην ίδια περιοχή, που όμως δεν είναι καθόλου βέβαιο πως διατίθεται.

Επειδή το ζήτημα αφορά κοινόχρηστο χώρο, δηλαδή αφορά το συμφέρον και την ποιότητα ζωής των δημοτών μιας περιοχής με τεράστιο έλλειμμα τέτοιων χώρων, ενώ επιπλέον βρίσκεται στις παρυφές της παλιάς πόλης, τίθεται το αμείλικτο ερώτημα: Δεν θα έπρεπε να αποφασίσει για το θέμα η νέα σύνθεση του Δημοτικού Συμβουλίου, με πλήρη ενημέρωση των στοιχείων που αφορούν το θέμα, αντί να αποφασίσουν εν ριπή οφθαλμού 14 (από τους 49) δημοτικοί σύμβουλοι ενός Δημοτικού Συμβουλίου που η θητεία του τελειώνει σε ένα περίπου μήνα; Από τους 22 παρόντες, οι 8 καταψήφισαν την πρόταση του δημάρχου (ανάμεσά τους δύο στελέχη της δικής του παράταξης).

Σεβόμαστε το γεγονός ότι η Τράπεζα Χανίων έχει χιλιάδες δημότες ως μικρομετόχους, επιδιώκουμε την καλή συνεργασία μαζί της, αλλά θεωρούμε αυτονόητο ότι πρώτιστο καθήκον μας, ως μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, είναι να υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα όλων των δημοτών, ανεξάρτητα αν παράλληλα είμαστε μέτοχοι μικροί ή μεγάλοι της Τράπεζας Χανίων. Διατηρούμε βάσιμες αμφιβολίες αν στην προκειμένη περίπτωση τηρήθηκε αυτός ο θεμελιώδης κανόνας, γι’ αυτό σε κοινό αγώνα με τους κατοίκους της περιοχής αλλά και τους αρμόδιους φορείς θα διεκδικήσουμε με όλα τα μέσα την ανάκληση της παραπάνω απαράδεκτης απόφασης.

24.07.2019

Η σκυτάλη των εργολαβιών καθαριότητας στο Δήμο Χανίων

 

Καθ’όλη τη διάρκεια της προηγούμενης θητείας μας θεωρήσαμε -και εξακολουθούμε και σήμερα να θεωρούμε- ότι οι υπηρεσίες καθαριότητας είναι μία από τις σημαντικότερες αρμοδιότητες του Δήμου, αφενός γιατί επηρεάζουν την ποιότητα ζωής των δημοτών και καθορίζουν την καθημερινότητα τους, αφετέρου διότι για το σκοπό αυτό δαπανώνται ιδιαιτέρως μεγάλα ποσά από το δημοτικό προϋπολογισμό.

Με αυτή την οπτική, ήδη από το 2016, εστιάσαμε και αναδείξαμε τα προβλήματα που σχετίζονται με τους διαγωνισμούς και τις συμβάσεις που συνάπτει ο Δήμος Χανίων με ιδιώτες-εργολάβους, όπως ενδεικτικά: η συμπερίληψη φωτογραφικών διατάξεων στους διαγωνισμούς, που προκαθόριζαν επί 25 χρόνια το αποτέλεσμα της εργολαβίας καθαριότητας κοινοχρήστων χώρων και μετά από τις προσπάθειες μας αφαιρέθηκαν και η υποχρέωση ουσιαστικού και μόνιμου ελέγχου τήρησης της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας από τους εργοδότες εργολάβους.

Ήδη από το 2017 η απερχόμενη δημοτική αρχή αρνήθηκε την πρόταση μας να καλύψει τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες των υπηρεσιών καθαριότητας με την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, όταν είχε τη νομική ευχέρεια να το πράξει. Σήμερα, στο τέλος της θητείας της, βιώνουμε για μία ακόμα φορά την επιλογή  της να διατηρήσει το ίδιο και απαράλλακτο καθεστώς εργολαβιών, επικαλούμενη με υποκριτικό τρόπο αυτές ακριβώς τις ελλείψεις προσωπικού.

Το πιο εντυπωσιακό όμως από όλα είναι ότι, προκειμένου να καταφέρει να διαιωνίσει το καθεστώς των εργολαβιών-καθαριότητας με τους ιδιώτες, δε&nu